Home > νέα > Την Τρίτη το στερνό αντίο στον ηγέτη του Συλλόγου Δραμινών της Ν. Υόρκης, Αβραάμ Τζίμη Καλτσά που ηττήθηκε από το κορωνοϊό

Την Τρίτη το στερνό αντίο στον ηγέτη του Συλλόγου Δραμινών της Ν. Υόρκης, Αβραάμ Τζίμη Καλτσά που ηττήθηκε από το κορωνοϊό

Την Τρίτη το στερνό αντίο στον ηγέτη του Συλλόγου

Δραμινών της Ν. Υόρκης, Αβραάμ Τζίμη Καλτσά

που ηττήθηκε από το κορωνοϊό

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δραμινών «Αγία Βαρβάρα» Αβραάμ Τζίμη Καλτσάς (Abraham James Kaltsas) την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του με τον κορωνοϊό βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του, τους συγγενείς και κατ΄ επέκταση την ομογένεια.

Ο Αβραάμ  Καλτσάς, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι το δεύτερο κατά σειρά επιβεβαιωμένο θύμα του κορωνοϊού το οποίο θρηνεί – με όλη τη σημασία της λέξεως – η ομογένεια της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Ο αείμνηστος ήταν ένας από τους πρώτους ασθενείς στη Νέα Υόρκη που υποβλήθηκαν στις ενδεδειγμένες εξετάσεις και ήταν θετικός στον ιό του κορωνοϊού και συνάμα ένας από τους ελάχιστους χωρίς υποκείμενη νόσο που έχασαν τη ζωή του.

Ωστόσο στη Νέα Υόρκη και στη Νέα Ιερσέη υπάρχουν δεκάδες ομογενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μεταξύ των οποίων και δέκα, τουλάχιστον, ομογενείς, γιατροί και νοσοκόμοι.

Ένας εξ αυτών που θεραπεύτηκε με το νέο φάρμακο που παρήγαγε η φαρμακοβιομηχανία Regeneron του ομογενή Δρα Γιώργου Γιανκόπουλου εξήλθε από την εντατική και επέστρεψε σπίτι του. Ένας άλλος δίνει τη δική του μάχη σε ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία και της Νέας Υόρκης και προσευχόμαστε όπως οι προσευχές των ηγετών του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και των συνεργατών, των φίλων και των αναγνωστών των «Αναμνήσεων» να πιάσουν τόπο και να εξέλθουν από τον Γολγοθά τόσο ο φίλος – γιατρός, όσο και οι εκατοντάδες των ομογενών και των Αμερικανών συμπολιτών μας που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Νέας Υόρκης και κατ΄ επέκταση της Αμερικής.

Ο Αβραάμ Τζίμη Καλτσάς,  όπως επεσήμανε η σύζυγός του Πελαγία το γένος Τσανουσίδου, ήταν υγιής και χωρίς το παραμικρό υποκείμενο νόσημα. Τον Φεβρουάριο είχαν πάει για δύο εβδομάδες στη Φλόριδα.

Ο απρόσμενος θάνατος του αδελφού του Παναγιώτη (Πίτερ) Καλτσά (Panagiotis – Peter – Kaltsas) στις 18 Φεβρουαρίου 2020 σε ηλικία 89 ετών τους ώθησε να επιστρέψουν νωρίτερα και το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020 απηύθυναν τον ύστατο χαίρε στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.

Το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Μαρτίου 2020 τόσο η Πελαγία, όσο και ο Αβραάμ εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια αδιαθεσίας ενώ η Πελαγία είχε έντονο πυρετό.

Τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020  ο Αβραάμ και η Πελαγία εισήχθησαν στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου «NYU Winthrop» στη Μινεόλα του Λονγκ Αϊλαντ.  Η Πελαγία πήρε εξιτήριο την ίδια μέρα ενώ ο Αβραάμ, την επομένη, διότι οι θεράποντες ιατροί διαπίστωσαν μια σκιά στο πνεύμονα και τέθηκε υπό παρακολούθηση.

Το πρωί της Τρίτης, 17 Μαρτίου 2020, το νοσοκομείο κοινοποίησε και στους δύο ότι ήταν θετικοί στον κορωνοϊό και ότι έπρεπε να μείνουν για δύο εβδομάδες σε καραντίνα.

Ωστόσο ο Αβραάμ το βράδυ της ίδια ημέρας πήρε εξιτήριο με θεραπευτική αγωγή. Παρέμεινε σε κλινήρη κατάσταση στο σπίτι του μέχρι και το πρωί της Παρασκευής. Η Πελαγία και η Πηνελόπη, οι οποίες παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς της πορείας της υγείας του, διαπίστωσαν σημάδια επιδείνωσης και αντί να καλέσουν ασθενοφόρο τον οδήγησαν οι ίδιες στο εν λόγω νοσοκομείο.

Οι θεράποντες γιατροί γνωρίζοντας ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό δεν επέτρεψαν για προληπτικούς λόγους στην Πελαγία και στην Πηνελόπη να τον συνοδέψουν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου εισήχθη εσπευσμένα.

Οι προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών δεν καρποφόρησαν και την παραμονή της Εθνικής μας γιορτής, 24 Μαρτίου 2020, ο Αβραάμ Καλτσάς έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του.

Ο θάνατός του έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στους Δραμινούς, στους Θεσσαλονικείς και στους Μακεδόνες της Νέας Υόρκης και κατ΄ επέκταση της Αμερικής διότι ο Αβραάμ έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Δραμινών «Αγία Βαρβάρα», ενώ η σύζυγός του Πελαγία (Πένυ) είναι πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονικέων της Νέας Υόρκης.

Αμφότεροι  έχουν πρωτοστατήσει στον αγώνα της ομογένειας για το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και για τα άλλα εθνικά μας θέματα.

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονικέων της Νέας Υόρκης Θεόδωρος Μοσχοκάρφης κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στους οικείους και στους λοιπούς συγγενείς και εξήρε την προσφορά του αειμνήστου και της ίδιας της οικογένειας στον αγώνα για τα εθνικά μας θέματα.

Αβραάμ Τζίμη Καλτσάς

Ο αείμνηστος γεννήθηκε 18 Σεπτεμβρίου 1950 στο Μανχάταν. Οι αείμνηστοι γονείς του Ευστάθιος και Όλγα Καλτσά γεννήθηκαν στο Δοξάτο της Δράμας και έφεραν στον κόσμο πέντε παιδιά και συγκεκριμένα τον Νικόλαο, τον Παναγιώτη, τον Μιχαήλ, τον Παύλο και τον Αβραάμ. Τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και τους παρείχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στα καλύτερα Πανεπιστήμια.

Ο Αβραάμ αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο  του Μπάφαλο και εργάστηκε όλη του τη ζωή στον χρηματιστηριακό τομέα.

Το 1980 σε ένα από τα ταξίδια του στη γενέτειρα και δη στη Θεσσαλονίκη γνώρισε την εκλεκτή της καρδιάς του, την Πελαγία, το γένος Τσανουσίδου. Στις 3 Αυγούστου 1980 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα  και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο κορίτσια την Στεφανία και την Πηνελόπη και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών της. Η Στεφανία είναι καθηγήτρια καλών τεχνών, ενώ η Πηνελόπη είναι στέλεχος στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού ενός ομίλου.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Πελαγία, τα κορίτσια Στεφανία και Πηνελόπη, τις νύφες, τον κουνιάδο Γαβριήλ Τσανουσίδη, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020, στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στο Χίξβιλ και λόγω της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης θα παραστούν μόνο τα μέλη της οικογένειας. Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο Κοιμητήριο «Pinelawn Memorial Park».

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων να καταβάλλουν το αντίτιμο της εμφύτευσης δέντρων στη μνήμη του.

Η ευθύνη της κηδείας του έχει ανατεθεί στο Γραφείο Τελετών «Arthur F. White Funeral Home».

Του Δημήτρη Τσάκα –anamniseis.net