Home > Αθλητικά > Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου ο μεγαλύτερος δρομικός αγώνας της πόλης της Δράμας «Βαλδίρκεια 2022» -Στο πλαίσιο της Ονειρούπολης

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου ο μεγαλύτερος δρομικός αγώνας της πόλης της Δράμας «Βαλδίρκεια 2022» -Στο πλαίσιο της Ονειρούπολης

Στο πλαίσιο της Ονειρούπολης

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου

ο μεγαλύτερος δρομικός αγώνας

της πόλης της Δράμας «Βαλδίρκεια 2022»

 

Στο πλαίσιο της Ονειρούπολης, ο δήμος Δράμας σε συνεργασία με το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Δράμας (Σ.Δ.Υ.Δ) και τον Πεζοπορικό Ορειβατικό Σύλλογο (Π.Ο.Σ) Κ. Νευροκοπίου, διοργανώνουν τους 14ους αγώνες δρόμου 10 και 5 χιλ με την επωνυμία “Βαλδίρκεια 2022”. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στη Δράμα την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 πμ. Στους αγώνες συμμετέχουν και άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν στο site www.frozenpeaks.gr και τα έσοδα της διοργάνωσης θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ο αγώνας δρόμου της πόλης της Δράμας, γίνεται εις μνήμη του αθλητή και γυμναστή Ν. Βαλδίρκα και αποτελεί πλέον έναν αγώνα σημείο αναφοράς, τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα, λόγω και της παράλληλης διεξαγωγής του με την Ονειρούπολη Δράμας.

Σκοπός των διοργανωτών, είναι η ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, είναι μια καλή ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να βρεθούν στη Δράμα να πάρουν μέρος στα «Βαλδίρκεια» και να επισκεφθούν την Ονειρούπολη. Για μια ακόμα φορά, αναμένεται οι συμμετοχές να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία από οικογένειες και αθλητές που θα επισκεφθούν την πόλη μας.

Οι αγώνες που διοργανώνονται αυτή την ημέρα, είναι οι λαϊκοί αγώνες 10 και 5 χιλιομέτρων στους οποίους μπορούν να συμμετέχουν όλοι, ακόμα και ανήλικοι με τη συγκατάθεση βεβαίως των κηδεμόνων τους.

Όλοι οι αγώνες, προσφέρονται για ανταγωνιστική συμμετοχή καθώς οι διαδρομές θεωρούνται ιδανικές για την επίτευξη μιας καλής επίδοσης, αλλά και ήπιας δυσκολίας για την εισαγωγή των αρχάριων δρομέων στους αγώνες δρόμου.

Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι τα «Βαλδίρκεια», αποτελούν τον μοναδικό λαϊκό αγώνα δρόμου της πόλης της Δράμας, και έλκουν την ονομασία τους από τον Νίκο Βαλδίρκα. Ο Νικόλαος Βαλδίρκας, γεννήθηκε στην πόλη της Δράμας το 1955. Υπήρξε αθλητής στίβου του Αθλητικού Συλλόγου Δράμας, στο αγώνισμα των 400μ μετ’ εμποδίων, συμμετέχοντας και κερδίζοντας τίτλους με την Εθνική Ομάδα σε Φοιτητικά Πρωταθλήματα, Βαλκανικούς, Μεσογειακούς κι Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας, εργάσθηκε ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και υπήρξε για πολλά χρόνια ενεργό μέλος του Συνδέσμου Προπονητών Στίβου Βορείου Ελλάδος. Απεβίωσε το 2008, σε ηλικία 53 ετών κι έπειτα από πρωτοβουλία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δράμας, από το 2010 ο Γύρος της πόλης Δράμας, μετονομάστηκε αρχικά σε «Γύρος πόλης σε μνήμη Ν. Βαλδίρκα» και μετέπειτα σε «Βαλδίρκεια». Λαμβάνει χώρα στα πλαίσια του θεσμού της «Ονειρούπολης Δράμας» κάθε δεύτερη Κυριακή του Δεκέμβρη, με κινητοποίηση όλων των φορέων αθλητισμού του Νομού και οργάνωση του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δράμας.

Η εκκίνηση και ο τερματισμός των αγώνων των 5 και 10+ plus χιλ θα λάβουν χώρα σε δύο χαρακτηριστικά σημεία της Δράμας. Εκκίνηση:  από την Ονειρούπολη (Εθνικής Αμύνης) μπροστά από το άγαλμα της Ελευθερίας και  τερματισμός στην ανάπλαση στο άγαλμα της Νίκης.

Η διαδρομή των αγώνων είναι κοινή. Οι αθλητές των 5 και 10+ plus ξεκινώντας από το άγαλμα της Ελευθερίας, διασχίζουν την οδό Εθνικής Αμύνης μέχρι τη διασταύρωση του Διοικητηρίου στο φανάρι, στρίβουν αριστερά ακολουθώντας την 1ης Ιουλίου μέχρι το Δημαρχείο, εν συνεχεία διατρέχουν όλη την ανάπλαση, περνούν μπροστά από το κλειστό γυμναστήριο Κραχτίδη και φτάνοντας στην έξοδο της περίφραξης του αθλητικού συγκροτήματος στρίβουν αριστερά ανεβαίνοντας την οδό Ινστιτούτου. Περνούν μπροστά από το 5ο Γυμνάσιο, τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΔ και μπροστά στην είσοδο του παλιού στρατοπέδου Ανδρικάκη οι αθλητές των 5 χιλ. επιστρέφουν πίσω από την ίδια διαδρομή για να τερματίσουν στην ανάπλαση στο άγαλμα της Νίκης.

Οι αθλητές των 10+ plus χιλ. συνεχίζουν από το στρατόπεδο Ανδρικάκη και φτάνοντας στη διασταύρωση της λεωφόρου Στρατού στρίβουν δεξιά ακολουθώντας τη διαδρομή προς Πανόραμα μέχρι τη διασταύρωση με τον περιφερειακό δρόμο. Εκεί στρίβουν αριστερά ακολουθώντας όλη τη διαδρομή του περιφερειακού, περνώντας πάνω από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, το 6ο Γυμνάσιο και στη διασταύρωση του δρόμου προς Μοναστηράκι επιστρέφουν  πίσω από την ίδια διαδρομή με τερματισμό στην ανάπλαση στο άγαλμα της Νίκης. Το σημείο επιστροφής που είναι η διασταύρωση του περιφερειακού με αυτόν του Μοναστηρακίου προσθέτει στη διαδρομή επιπλέον 600 μ. Για τον λόγο αυτό ο αγώνας θα ονομάζεται 10+ plus

Γ.Κ.