Home > Εκδηλώσεις > Την Παρασκευή ξεκινούν εκδηλώσεις του 6ου Φεστιβάλ Via Egnatia στη Δράμα-Συναυλίες, εικαστικά δρώμενα και ένας αγώνας δρόμου αφιερωμένος στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Την Παρασκευή ξεκινούν εκδηλώσεις του 6ου Φεστιβάλ Via Egnatia στη Δράμα-Συναυλίες, εικαστικά δρώμενα και ένας αγώνας δρόμου αφιερωμένος στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Την Παρασκευή ξεκινούν

εκδηλώσεις του 6ου Φεστιβάλ

Via Egnatia στη Δράμα

Συναυλίες, εικαστικά δρώμενα και ένας αγώνας δρόμου αφιερωμένος στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΙΣ 24 έως και 26 τρέχοντος μηνός, πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Via Egnatia στη Δράμα. Πρόκειται για μια θεσμοθετημένη εκδήλωση, με σκοπό να προβάλει και να αναδείξει πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής του Νομού Δράμας και όχι μόνο.

Την παρουσίαση των εκδηλώσεων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε χθες το πρωί ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.

Όπως είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ, η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 το απόγευμα της Παρασκευή, στον κήπο των αγαλμάτων μπροστά από το Διοικητήριο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το μουσικό σχήμα Opera Chaotique, όπου θα μας μεταφέρουν σε ήχους της τζαζ μουσικής.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, θα υπάρχουν και … εικαστικές πινελιές από το Δραμινό εικαστικό Νικόλα Φωτιάδη. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα δημιουργήσει ένα έργο τέχνης υπό τους ήχους της μουσικής.

Papaemmanoyil

Από αριστερά ο κ. Φωτιάδης, ο κ. Παπαεμμανουήλ και ο κ. Μαυρίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

 

Oι Opera Chaotique με ανατρεπτικό χιούμορ, σουρεαλιστική φαντασία και εκρηκτικές μουσικές αλχημείες, κινούνται ανάμεσα σε ήχους όπως Opera, Jazz, Cabaret και Pop, ξεχωρίζοντας για το ιδιαίτερο μουσικό στίγμα τους, την αισθητική και σκηνική τους παρουσία.

Την επόμενη ημέρα στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης», θα παρουσιαστεί θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το αφηγηματικό ποίημα «Λάμπρος» του Διονυσίου Σολωμού. Όπως είπε ο Δραμινός μουσικός Γιώργος Μαυρίδης, ο ίδιος έχει γράψει τη μουσική, ενώ τη θεατρική παράσταση παρουσιάζει και σκηνοθετεί η αδελφή του και ηθοποιός Έλενα Μαυρίδου.

Η οικογενειακή ιστορία αποκτά υπόσταση αρχαίας τραγωδίας, ανάμεσα στην ύβρη και την κάθαρση και τη διττή ανθρώπινη φύση, που είναι ικανή για το μεγαλύτερο καλό και για το χειρότερο κακό. Παράλληλα, στο πλαίσιο υποστήριξης της αφήγησης και των όσων διαδραματίζονται επί της σκηνής, αναδεικνύονται μουσικά στοιχεία από τα ηχοχρώματα και τις μελωδίες της δημοτικής μουσικής του τόπου μας. Σκοποί του Αιγαίου και της Ηπειρωτικής Ελλάδας, λαμβάνουν μια σύγχρονη χροιά με τη χρήση της τεχνολογίας και του ηχητικού σχεδιασμού, ενώ παραδοσιακά όργανα (λύρες Μακεδονίας, Θράκης) και η ανθρώπινη φωνή αναμιγνύονται με σύγχρονα μέσα, γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν.
Την τρίτη μέρα του Φεστιβάλ Via Egnatia, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί ο αγώνας δρόμου «VIA EGNATIA ΑΜΦΙΠΟΛΗ-ΔΡΑΜΑ-ΦΙΛΙΠΠΟΙ» μήκους 10 χιλιομέτρων (Μαυρολεύκη-Καλαμπάκι), στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Στον αγώνα μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 80 αθλητές- αθλήτριες, ενώ δικαίωμα δήλωσης υπάρχει ανοικτό μέχρι και αύριο Τετάρτη. Στον αγώνα, θα δοθούν επίσης μετάλλια τα οποία θα έχουν παραστάσεις από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, όπου είναι αφιερωμένος και ο αγώνας.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν το απόγευμα της Κυριακής, με μια συναυλία στο Κεφαλάρι Δράμας, με μουσική συναυλία από την ερμηνεύτρια Δήμητρα Γισδάκη. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι με τη μελωδική φωνή της ταλαντούχας τραγουδίστριας, η οποία θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών.

«Όπως η αρχαία Εγνατία Οδός, ένωνε θρησκείες, οικονομίες, τέχνες, έτσι και εμείς οι σύγχρονοι Δραμινοί, προσπαθούμε να αναδείξουμε μέσα από το Φεστιβάλ Via Egnatia, όλα εκείνα τα στοιχεία που αναδεικνύουν και την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και δείχνουν το τι μπορεί να κάνει σήμερα το δυναμικό που εκφράζεται μέσω του πολιτισμού», συμπλήρωσε ο κ. Παπαεμμανουήλ.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο εικαστικός κ. Φωτιάδης και ο μουσικός κ. Μαυρίδης, οι οποίοι έκαναν μια σύντομη παρουσίαση των δράσεών τους οι οποίες αναφέρονται παραπάνω.