Home > νέα > Το επόμενο 10ήμερο αναμένεται να εγκατασταθεί ο εργολάβος για τη νέα παιδική χαρά στο Δημοτικό Κήπο► Δηλώσεις του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος στον «Π.Τ.»

Το επόμενο 10ήμερο αναμένεται να εγκατασταθεί ο εργολάβος για τη νέα παιδική χαρά στο Δημοτικό Κήπο► Δηλώσεις του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος στον «Π.Τ.»

Το επόμενο 10ήμερο αναμένεται

να εγκατασταθεί ο εργολάβος για

τη νέα παιδική χαρά στο Δημοτικό Κήπο

► Δηλώσεις του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος στον «Π.Τ.»

► Ξεκίνησαν οι εργασίες εξωραϊσμού του δημοτικού κήπου με καθαριότητα, βαψίματα και τις πρώτες φυτεύσεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΑΡΤΙΟΣ, ο μήνας της άνοιξης, ο μήνας της ανανέωσης, ο μήνας των πρώτων φυτεύσεων για πάρκα και κήπους και σταδιακά από εδώ και πέρα ο δημοτικός κήπος της πόλης μας, θα αρχίσει να αλλάζει. Θα δώσει την άσχημη όψη που εμφάνιζε μέχρι χθες, στην ανανέωση, στα πολύχρωμα λουλούδια και στο πράσινο.

Η αλήθεια είναι ότι, ο δημοτικός κήπος της Δράμας, με το τέλος της Ονειρούπολης παρουσιάζει μια ιδιαίτερα άσχημη όψη, ιδιαίτερα στη νότια πλευρά του, εκεί όπου στήνονται συνήθως τα μεγάλα και βαριά ψυχαγωγικά παιχνίδια όπως η μπαλαρίνα, τα συγκρουόμενα, το καρουζέλ και άλλα. Αναγκαστικά, όταν στις αρχές Ιανουαρίου μπαίνουν τα μεγάλα φορτηγά για να απεγκαταστήσουν όλα αυτά, αλλά και τους οικίσκους της Ονειρούπολης, αφήνουν πίσω τους μια πολύ άσχημη κατάσταση. Και ακόμα, όταν έχουμε και βροχές, εκείνη η πλευρά του δημοτικού κήπου είναι η χειρότερη.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι αυτός ο δημοτικός κήπος χρειάζεται μια μεγάλη ανανέωση, χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και ανανέωση, αλλά ακόμα ίσως και έναν σχεδιασμό στο μέλλον (ας το δει αυτό  η δημοτική αρχή), θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τώρα τον Μάρτιο μπορούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες ανανέωσης.

Ήδη από την Πέμπτη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες στον κήπο της πόλης βάφοντας τα πρώτα παγκάκια και όπως σημειώνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας κ. Δερματίδης, «η πρώτη φάση εξωραϊσμού του κήπου ξεκινάει με τη διόρθωση βλαβών στο αρδευτικό δίκτυο του κήπου, καθώς με την εγκατάσταση και απεγκατάσταση της Ονειρούπολης δημιουργούνται κάποιες βλάβες».

Σημειώνει ακόμα ο ίδιος, ότι, «θα σπείρουμε καινούριο γκαζόν σε όλη την περιοχή στη νότια πλευρά αλλά και σε άλλα σημεία που υπάρχουν προβλήματα. Επίσης, θα τοποθετηθεί και ένα μεγάλο κομμάτι έτοιμου γκαζόν. Και μαζί μ’ αυτό, με τα 8μηνα της υπηρεσίας, έχουμε ήδη ξεκινήσει να βάφουμε παγκάκια, στήλες φωτισμού, τα καφάο και ό,τι άλλο μπορεί να βαφεί. Περιμένουμε λίγο να στρώσει ο καιρός τώρα, γιατί το χειμώνα με υγρασία και βροχές δεν γίνονται βαψίματα».

Παιδική χαρά

Ερωτώμενος για το ζήτημα της περιοχής όπου θα στηθεί η νέα παιδική χαρά, ο κ. Δερματίδης σημειώνει ότι προς το παρόν εκεί δεν θα υπάρξει καμιά παρέμβαση, καθώς μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα εγκατασταθεί ο εργολάβος για το στήσιμο της νέας παιδικής χαράς.

Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να δώσουμε έμφαση στο ζήτημα της πολυαναμενόμενης παιδικής χαράς, η οποία είχε καταστραφεί τα προηγούμενα χρόνια και υπήρξε ιδιαίτερη μελέτη μιας νέας μεγάλης στη θέση της παλιάς.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, ύψους περίπου 500.000 ευρώ και θα είναι μοναδική στην πόλη της Δράμας (αυτό ελπίζουμε τουλάχιστον με βάσει τα σχέδια που έχουμε δει). Όπως είναι γνωστό, το έργο της παιδικής χαράς του δημοτικού κήπου έχει ήδη δημοπρατηθεί και έχει υπογραφή και η σύμβαση, ενώ μέσα στις επόμενες 10 μέρες, αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου για να ξεκινήσει η κατασκευή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η παιδική χαρά θα είναι σταθερή στον συγκεκριμένο χώρο και δε θα γίνεται απολύτως καμιά παρέμβαση σ’ αυτήν κατά τη διάρκεια της Ονειρούπολης, όπως τουλάχιστον έχει ειπωθεί.

Κατά τη δημιουργία της παιδικής χαράς, προβλέπεται να τοποθετηθούν σύγχρονα όργανα παιδικής χαράς, με δυνατότητα εξυπηρέτησης διαφόρων ηλικιακών ομάδων και παιδιών ΑμεΑ, επί υποδομής χυτού ελαστικού δαπέδου διαφόρου πάχους, στοιχεία αστικού εξοπλισμού όπως παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, πινακίδες, φωτιστικά σώματα LED, μεταλλική περίφραξη ικανού ύψους και διαμόρφωσης για εξασφάλιση σε ανεξέλεγκτη πρόσβαση από και προς την παιδική χαρά, μεταλλικές θύρες περίφραξης, πινακίδες σήμανσης κτλ.

Ο εξοπλισμός που έχει επιλεγεί για να τοποθετηθεί, περιλαμβάνει ποικιλία δραστηριοτήτων σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιακών ομάδων. Για τις ηλικίες υποπεριοχή παίδων από 3 έως 6 ετών: κούνιες, εναέρια ταλάντωση, πολυσύνθετο όργανο παίδων, χοροδικτύωμα, τραμπολίνο, αναρριχητικό όργανο και όργανο ταλάντωσης.

Υποπεριοχή νηπίων από 1 έως 3 ετών: Κούνιες, τραμπάλα, πολυσύνθετο όργανο, όργανο ισορροπίας, διαδραστικά παιχνίδια. Περιοχή ΑμεΑ: Μύλος και θέσεις για αμαξίδια, τραμπάλα για αμαξίδιο, κούνια για αμαξίδιο.

Αστικός εξοπλισμός: Σε κατάλληλες θέσεις θα τοποθετηθούν καθιστικά, ένας νέος τύπος φωτιζόμενου ταλαντευόμενου καθιστικού, κάδοι, καθιστικά, βρύσες και πληροφοριακά πινακίδια. Επίσης, όλος ο χώρος θα περιφραχθεί κατάλληλα και θα υπάρχουν δύο είσοδοι.

Να προσθέσουμε εδώ, ότι καλό θα είναι να δει ο Δήμος και το ενδεχόμενο της προστασίας από βανδαλισμούς όταν το έργο ολοκληρωθεί, μιας και στη Δράμα, έχουν δυστυχώς τέτοια φαινόμενα.