Home > Πρώτο Θέμα > Το αδιαχώρητο στη Δράμα λόγω της Ονειρούπολης το τριήμερο των Χριστουγέννων► Μιλάνε στον «Π.Τ.» επαγγελματίες της Ονειρούπολης

Το αδιαχώρητο στη Δράμα λόγω της Ονειρούπολης το τριήμερο των Χριστουγέννων► Μιλάνε στον «Π.Τ.» επαγγελματίες της Ονειρούπολης

Ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα από Βουλγαρία και Τουρκία

Το αδιαχώρητο στη Δράμα

λόγω της Ονειρούπολης

το τριήμερο των Χριστουγέννων

► Πώς είδε την επισκεψιμότητα ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τάσου

► «Θύμισε χρονιές 2008-2009» λέει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Ζυθεστιατόρων Δράμας κ. Τοπαλίδης

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» επαγγελματίες της Ονειρούπολης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ προσέρχεται στη Δράμα τις ημέρες αυτές, προκειμένου να απολαύσει μια από τις καλύτερες διοργανώσεις της Ονειρούπολης. Η 19η διοργάνωση, φαίνεται πως θα μείνει στην ιστορία της μεγαλύτερης χριστουγεννιάτικης γιορτής στην Ελλάδα, καθώς τόσο από την παραμονή, όσο ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και τη δεύτερη μέρα, το πλήθος των επισκεπτών και όχι  μόνο, είναι τόσο μεγάλο, που πλέον  θύμισε ακόμα παλαιότερες χρονιές, όπως το 2008 και 2009.

Μια πόλη, η οποία όλο τον υπόλοιπο χρόνο μετράει τους επισκέπτες – τουρίστες με το σταγονόμετρο, σίγουρα ο Δεκέμβριος αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεγονός. Η πόλη αλλά και  η γύρω περιοχή γεμίζουν από τόσο κόσμο, που μπορεί να αντιπαρατεθεί στατιστικά με δύο και τρεις χρονιές και ακόμα περισσότερες σε άλλη περίπτωση.

Το τριήμερο των Χριστουγέννων, οι επισκέπτες ήταν χιλιάδες, αν και πραγματικά δεν υπάρχει τρόπος να τους μετρήσει κανείς. Παρ’ όλα αυτά, αυτό φάνηκε όχι μόνο από το πόσοι άνθρωποι κυκλοφορούσαν στην περιοχή του πάρκου της Ονειρούπολης, αλλά και τις καφετέριες, τα σνακ-μπαρ, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες που δεν προλάβαιναν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Και αν ακόμα θέλετε, φάνηκε και από τις αποδείξεις που υπήρχαν πεταμένες έξω από τα ΑΤΜ των τραπεζών που για πρώτη φορά μπορούσε κανείς να δει το πόσες πολλές ήταν.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, αν και το μεγάλο μέρος των επισκεπτών είναι από τις γύρω περιοχές όπως Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο και Θεσσαλονίκη, παρ’ όλα αυτά στη Δράμα έφτασαν και από την Έδεσσα, το Βόλο, την Πάτρα, από την Αθήνα, από το Αγρίνιο και αλλού. Και όχι μόνο με εκδρομικά λεωφορεία αλλά και με ιδιωτικά μέσα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, πολύς κόσμος έρχεται και από τη Βουλγαρία, αλλά η φετινή έκπληξη θα μπορούσε να πει κανείς, είναι ότι είχαμε μεγάλη επισκεψιμότητα από την Τουρκία.

Τάσσου: Αναπροσαρμογή στόχευσης των επισκεπτών

Για τη μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει μέχρι σήμερα η φετινή Ονειρούπολη, μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχάλης Τάσσου, ο οποίος σημειώνει ότι «φέτος είχαμε πάρα πολύ κόσμο, όχι μόνο την παραμονή και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, αλλά ακόμα και ανήμερα».

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, «διαπιστώνουμε ότι απέδωσε καρπούς η προσέγγιση που κάναμε προς την Τουρκία μέσω των social media. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος έχουμε πάρα πολλούς Τούρκους και αυτό μας το λένε και από το κέντρο επισκεπτών της Ονειρούπολης αλλά και από τα μαγαζιά. Τους Τούρκους τους θέλουμε, γιατί είναι άνθρωποι οι οποίοι ξοδεύουν, δεν φείδονται χρημάτων».

Όπως λέει ο κ. Τάσσου, «αυτό πρέπει να μας δώσει ένα μάθημα, ότι πρέπει να κάνουμε μια αναπροσαρμογή στους επισκέπτες που πρέπει να στοχεύσουμε. Νομίζω ότι η Τουρκία και οι περιοχές των Βαλκανίων, σε μια απόσταση 4-5 ωρών από τη Δράμα, είναι δυνητικοί μας επισκέπτες και αυτό φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς».

Ερωτώμενος στο τι ήταν αυτό που βοήθησε φέτος, ο ίδιος εξηγεί: «Βοήθησε κατ’ αρχήν το θετικό κλίμα, αλλά και ιδιαίτερα η προσέλκυση που έγινε φέτος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Φέτος, μετά από πολλά χρόνια, η Ονειρούπολη παίζει συνεχώς. Πάνω από 30 τηλεοπτικές εκπομπές έχουν γίνει για την Ονειρούπολη και επιπλέον γίνεται μια πάρα πολύ σοβαρά δουλειά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Όπως εξηγεί, «χαρακτηριστικό είναι το βίντεο με την τοποθέτηση του δέντρου στην πλατεία, αλλά και το βίντεο με την είσοδο του Άι Βασίλη κατά την έναρξη στην Ονειρούπολη, τα είδαν τουλάχιστον 500.000 άτομα το καθένα. Και ακόμα, η απήχηση της σελίδας στο Facebook για φέτος, είναι 1.365.487 άτομα με αύξηση 245,7% σε σχέση με πέρυσι». Σημειώνει ακόμα ο ίδιος ότι πήγε εξαιρετικά καλά η συναυλία της Ζόζεφιν την περασμένη Πέμπτη με πάνω από 4.000 κόσμο.

Τοπαλίδης: Θύμισε χρονιές 2008-2009

Ως μέρες που θύμισαν τα χρόνια του 2008-2009 με το πλήθος των επισκεπτών στη Δράμα, αναφέρει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Σωματείων Ζυθεστιατόρων κ. Ανέστης Τοπαλίδης αλλά και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ονειρούπολης, ο οποίος τονίζει μάλιστα ότι, «τα μαγαζιά έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο».

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι, ο κόσμος περίμενε στη σειρά έξω από σνακ-μπαρ και ταβέρνες προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετηθεί, όπως ακόμα και όλα τα καφέ ήταν γεμάτα.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Τοπαλίδης, «αυτό που έχουμε δει φέτος είναι όχι μόνο η τεράστια επισκεψιμότητα το τριήμερο, αλλά τη μεγάλη διαφορά έκαναν οι καθημερινές, που είχε πάρα πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου. Τολμώ μάλιστα να πω ότι, επειδή έζησα τα πρώτα χρόνια της Ονειρούπολη, έχοντας από τότε ακόμα μαγαζί, η Ονειρούπολη αυτές τις μέρες θύμισε χρόνια όπως το 2008-2009. Είχε πάρα πολύ κόσμο απ’ όλη την Ελλάδα και αρκετοί από την Βουλγαρία».

Ήταν εκείνα τα χρόνια που τελείωνε ακόμα και το ψωμί τότε στα μαγαζιά και δεν προλάβαιναν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Όπως λέει ο ίδιος, «οι πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα  ήταν Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και ακόμα από Αθήνα, Γιάννενα, Τρίκαλα. Είχαμε κόσμο απ’ όλη την Ελλάδα».

Συμπληρώνει ακόμα ότι, «ακούγαμε πολλά θετικά σχόλια για όλο το πάρκο της Ονειρούπολης, για τις πολλές δωρεάν δράσεις για τα παιδιά, ενώ σε πολλούς άρεσε και ο φωτισμός και ο στολισμός».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης ο κ. Τοπαλίδης στη δική του πρόταση για το τρενάκι να ξεκινάει από το πεζόδρομο της πλατείας: «Νομίζω ότι βάλαμε ένα καλό λιθαράκι και για την αγορά της Δράμας που το τρενάκι ξεκινάει από την πλατεία Ελευθερίας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ότι ο κόσμος ανέβαινε στην πλατεία και πήγαινε και στους εμπορικούς δρόμους της πόλης».

Τι λένε επαγγελματίες της Ονειρούπολης

Στον «Π.Τ.» μιλάει επίσης η κα. Σταματία Μίρκου, η οποία διατηρεί σπιτάκι με φαγητό στην Ονειρούπολη, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «φέτος είναι μια απίστευτη χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες. Έχει γίνει πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για τη φετινή διοργάνωση και τις μέρες αυτές γίνεται πραγματικά ένας πανικός».

Στην ερώτηση για το τι ακούει από τον κόσμο που αγοράζει τα προϊόντα της, σημειώνει ότι «φέτος σχολιάζεται ιδιαίτερα το θέμα της καθαριότητας που είναι πιο προσεγμένα από άλλη χρονιά, ότι έχει πολύ καλή οργάνωση και ζητούν μάλιστα να ήταν λίγο μεγαλύτερη ο Ονειρούπολη. Γενικά τα σχόλια όλα είναι αρκετά θετικά».

Σημειώνει μάλιστα η ίδια, ότι, «είχαμε επισκέπτες από Βόλο, Αγρίνιο, Πάτρα, οι οποίοι μάλιστα έκαναν και tour, πηγαίνοντας στον Αγγίτη, στην Αλιστράτη και στη γύρω περιοχή. Πολύ κόσμο είχαμε ακόμα από Βουλγαρία και Τουρκία ενώ έδιναν ιδιαίτερη σημασία ακόμα και σε κάποιες λεπτομέρειες και στις φθηνότερες τιμές από άλλες περιοχές και τις δωρεάν δράσεις».

Ακόμα, μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ιορδάνης Γιορανίδης, που διατηρεί ψυχαγωγικά παιχνίδια στην Ονειρούπολη, ερωτώμενος για το πώς βλέπει τη φετινή διοργάνωση, σημειώνει: «Η διοργάνωση φέτος είναι πολύ διαφορετική από το ξεκίνημά της ακόμα. Οι διοργανωτές, τόσο ο αντιδήμαρχος αλλά και όλοι όσοι συνεργάστηκαν, έστησαν μια Ονειρούπολη πολύ διαφορετική, η οποία θυμίζει τα παλιά τα χρόνια. Για μένα επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι οι καλλιτέχνες έρχονται μεσοβδόμαδα. Δεν τους χρειαζόμασταν τα Σαββατοκύριακα που είχαμε κόσμο. Τώρα έρχεται ο κόσμος και τις καθημερινές, υπάρχει καλύτερη οργάνωση και μετά από χρόνια προσκλήθηκαν σχολεία και ήρθαν πάρα πολλά. Έχουμε μια Ονειρούπολη, η οποία θυμίζει τα παλιά με πιο εκσυγχρονισμένο άρωμα των νέων ανθρώπων που τη διοργανώνουν».