Home > Πρώτο Θέμα > Το επιβλητικό κέντρο «Νησάκι» στην ιδιοκτησία της ΚΥΚΛΩΨ θα μετατραπεί σύντομα σε πολιτιστικό χώρο – Επιβεβαιώνεται ρεπορτάζ του «Π.Τ.»

Το επιβλητικό κέντρο «Νησάκι» στην ιδιοκτησία της ΚΥΚΛΩΨ θα μετατραπεί σύντομα σε πολιτιστικό χώρο – Επιβεβαιώνεται ρεπορτάζ του «Π.Τ.»

Πλήθος κόσμου στην ετήσια απονομή βραβείων της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ

Το επιβλητικό κέντρο «Νησάκι»

στην ιδιοκτησία της ΚΥΚΛΩΨ

θα μετατραπεί σύντομα σε πολιτιστικό χώρο

Επιβεβαιώνεται ρεπορτάζ του «Π.Τ.» για την αγορά του «Νησάκι» από την εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ κόσμου να παρίσταται σε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις της χρονιάς για τη Δράμα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 17/9 στη Δράμα και συγκεκριμένα στο Μαρμάρινο Σπίτι, η ετήσια εκδήλωση της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.

Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση βράβευσης, όπου απονέμονται τρία βραβεία για τις καλύτερες φωτογραφίες από σχετικούς θεματικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας που προκηρύσσει κάθε χρόνο η ΚΥΚΛΩΨ, καθώς και από ένα βραβείο για τον αγρότη / κτηνοτρόφο και επιστήμονα της χρονιάς.

Όλα τα βραβεία προσφέρονται από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ την οποία έχει ιδρύσει ο γνωστός Δραμινός επιχειρηματίας και ένας από τους ευεργέτες κ. Άρης Θεοδωρίδης, ο οποίος προσφέρει τα μέγιστα στην πόλη της Δράμας.

Όπως πάντα, την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης έκανε για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο γνωστός συγγραφέας κ. Γιάννης Ξανθούλης.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι, πέρα από την έκθεση φωτογραφίας που λειτουργεί καθημερινά στον ισόγειο χώρο, έχει ανοίξει αυτές τις μέρες και είναι επισκέψιμη και η έκθεση με αρκετά παλαιά κομμάτια – αντίκες φωτογραφικών μηχανών. Πρόκειται για μια σειρά από σπάνιες φωτογραφικές μηχανές, από την προσωπική συλλογή του κ. Άρη Θεοδωρίδη και σίγουρα δεν τις έχετε δει ξανά!

Όσον αφορά το διαγωνισμό φωτογραφίας, ο επόμενος διαγωνισμός θα έχει τίτλο: «Φως και σκιά ή σκιά και φως».

Τα βραβεία

Το πρώτο βραβείο φωτογραφίας απέσπασε ο κ. Νίκος Καραμπετάκης καθηγητής Μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο βραβείο φωτογραφίας απέσπασε η κα. Σοφία Μποντρουά-Μαυρίδου και το τρίτο βραβείο ο κ. Γιώργος Κασαπίδης. Και οι τρεις είναι μέλη της φωτογραφικής ομάδας της Δράμας, «eΦΟΔος». Το φετινό θέμα του διαγωνισμού φωτογραφίας ήταν: «Η Δράμα που χάνεται».

Το βραβείο αγρότη / κτηνοτρόφου έλαβε ο κ. Μανώλης Μήλιος, για τις βιολογικές καλλιέργειες που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια και που με το έργο του τις έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό, ενώ το βραβείο επιστήμονα, το πήρε ο κ. Μιχάλης Δογραματζίδης, καθηγητής Φυσικής στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου και πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος». (Σε άλλο σημείωμα σήμερα στην εφημερίδα δηλώσεις του πρώτων βραβευθέντων.)

Ο φίλος της Δράμας Γ. Ξανθούλης

Στη Δράμα για άλλη μια χρονιά βρέθηκε ο γνωστός συγγραφέας κ. Ξανθούλης, ο οποίος είθισται πλέον να κάνει την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης. Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ξανθούλης έκανε λόγο για «το αριστούργημα» του Μαρμάρινου Σπιτιού και του Μουσείου Φωτογραφίας της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, ενώ αποκάλυψε πλέον και την χρήση που κέντρου «Νησάκι», λέγοντας ότι πολύ σύντομα θα ενσωματωθεί και «αυτό στην παρέα αυτή».

Όπως τόνισε «κάθε φορά η Δράμα με εκπλήσσει όλο και περισσότερο. Στη Δράμα αισθάνομαι πολύ φιλικά και άνετα. Το φετινό θέμα είναι ότι πλέον αυτό το υπέροχο κτίριο έχει τελειώσει. Με εντυπωσίασε πάρα πολύ αυτό το κτίριο, είδα αυτή την υπέροχη έκθεση, ενώ με εντυπωσίασε ιδιαίτερα αυτό το υπέροχο άλμπουμ του Κώστα Βιδάκη που είναι πραγματικά ένα επίτευγμα και γενικά βλέπω ότι η ΚΥΚΛΩΨ πηγαίνει πάρα πολύ καλά.

Βλέπω επίσης ότι για πρώτη φορά εκτίθενται και οι φωτογραφικές μηχανές από τη συλλογή του Άρη Θεοδωρίδη που δεν έχουμε ξαναδεί. Νομίζω ότι είναι μια ευτυχής στιγμή για τη Δράμα και μακάρι να υπάρξουν και άλλες τέτοιες συνέχειες».

Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ο ίδιος, ότι, «η Δράμα, είναι μια πόλη που και οι ίδιοι οι Δραμινοί την ανακαλύπτουν και αυτοί, γιατί έχει τόση ιστορία που κάθε τόσο είναι και μια νέα πτυχή. Με όλες αυτές τις εκδηλώσεις, με την φωτογραφία και τόσα άλλα, βλέπουμε ότι αυτή η πόλη έχει αρχίσει να ξεφλουδίζεται και να αποκαλύπτεται με την καλή έννοια».

Το επιβλητικό «Νησάκι»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε φυσικά ο κ. Ξανθούλης και στο γνωστό μας κέντρο «Νησάκι» που άφησε πίσω του μια ιστορική εποχή ως εστιατόριο, αποκαλύπτοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι αγοράστηκε από την ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ» και πολύ σύντομα, θα ενσωματωθεί και αυτό στα πολιτιστικά σχέδια της ΑΜΚΕ.

Όπως είπε, η εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ λοιπόν τόλμησε να συμπληρώσει την κτηριακή παρέα της και να το αγοράσει κάνοντας όνειρα για ένα μέλλον ευοίωνο, όπως ταιριάζει στην περίπτωση. Κι έτσι το Νησάκι, κάποια στιγμή επιτέλους, να πάρει τα πάνω του για να το χαρούνε όσοι από τους Δραμινούς αισθάνονται και λίγο νησιώτες ή θα αναγκαστούν να αισθανθούν νησιώτες.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Ξανθούλης επιβεβαίωσε στην ουσία και ένα παλαιότερο δημοσίευμα του «Πρωινού Τύπου», (26 Μαΐου 2022), ότι το «Νησάκι» έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του κ. Θεοδωρίδη και της ΚΥΚΛΩΨ και πλέον θα ενταχθεί στα επόμενα πολιτιστικά σχέδια της περιοχής.

Αναφερόμενος πλέον ο κ.Ξανθούλης στο Μαρμάρινο Σπίτι και μιλώντας για … Κύκλωπες εκ της ΚΥΚΛΩΨ είπε: «… ρίχνεις και μια συμπαθητική ματιά στα γύρω. Και βλέπεις κάτι που όλοι βλέπουν, αλλά δεν είναι Κύκλωπες. Είναι αυτό που ξέρουμε χρόνια ατέλειωτα σαν Νησάκι. Ένα Νησάκι που λειτουργούσε σαν χώρος εστίασης και απ’ όσο ξέρω μάλλον δεν ευτύχησε ιδιαίτερα αν και βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιούχο μέρος πλημμυρισμένο απ’ αυτά τα υπέροχα νερά. Η εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ λοιπόν, τόλμησε να συμπληρώσει την κτιριακή παρέα της και να το αγοράσει, κάνοντας όνειρα για ένα μέλλον ευοίωνο. Έτσι όπως ταιριάζει στην περίπτωση. Και έτσι το Νησάκι, κάποια στιγμή επιτέλους να πάρει τα πάνω του, για να το χαρούν όσοι Δραμινοί αισθάνονται και ολίγον νησιώτες και θα αισθανθούν πραγματικοί νησιώτες».