Home > Νέα > Την άρση των αδικιών για τη βιολογική γεωργία ζητούν τα ΓΕΩΤΕΕ Θράκης και Αν. Μακεδονίας

Την άρση των αδικιών για τη βιολογική γεωργία ζητούν τα ΓΕΩΤΕΕ Θράκης και Αν. Μακεδονίας

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Την άρση των αδικιών για

τη βιολογική γεωργία ζητούν

τα ΓΕΩΤΕΕ Θράκης και Αν. Μακεδονίας

 

 

 

ΤΗΝ ΑΡΣΗ των αδικιών και την αύξηση των πιστώσεων για τις βιολογικές καλλιέργειες στην περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη, τα παραρτήματα Θράκης και Αν. Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Την επιστολή υπογραφούν οι δύο πρόεδρος των Διοικουσών Επιτροπών, ο κ. Ζαφείρης Μυστακίδης από τον παράρτημα Αν. Μακεδονίας και ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης από το παράρτημα Θράκης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από την κατανομή ενός συνολικού ποσό 170 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο πρόσφατα διανεμήθηκε στις Περιφέρεις της χώρας, η Αν. Μακεδονία – Θράκης έλαβε μόνο ένα μικρό ποσό, περίπου το 5%, ούτε καν 6 εκατ. ευρώ (5,9 εκατ. ευρώ).

Πρόσφατα μάλιστα, παρόμοια επιστολή απέστειλε στον υπουργό ΥΠΑΑΤ και ο περιφερειάρχης ΑΜΥ κ. Χρήστος Μέτιος εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του, ενώ ήδη έχουν αρχίσει και διαμαρτύρονται Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας.

 

Η επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ

Στην επιστολή τα δύο παραρτήματα ΓΕΩΤΕΕ, επισημαίνουν ότι το ΓΕΩΤΕΕ «πάντα ήταν αντίθετο στην περιφερειακή κατανομή και το έχει εκφράσει επανειλημμένως και με κάθε τρόπο, επίσης ποτέ και σε καμία επιτροπή του ΠΑΑ 2014-2020 δεν αναφέρθηκε η πρόθεση σας για περιφερειακή κατανομή στο συγκεκριμένο Μέτρο, αλλά ούτε και η επιλογή των καλλιεργειών που θα ενταχθούν» αναφέρεται προς τον υπουργό κ. Αραχωβίτη, ενώ κάνουν γνωστό ότι «στην προηγούμενη πρόσκληση δεν υπήρχε περιφερειακή κατανομή και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα να υπάρχει στην παρούσα».

Αναφορικά λοιπόν με το ποσό της κατανομής σημειώνουν: «Το ποσό των 5.9 εκ. ευρώ που έχει κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αντιστοιχεί στο 4,9% των διαθέσιμων πιστώσεων της πρόσκλησης, συνολικού ύψους 120 εκ. ευρώ και είναι απολύτως δυσανάλογο με τις ανάγκες και τις αξιοποιούμενες γεωργικές εκτάσεις  της περιοχής  μας, αναλογικά και σε σχέση με άλλες περιφέρειες».

Τέλος, στην επιστολή σημειώνονται μεταξύ άλλων:

[Στην περιφέρεια μας η χρησιμοποιούμενη έκταση, αφαιρουμένων των άγονων βοσκοτόπων με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί το 11,3 % των αντίστοιχων εκτάσεων της χώρας. Όμως κατανέμονται με βάση την πρόσκληση μόνο το 4,9% των διαθέσιμων πιστώσεων, ενώ σε άλλες περιφέρειες με μικρότερες εκτάσεις κατανέμονται δυσανάλογα πολύ μεγαλύτερα ποσά, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο.

Πουθενά στην πρόσκληση δεν μνημονεύονται και για αυτόν τον λόγο μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς και με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή ανά περιφέρεια.

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει στην πρόσκληση, είναι η επιλογή των καλλιεργειών αφού εξαιρούνται καλλιέργειες όπως η Ρόδια, τα Μηλοειδή, τα Πυρηνόκαρπα, η Ακτινιδιά, ο Ηλίανθος, τα Αρωματικά-Φαρμακευτικά, το Βαμβάκι και ο Καπνός οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαία στην Περιφέρεια μας με πολύ καλά αποτελέσματα και για τις οποίες υπάρχει έντονο  ενδιαφέρον για βιολογικές μεθόδους παραγωγής. Παράλληλα αυτές οι καλλιέργειες αποτελούν βασική προτεραιότητα για την περιφέρεια μας στον σχεδιασμό της για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών που όλοι ευαγγελιζόμαστε. Αλήθεια αναρωτιόμαστε πώς θα το πετύχουμε αυτό όταν δεν δίνουμε κανένα κίνητρο σε αυτούς τους παραγωγούς;]