Home > Αρθρα > Της Ονειρούπολης το Δράμα… και κάποιες προτάσεις για αξιοποίηση!

Της Ονειρούπολης το Δράμα… και κάποιες προτάσεις για αξιοποίηση!

Της Ονειρούπολης το Δράμα…

και κάποιες προτάσεις για αξιοποίηση!

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

Η Ονειρούπολη…

… είναι μια γιορτή που τέθηκε σε λειτουργία εδώ και 16 χρόνια! Άφησε πίσω της πλείστες όσες εκδηλώσεις, πετυχημένες ή αποτυχημένες, κάλλιστες, καλές και μέτριες. Στα 16 χρόνια λειτουργίας αυτής της γιορτής, πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι απ’  όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, για να θαυμάσουν και να διασκεδάσουν, σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή που ήταν πρωτότυπη για την Ελλάδα!

Η Ονειρούπολη…

… ήταν το δείγμα που πήραν – αντέγραψαν και άλλες πόλεις στην χώρα και έκαναν τις δικές τους γιορτές. Ο φυσικός χώρος της εκδήλωσης, ο δημοτικός κήπος της πόλης. Ένα μεγάλο πάρκο, από τα λίγα σε όλη την Ελλάδα, στο κέντρο μιας πόλης, που ειδικά το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είναι γεμάτη από βροχές και δίνει ένα υπέροχο φθινοπωρινό και χειμερινό τοπίο!

Μια εικόνα…

… έρχεται στο μυαλό μου! Σκεφτείτε μόνο ότι, σ’ αυτή την πόλη, γεννήθηκαν παιδιά που σήμερα είναι έφηβοι, που δεν έχουν γνωρίζει τη Δράμα χωρίς την Ονειρούπολη! Από τα γεννοφάσκια τους, παιδιά που, ξέρουν ότι στην πόλη κάθε Δεκέμβριο έχουμε την Ονειρούπολη!

Μπορεί κανείς…

… απ’  όλους αυτούς που παίζουν παιχνίδια γύρω από την γιορτή, που στήνουν παρασκήνια στα σκοτεινά της σημεία, που τρέχουν μπροστά από τα φώτα και τα στολίδια της να φωτογραφηθούν, να καταλάβουν τι σημαίνει να μεγαλώνεις με μια τέτοια γιορτή;

oneiroypoli sel 8 copyΥπάρχει…

… μια ολόκληρη γενιά σ’ αυτή την πόλη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε με Ονειρούπολη! Και μόνο σ’ αυτά τα παιδιά που σήμερα είναι δεκαεξάρηδες, αξίζει να κάνουμε τα πάντα για να μην διαλυθεί η γιορτή!

Και φυσικά…

… και για πολλούς άλλους λόγους. Κυρίως εμπορικούς… όπως κυρίως για εκείνους που ενοικιάζουν τα σπιτάκια, γι’ αυτούς με τα μικρά και μεγάλα παιχνίδια, για τις δεκάδες δωρεάν δραστηριότητες, για τα καταστήματα της πόλης, για τις εκδηλώσεις που οφείλουν να γίνουν καλύτερες και όχι να βολοδέρνουν από την προχειρότητα στη μετριότητα και στον εγκλωβισμό μιας επαναλαμβανόμενης παράφορης τηλεοπτικής ανίας, για την ζωντάνια μέσα στην οποία ζει για ένα μήνα η πόλη!

Η Ονειρούπολη…

… είναι πολλά και θα μπορούσε να είναι ακόμα περισσότερα! Αρκεί να μπορέσουμε να τα πετύχουμε με δουλειά και με νέες ιδέες… και όχι με ανθρώπους που θέλουν να αναλαμβάνουν αποκλειστικά τα πάντα.

Γι’ αυτό…

… όλη αυτή η χαοτική κατάσταση με τις δημοτικές αρχές να αναλαμβάνουν τα πάντα από μόνες τους και να μην ακούν προτάσεις από κανέναν άλλον, πρέπει κάποτε μετά από 16 χρόνια, να σταματήσει επιτέλους.

Ένα καλό βήμα…

… είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ασχοληθεί με την Ονειρούπολη από τον ερχόμενο Μάρτιο. Κυρίως για το θέμα της δημοπράτησης πλέον για τον χώρο των μεγάλων παιχνιδιών. Αν και δεν είμαι τόσο βέβαιος ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει, αλλά λέμε τώρα… υπάρχει έστω μια ομόφωνη απόφαση ενός δημοτικού συμβουλίου!

Τι διάολο…

… δηλαδή!!! Λέτε να το τινάξουν στον αέρα; Θα δείξει ο χρόνος γι’ αυτό! Η διαδικασία να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Για παράδειγμα, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, να έχει δοθεί ο χώρος και να λήξει ο διαγωνισμός για τα παιχνίδια… αλλά και για τα σπιτάκια!

Είναι αδιανόητο…

… όλα αυτά, να γίνονται τελευταίες 20 μέρες πριν την έναρξη της γιορτής! Και ακόμα, η εκδήλωση πρέπει να μεταφερθεί στο Δήμο, να φύγει από τη ΔΕΚΠΟΤΑ, και να αναλάβει τα πάντα μια αρμόδια ομάδα υπαλλήλων που θα είναι επιφορτισμένη με όλες αυτές τις διαδικασίες και θα τις ακολουθεί τυπικά κάθε χρόνο!

Όσον αφορά…

…τις εκδηλώσεις και τα πρόσωπα που θα καλούνται… να υπάρχει μια διαρκής επιτροπή η οποία καθ’ όλο το χρόνο θα λαμβάνει προτάσεις από τους πάντες χωρίς εξαίρεση… εννοώντας και από τους πολίτες που ενδιαφέρονται… και ανάλογα θα τις αξιολογεί και θα δίνει απαντήσεις όταν αυτές θα απορρίπτονται!

Δεν μπορεί…

… να αποφασίζει κανένας απολύτως μόνος του, για το ποιες θα είναι οι εκδηλώσεις. Ούτε ο δήμαρχος, ούτε αντιδήμαρχοι, ούτε ο εκάστοτε πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ… κανένας δεν θα μπορεί να παίρνει μονοπωλιακές και μονοπολιτικές αποφάσεις!

Αλλά και εκείνο…

… το απίστευτο που ακούω κάθε φορά: μόνο Δραμινοί έμποροι στην Ονειρούπολη! Δεν γίνεται αυτό… αν θέλεις να είσαι μια γιορτή με πανελλήνια εμβέλεια, δεν μπορείς να είναι μια γιορτή που διοργανώνεται μόνο σε έναν κλειστό κοινωνικό χώρο που συμμετέχουν μόνο έμποροι από το χωριό!

Η Δράμα…

… δεν έχει δικούς της νόμους! Υπακούει στους νόμους του κράτους και της αγοράς! Και όλα πρέπει να γίνονται με πλήρη διαφάνεια και όχι να καθορίζονται μυστικά σε ένα δωμάτιο το ποιοι έμποροι και επιχειρηματίες θα συμμετέχουν στην Ονειρούπολη! Δεν γίνεται αυτό… Τα όσα έγιναν αυτή την εβδομάδα, αποδεικνύουν πως δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μυστικά και να θέλουμε να έχουμε μια γιορτή πανελλήνιας εμβέλειας με τα φώτα της προς τα Βαλκάνια!

Κανένας απολύτως…

… δεν μπορεί να το παίζει αφέντης της Ονειρούπολης και να μοιράζει θέσεις παιχνιδιών και εμπόρων σ’ αυτή τη  μεγάλη γιορτή! Και αυτό που συνέβη, αποδεικνύει ότι επιτέλους … οι αφέντες και τα κολπάκια και τα τερτίπια πίσω από κρυφές αποφάσεις… πρέπει να σταματήσουν!

Και κάποιες προτάσεις!

Κάποτε…

… επί δημοτικής αρχής Χαρακίδη αν θυμάμαι καλά, μας είχαν παρουσιάσει μια μελέτη από κάποιο Πανεπιστήμιο – της Σουηδίας αν δεν κάνω λάθος – ότι η Ονειρούπολη για να μπορέσει να εδραιώσει τη θέση της στα χρόνια… και στο μέλλον… χρειαζόταν ένα αφήγημα… ένα μύθο!

Από τότε…

… μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα πάνω σ’ αυτό! Είναι καιρός να καταλάβουμε πια, ότι ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο λούναπαρκ, με ζαχαρωτά, φιστίκια και μελωμένους ξηρούς καρπούς, με βραστά λουκάνικα και ντόπιο ζεστό κρασί… έχει αποδώσει όσα ήταν να αποδώσει!

Αυτά έχουν…

… τελειώσει οριστικά! Ο κόσμος κουράστηκε και χρειάζεται κάτι νέο, κάτι διαφορετικό. Καλείται λοιπόν η πόλη, καλείται ο Δήμος, οι άνθρωποι που δουλεύουν γύρω απ’ αυτό, να βρουν ένα αφήγημα!

Ένα αφήγημα…

… το οποίο θα χτίζεται με σχέδιο, μεθοδικά και με υπομονή όλο το χρόνο … με συνεχείς ανακοινώσεις, δελτία Τύπου… τι περιμένει τους επισκέπτες της Ονειρούπολης το Δεκέμβριο στη Δράμα; Ποια θα είναι η λύση στον γρίφο του μυστηρίου φέτος στην Ονειρούπολη; Ένας χαμένος θησαυρός; Ένα παραμύθι; Κάτι που θα έχει σχέση με την παράδοση; Ρίξτε ιδέες και υλοποιείστε!

Και ακόμα…

… μια διαφορετική πρόταση: εντάξτε τους σκηνοθέτες των ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας στην γιορτή. Θεσμοθετείστε ένα βραβείο για μια ταινία μυστηρίου γύρω από την Ονειρούπολη! Να έρθουν το Δεκέμβριο στη Δράμα και να σκηνοθετήσουν… να στήσουν ένα σκηνικό μυστήριου ανάμεσα στα σπιτάκια της Ονειρούπολης … ανάμεσα στα παιχνίδια του λούναπαρκ… ανάμεσα στα ζαχαρωτά και τις δραστηριότητες… τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα πολύχρωμα φώτα… τους αγιοβασίληδες!

Έχει καταπληκτικές…

… εικόνες ακόμα και κατά τη διάρκεια του στησίματος του χωριού, ή και όταν αυτά ξεστήνονται… υπέροχες εικόνες μυστηρίου με τη βροχή και τα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου… και αξιοποιήσουμε ακόμα και τη λάσπη που αφήνουν πίσω τους τα βαριά φορτηγά και οι γερανοί! Εμπνεύσεις χρειάζονται…

Είμαι σίγουρος…

… ότι αρκετοί θα είναι εκείνοι οι νέοι σκηνοθέτες που θα δημιουργήσουν υπέροχες ταινίες για το μεγάλο χωριό του Άη Βασίλη! Είμαι σίγουρος ότι θα στήνουν υπέροχες ταινίες μυστηρίου, ή ακόμα και απλές ταινίες με ένα παιδικό παραμύθι που θα εξελίσσεται στο χώρο!

Κύριοι του Δήμου Δράμας…

… κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι: Αφήστε τους εγωισμούς και δώστε χώρο σε όλους… απεξαρτηθείτε από τους παραταξιακούς εγωισμούς σας και κάντε πράξη τις προτάσεις! Δουλέψτε μακριά από μικροπολιτικές παρασκήνια και στημένες αγορές και παιχνίδια!