Home > Πρώτο Θέμα > Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγ. Ιωάννης ο Ελεήμων» για άλλη μια χρονιά στο πλευρό των συμπολιτών μας-Απολογισμός δράσεων για το έτος 2022

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγ. Ιωάννης ο Ελεήμων» για άλλη μια χρονιά στο πλευρό των συμπολιτών μας-Απολογισμός δράσεων για το έτος 2022

Απολογισμός δράσεων για το έτος 2022

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής

«Άγ. Ιωάννης ο Ελεήμων» για άλλη

μια χρονιά στο πλευρό των συμπολιτών μας

 

Δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας και για μια ακόμη χρονιά, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», στάθηκε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, πραγματοποιώντας δράσεις, δωρεές, και εκδηλώσεις, τηρώντας φυσικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν.

Το Σωματείο, παρά τις δυσκολίες των δύο τελευταίων ετών και των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του Covid -19, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή τις δράσεις του, αλλά συνέχισε και συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά να προσφέρει και να βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη.

Τον 20η  Φεβρουαρίου 2022 ημέρα Κυριακή και ώρα 11:30 στην έδρα του  Σωματείου στο Δ.Δ Χωριστής του  Ν. Δράμας διεξήχθησαν από την Γ. Συνέλευση εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Οι εκλογές  διεξήχθηκαν ομαλά με πλήρη ασφάλεια καθώς λήφθηκαν  όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και τηρηθήκαν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του Covid -19.

Το νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και η τριμελής Εξελεγκτική Επιτροπή  του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» που εξελέγη μετά τις εκλογές της 20ης  Φεβρουαρίου 2022 συγκροτήθηκε σε σώμα στις 21-02-2022  και απαρτίζεται από τους εξής : Πρόεδρος  Τσάνα Μαρία, Αντιπρόεδρος  Μουταφτσή Μαγδαληνή,  Γ. Γραμματέας Παπαδοπούλου Ευαγγελία, Ταμίας Κουμαράπη Βασιλική, Έφορος Δ. Σχέσεων Ραβίκαλη Ευαγγελία, Μέλος  Αδαμίδου Αναστασία, Μέλος Νουβάκη Σοφία. Η Εξελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Βασιλείου Ευάγγελος, Κερμενιώτης Ιωάννης,    και Μουταφτσή Δέσποινα.

Κοινωνική προσφορά

Κατά τη διάρκεια του 2022, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής, υποστήριξε με τρόφιμα, είδη ρουχισμού και υποδήματα περισσότερες από 200 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αγόρασε 17 τόνους ξύλα και 8.000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης για άπορες οικογένειες, ενώ παράλληλά πούλησε 200 ημερολόγια τσέπης προκειμένου να ενισχύσει το ταμείο του φορέα.

Επιπλέον, κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων, των Φώτων, του Πάσχα, και του Δεκαπενταύγουστου, ενίσχυσε με πακέτα τροφίμων περισσότερες από 200 οικογένειες του νομού Δράμας.

Κατά τη διάρκεια του έτους, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής, παρείχε υποστήριξη σε ΜΚΟ και ιδρύματα  (Χαμόγελο του Παιδιού), ψυχιατρικές κλινικές (Αγία Ειρήνη), το Θεραπευτήριο Χρονιών Παθήσεων Δράμας και όλα του τα παραρτήματα, στον Σύλλογο Παραπληγικών Δράμας, στον Σύλλογο ΑμεΑ Αγωνιστές, στον Σύλλογο Γονέων  Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Δράμας, την Ενορία Βαθύσπηλου Κυργίων, την Ιερά Μονή Αναλήψεως, την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και την Ιερά Μονή Αγίου Όρους, τις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, τον προσφυγικό πληθυσμό που διαμένει στην πόλη μας, προσφέροντας ενδύματα, υποδήματα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και  τον πληθυσμό του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Παρανεστίου Δράμας όπου πρόσφερε είδη ανδρικής ένδυσης, υπόδησης και είδη υγιεινής.

Εν όψει του Πάσχα και των εορτών των Χριστουγέννων 2022  περισσότεροι  από 900 ευπαθείς και οικονομικά ευάλωτοι συνάνθρωποι μας, που διαβιούν στη Χωριστή και στον ευρύτερο Νομό Δράμας, έλαβαν από το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» πακέτα με τρόφιμα, ρουχισμό, παιχνίδια, είδη υγιεινής και άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο της δράσης του φορέα, «Μην το πετάξεις χάρισε το» για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, δέκα οικογένειες συμπολιτών μας παρέλαβαν από τον φορέα, ένα τριθέσιο σαλόνι με τέσσερις πολυθρόνες και τρία τραπεζάκια, μία τραπεζαρία κουζίνας, δυο τραπεζάκια καθιστικού ένα τριθέσιο καναπέ, μια κρεβατοκάμαρα, στρώμα και δυο κομοδίνα, δυο μπουφέδες, ένα μπαούλο, μία σιφονιέρα με συρτάρια, ένα κομοδίνο, δυο βιβλιοθήκες, δύο τηλεοράσεις, ένα έπιπλο τηλεόρασης, μια ηλεκτρική κουζίνα, ένα ψυγείο, ένα πλυντήριο ρούχων, δύο τηλεοράσεις, τρία ραδιόφωνα, ένα πετρογκάζ, μία θερμάστρα πετρελαίου, τρία θερμαντικά σώματα, έναν ανεμιστήρα, ένα αερόθερμο είδη οικιακής χρήσης, (κουβέρτες, μαξιλάρια, σεντόνια, υφαντά) ενδύματα και υποδήματα. Από την πλευρά του το Σωματείο, ευχαριστεί θερμά τις οικογένειες που τα χάρισαν στον φορέα και που θέλουν να παραμείνουν ανώνυμες. Η εθελοντική προσφορά βοήθειας και αλληλεγγύης έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο γι’ αυτόν που τη δέχεται, αλλά περισσότερο και γι’ αυτόν που την πράττει.

Δωρεές και χορηγίες προς το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής

Μέσα στο 2022 ο Φορέας έλαβε δωρεές σε τρόφιμα από ιδιώτες, φορείς, παραγωγούς και εταιρείες, έπειτα από αιτήματα χορηγίας που υποβλήθηκαν. Εστάλησαν  ευχαριστήριες επιστολές στους χορηγούς, στους δωρητές, οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φιλανθρωπικού Σωματείου, ενώ κοινοποιήθηκαν και σχετικά Δελτία Τύπου στα Μ.Μ.Ε.. Το σωματείο έλαβε χρηματική δωρεά ύψους 1.500 ευρώ από εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή και άλλα 1.700 ευρώ από κοινωφελές ίδρυμα για την οικονομική ενίσχυση του ταμείου του φορέα, καθώς και 2.000 ευρώ δωρεά από  εταιρεία  προκειμένου να υποστηριχθεί το επισιτιστικό έργο του φορέα.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, πιστώθηκε  στον τραπεζικό  λογαριασμό του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» το ποσό των 1.000,00 € (χιλίων ευρώ) Επιχορήγηση από την Π.Α.Μ.Θ. περί κατανομής από το καθαρό προϊόν του Ειδικού Κρατικού Λαχείου Κοινωνικής Αντίληψης σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ14 / οικ.44386 / 29-6-2021 σε Ν.Π.Ι.Δ.  σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων 2022 (ΑΔΑ: ΨΝΩΣ46ΜΤΛΚ-ΘΙΠ )  για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, θέρμανση, τροφοδοσία ωφελουμένων,  δαπάνες καυσίμων.

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» συνεχίζει την συνεργασία του  με τη μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Μπορούμε» (στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων»), με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Απόρροια της εν λόγω συνεργασίας είναι μια νέα συνέργια με την Εταιρεία Αρτοποιία Ζαχαροπλαστική ΓΑΤΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε, η οποία τρέχει από τις 18 Νοεμβρίου 2020 και παρέχει καθημερινά στο σωματείο, όλα τα αρτοπαρασκευάσματα που δεν έχουν πουληθεί για τη διανομή τους σε περίπου 130 άπορες οικογένειες. Ωφελούμενοι της συγκεκριμένης δράσης του φορέα αποτελούν  περίπου  360 άτομα δυο τοπικοί φορείς και μια ενορία τον μήνα.

Το σωματείο παρέλαβε για  το  έτος  2022  συνολικά  19.071 τμχ  ψωμιά  και   209,356  κιλά  αρτοσκευάσματα  και ωφελήθηκαν 1.507 οικογένειες, συνόλου 4.501  ατόμων.

Στα δύο χρόνια συνεργασίας και με την συγκεκριμένη δράση ο Φορέας παρέλαβε συνολικά,  50.757 τμχ ψωμιά και 471,066 κιλά αρτοσκευάσματα και ωφελήθηκαν  3.156 οικογένειες, συνόλου 8.267 ατόμων,  το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων του Ν. Δράμας και η Ενορία Βαθύσπηλου Κυργίων.

Προγράμματα και Συνεργασίες

Επιθυμώντας να συμβάλλει ακόμη πιο ενεργά στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των συμπολιτών μας, ο Φορέας υπέγραψε ως εταίρος το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας της κοινωνικής σύμπραξης Π.Ε. Δράμας «Αλληλεγγύη της ΠΕ Δράμας» με επικεφαλής τον Δήμο Δράμας. Συγκεκριμένα για το 2022 πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διανομές τροφίμων και ειδών στους δικαιούχους ΤΕΒΑ/ΚΕΑ.

Στις 18-3-2022 ο Φορέας κατέθεσε στο Υπουργείο Εργασίας, στην ηλεκτρονική σελίδα των Κέντρων Κοινότητας βάση του άρθρου 7 του ν. 4455/2017, όπως κάθε χρόνο από το 2017, τα απαραίτητα επικυρωμένα στοιχεία του φορέα για το έτος 2021 και έλαβε την βεβαίωση ένταξης στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας, με αριθμό 800402-1 / 18-3-2022.

Επιπλέον, έπειτα από ενέργειες του Φορέα και καταθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα, Ειδικού Απολογισμού για την Κρατική Επιχορήγηση οικ.  έτους 2021, Απολογισμού οικ. έτους 2021 και Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022,  το Σωματείο έλαβε από την εποπτεύουσα αρχή – Κοινωνική Υπηρεσία  του Δήμου Δράμας έγγραφο  με  Αριθ.  Πρωτ.: 10955/17-3-2022 :

Πρώτον: Βεβαίωση Ειδικού Απολογισμού για την Κρατική Επιχορήγηση Προνοιακών Ιδρυμάτων  Ν.Π.Ι.Δ μη Κερδοσκοπικού Χαραχτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας για το ποσό των οκτώ χιλιάδων ευρώ ( 8.000 ) που έλαβε το Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ»  για λειτουργικές δαπάνες, από την Π.Α.Μ.Θ. οικ.  έτους 2021.

Δεύτερον: Την Έγκριση Απολογισμού  οικονομικού έτους 2021 του Φιλανθρωπικού Σωματείου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ».

Τρίτον:  Την Έγκριση  Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022 του Φιλανθρωπικού Σωματείου  «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ».

Ακόμη, σε απάντηση της από 10-03-2022 έγγραφο με Α.Π. 66150/868 με θέμα την επιχορήγηση Προνοιακών Ιδρυμάτων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου Ν.Π.Ι.Δ μη Κερδοσκοπικού Χαραχτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας στην Π.Α.Μ.Θ. για το οικονομικό έτος 2022 πρόσκληση υποβολής Κρατικής Ενίσχυσης, ο Φορέας συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τα κατέθεσε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στις 23 Μαρτίου 2022 με αριθμό πρωτοκόλλου 1351/18-3-2022 στην Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Α.Μ.Θ. Κομοτηνή υπόψη κα. Αναστασία Νικηφορίδου.

Ο Φορέας, υποδέχτηκε στο Φιλανθρωπικό Σωματείο « Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» την  Πέμπτη 28-4-2022 την Πρόεδρο των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) την κα. Αναστασία Τζαμπαζλή και την αντιπρόεδρο των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου,  στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του φορέα με τις δομές πρόνοιας του Ν. Δράμας.

Τα μέλη του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, ξεναγήθηκαν στον χώρο του φορέα, ενώ παράλληλα συζήτησαν θέματα που απασχολούν τον Φορέα, καθώς και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά.

Η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» κα. Τσάνα Μαρία τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυτές οι συνεργασίες αποσκοπούν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και στη λήψη αυτοβοήθειας.

Ακόμη, η  Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων»  κα. Τσάνα Μαρία συμμετείχε όπως κάθε χρόνο καλεσμένη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος  στο διήμερο 11ο συνέδριο του SNF Nostos Conference 2022  στις (23-24 Ιουνίου 2022) που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού-Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Κεντρικό θέμα του SNF Nostos ήταν φέτος η Υγεία.

Μετά το πρώτο στάδιο του έργου «Δημιουργία Δικτύου Οργανώσεων και Ομάδων της Κοινωνίας Πολιτών στο πλαίσιο των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης‎ (ΣΒΑ) του ΟΗΕ, που αφορούσε στην ενημέρωση οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα, για τη στοχοθεσία και τις δράσεις του έργου μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις, η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» κα. Μαρία Τσάνα – Παπαγεωργίου, συμμετείχε διαδικτυακά στην εκπαιδευτική συνάντηση και  στο δεύτερο  στάδιο που αφορούσε στην εκπαίδευση των οργανώσεων σε επιλεγμένες θεματικές, κατάλληλες για την ενδυνάμωση  των οργανώσεων και τη δικτύωσή τους ως προς τους ΣΒΑ.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν τρία τρίωρα Webinars με τις εξής θεματικές: Συμμετοχικός Σχεδιασμός για την Ανάπτυξη: εργαλεία και μεθοδολογίες (14.6.22), Τεχνικές και εργαλεία διαβούλευσης (21.6.22) και Συνηγορία και άσκηση πίεσης  για την Επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (advocacy & lobbying)  (28.9.202).

Με την ανανέωση τριετούς θητείας με το ΦΕΚ 1130 /5-12-2022 η Πρόεδρος κα. Τσάνα Μαρία ως αναπληρώτρια Αντιπρόεδρος Β, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, ευχαριστεί από την πλευρά της την Υφυπουργό κα. Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Είναι μεγάλη μου τιμή για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου να είμαι σε αυτή την θέση, καθώς και την Πρόεδρο ΠΑΜΘ κυρία Τζαμπαζλή Αναστασία όπως και την Αντιπρόεδρο κυρία Κατερίνα Χατζηδημητρίου. Με σεβασμό δηλώνω υπεύθυνα ότι με την εμπειρία μου των 15 ετών στα κοινωνικά και ανθρωπιστικά θέματα στην τοπική κοινωνία της Δράμας θα συνεχίσω να είμαι μάχιμη και σε αυτό το έργο καταθέτοντας τον καλύτερο μου εαυτό», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων η κα. Τσάνα.

Δράσεις, Εκδηλώσεις και Διακρίσεις

Οι μαθητές των τμημάτων Ρομποτικής  το Σάββατο 7-5-2022 συμμετείχαν στον 8ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Ρομποτικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που διοργανώνεται από το WRO Hellas και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του STEM Education Ξάνθης. Οι μαθητές, συμμετείχαν στις δυο κατηγορίες του διαγωνισμού, τη μία «Ποδόσφαιρο 2×2», όπου και έλαβαν το 1ο βραβείο και τη δεύτερη, ανοικτή κατηγορία Δημοτικού «Πρωτογενής τομέας / Αγροτική Παραγωγή» Γ! – ΣΤ! Τάξη Δημοτικού.

Την Κυριακή 8-5-2022  οι μαθητές συμμετείχαν με δύο ομάδες  και στον 1ο Διαγωνισμό FIRST® LEGO® League Explore  Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δράμας με θέμα τις μεταφορές. Συνολικά στον διαγωνισμό συμμετείχαν 23 ομάδες, στην κατηγορία του Explore και απονεμήθηκαν βραβεία σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες.

H Πρόεδρος του Φορέα κα. Τσάνα Μαρία, εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και στους εκπαιδευτές ρομποτικής του προγράμματος «Social School – Κοινωνικό Σχολείο»,  την  κα. Σοφία Χαραλαμπίδου καθώς και όλη την ομάδα  ρομποτικής που απαρτίζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Social School – Κοινωνικό Σχολείο τον  κ. Νίκο Ταντσίδη,  κ. Κατσάρη Ηρακλή και κ. Κάτσιο Κωνσταντίνο.                                     Το έργο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ SOCIAL SCHOOL» υλοποιείται από το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ» με αποκλειστική ΔΩΡΕΑ, όπου δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ακόμη, το Φιλανθρωπικό Σωματείο  την Κυριακή 29-5-2022  φιλοξενήθηκε στο Οινοποιείο του κ. Νίκου Λαζαρίδη στην Αγορά Δράμας, με το τμήμα ρομποτικής του «Social – School Κοινωνικό Σχολείο» στο πλαίσιο της λήξης της Δραμοινογνωσία 2022.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, το τμήμα ρομποτικής παρουσίασε την ρομποτική του μακέτα με θέμα «Οινοποιείο» στους επισκέπτες του οινοποιείου Νίκου Λαζαρίδη η οποία πήρε μέρος και στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής.

Στη συνέχεια οι μαθητές μαζί με τους συνοδούς, ξεναγήθηκαν στον χώρο του οινοποιείου όπου είδαν από κοντά τα αμπέλια, τον χώρο ωρίμανσης, απόσταξης και εμφιάλωσης του κρασιού.

Επιπλέον, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» συμμετείχε ως Πρεσβευτής Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022 στον Ετήσιο Διάλογο του Θεσμού Bravo που αναπτύσσει το QualityNet Foundation με κύριο στόχο την ενημέρωση, αφύπνιση και  εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας για τα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης με βάση τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στη χώρα μας.

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής, διακρίθηκε συμμετέχοντας για πρώτη φορά, υποστηρίζοντας τους στόχους του κοινωνικού διαλόγου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη  με την πρωτοβουλία του  «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – SOCIAL SCHOOL» ΤΟΥ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΧΩΡΙΣΤΗΣ «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ»  στην θεματική Κοινωνική Ένταξη & Ισότιμη Πρόσβαση στον Πυλώνα Κοινωνία – Συνεργασίες.

Η Πρόεδρος του Φορέα κα. Τσάνα Μαρία την Τέταρτη 22-6-2022 παραβρέθηκε  στην Απονομή των βραβείων Bravo  Sustainability  Dialogues &  Awards 2022 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, όπου με μεγάλη χαρά  και τιμή παρέλαβε το βραβείο για την διάκριση καλής πρακτικής στο Πυλώνα Bravo Society   «Κοινωνικό  Σχολείο –  Social School».

Φέτος, ο θεσμός Bravo σημείωσε «ρεκόρ» συμμετοχών, με περισσότερες από 300 πρωτοβουλίες από 185 συμμετέχοντες Οργανισμούς που προέρχονται από το κοινό των Επιχειρήσεων, των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανισμών της Κοινωνίας  των  Πολιτών, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, στη χώρα μας.

Τα Βραβεία απένειμαν η Γενική Γραμματέας ενίσχυσης και απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας κα. Ελένη Γιώτη και η Πρόεδρος του Οργανισμού QualityNet κα. Χρυσούλα Εξάρχου.

Ως Πρεσβευτής Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022 του Bravo Sustainability 2022, το έργο του οργανισμού έχει  προβληθεί στα social media του Οργανισμού QualityNet, όπως και στο μεγάλο Δίκτυο Υπεύθυνων Οργανισμών & Ενεργών Πολιτών καθώς και διεθνώς στην Αγγλική γλώσσα ώστε να συμπεριληφθεί στο Global Goals Review – Greece 2022 που θα κυκλοφορήσει σε ηλεκτρονική μορφή, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο 2022, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα και υποστηρίζουν τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η Πρόεδρος κα. Τσάνα Μαρία και το Δ.Σ του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων»  ευχαριστεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με το οποίο η συνεργασία του παραμένει ενεργή και εξίσου δυναμική από το 2013 έως και σήμερα. Γεγονός που τιμά και χαροποιεί ιδιαίτερα τον Φορέα καθώς αποτελεί μια απόδειξη της ορθής αποτίμησης του φιλανθρωπικού του έργου. Ο Φορέας, παραμένει ευγνώμον  απέναντι στο  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) τόσο για την αγαστή συνεργασία όσο και για τη συνεχή στήριξη του φορέα αλλά και το έργο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ SOCIAL SCHOOL»  το οποίο υλοποιείται από το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» με αποκλειστική δωρεά. Δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Αποτέλεσμα όλων αυτών των καλών πρακτικών που βραβεύτηκαν όπως και του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής, βραβεύτηκε η Ελλάδα και το QualityNet,  με το Διεθνές Βραβείο στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Ελληνικός Κώδικας Βιωσιμότητας

Μεγάλη τιμή για τον Φορέα «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του. Διότι συνέβαλε σε αυτή την διεθνή διάκριση ως Πρεσβευτές Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022 με την παρουσίαση του προγράμματός «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – SOSIAL SCHOOL» και διακρίθηκε στις καλύτερες πρακτικές Bravo 2022 – Best Practices Meeting Points στη θεματική «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» προβάλλοντας την Δράμα μας διεθνώς.

Σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε το QualityNet Foundation στα βραβεία ISAR Honours 2022 του Intergovernmental Working Group of Experts on International Standards of Accounting and Reporting για τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ στο πλαίσιο της 39ης ISAR Session της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων»  όπως κάθε χρόνο συμμετείχε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2022» σε συνεργασία με τον  Δήμο Δράμας και την Δημοτική Κοινότητα Χωριστής με τον «6ο Φιλανθρωπικό Αγώνα Δρόμου  Χωριστής 2022», την Δευτέρα  στις 27 Ιουνίου 2022  στις  8:00 μ.μ.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία περιμετρικά του χωριού σε μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων και τα παιδιά μέχρι 12 ετών έτρεξαν σε μια διαδρομή ενός χιλιομέτρου. Στο κάλεσμα του Σωματείου ανταποκρίθηκαν 170 άτομα δρομείς όλων των ηλικιών.

Ο αγώνας όπως κάθε χρόνο είχε Φιλανθρωπικό Χαρακτήρα με μοναδικό αντίτιμο την συλλογή τροφίμων. Από τους συμμετέχοντες  στον  αγώνα συγκεντρώθηκαν  συνολικά 164 κιλά τρόφιμα  τα οποία διανεμήθηκαν σε άπορες οικογένειες, με τα πακέτα του Δεκαπενταύγουστου. Ο αγώνας διεξήχθη τηρώντας όλους τους κανόνες διεξαγωγής αγώνων δρόμου εκτός σταδίου κατά της πανδημίας Covid-19 για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Την Πέμπτη 30-6-2022, ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα του δεύτερου διδακτικού έτους του Προγράμματος «SOCIAL SCHOOL – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» όπου η επανέναρξη του έργου ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2022, καλύπτοντας μια ακόμα σχολική χρονιά.  Τα μαθήματα πραγματοποιηθήκαν απογευματινές ώρες, κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου λαμβάνοντας φυσικά όλα τα ισχύοντα προληπτικά μέτρα.

Στις 31-8-2022 παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, ολοκληρώθηκε και το δεύτερο έτος του προγράμματος ”ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ SOCIAL SCHOOL”. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η αξιολόγηση του έργου μαζί με τις σχετικές διαδικτυακές δημοσιεύσεις εστάλησαν στην κα. Ελιάννα Κονιάλλη, υπεύθυνη του προγράμματος για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Την  Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2022  ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά και η επανέναρξη του προγράμματος «Social School – Κοινωνικό Σχολείο» του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων».

Άνοιξε ένας καινούργιος κύκλος Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Το πρόγραμμα συνεχίζεται για 3η χρονιά, μία παράταση λόγω της πανδημίας και της αναστολής από 7 Νοέμβριου 2020 έως 10 Μαΐου 2021. Τα μαθήματα γίνονται μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον με πλήρη ασφάλεια, καθώς λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας κατά του Covid-19. Εκπαιδευτές Ρομποτικής: Γεώργιος Δώδος, Νίκος Ταντσίδης και Σοφία Χαραλαμπίδου,  Ψυχολόγος:  Γεωργία Καραγιάννη,  Εικαστικός:  Γεωργιάδου Βασιλική.  Δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Οπτικοακουστικό υλικό από τα μαθήματα του «Social School Κοινωνικό Σχολείο» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν στο κανάλι του Φιλανθρωπικού Σωματείου στο  YouTube  :  SOCIAL SCHOOL – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣΤΗΣ.

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο  «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» συνεχίζοντας την προσπάθεια του φιλανθρωπικού του έργου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τετραήμερη  εκδρομή την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου με 3 Οκτωβρίου 2022 στην «Στη Γη της Ελιάς – Καλαμάτα – Σπάρτη – Λακωνία και Καστροπολιτείες της Μάνης».  Οι εκδρομείς επισκέφτηκαν όλα τα όμορφα μέρη της Λακωνίας και τους αρχαιολογικούς τόπους, το αρχαίο θέατρο και το μουσείο του παλαιού ελαιοτριβείου της Σπάρτης, την Καρδαμύλη – Αρεόπολη – Μυστρά Γερολιμένα  – Σπήλαιο Διρoύ – Λιμένι – Οίτυλο – Ισθμό Κορίνθου.  Η εκδρομή περιελάμβανε διαμονή στην Καλαμάτα σε 4*ξενοδοχείο AKTI TAYGETOS . Οι εκδρομείς του σωματείου έχουν φιλανθρωπικό σκοπό και πραγματοποιούνται προκειμένου να ενισχυθεί το έργο του φορέα στην βοήθεια ευπαθών ομάδων .

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 στον Ι. Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Χωριστής, τελέσθηκε Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμων, όπως κάθε χρόνο για να τιμηθεί η μνήμη του Αγίου και Προστάτη του Φορέα. Η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», ευχαριστούν θερμά όλα τα μέλη και τους φίλους που τους τίμησαν με την παρουσία τους.

Με την επανέναρξη του προγράμματος «Social School – Κοινωνικό Σχολείο» το Σεπτέμβριο, ξεκίνησαν οι σχολές γονέων με τις ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ανά δεκαπέντε ημέρες.

  • Την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομαδική συνάντηση της ομάδας γονέων στις 18:00 μ.μ. με θέμα: «Υποστηρίζοντας την σχολική επιτυχία των παιδιών μας».
  • Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ομαδική συνάντηση της ομάδας γονέων στις 18:00 μ.μ. με θέμα: «Ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση των παιδιών».
  • Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η τρίτη ομαδική συνάντηση της ομάδας γονέων στις 18:00 μ.μ. κατόπιν επιθυμία των γονέων με το ίδιο θέμα: «Ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση των παιδιών».
  • Την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη ομαδική συνάντηση της ομάδας γονέων στις 18:00 μ.μ με θέμα: «Οι σχέσεις μεταξύ των παιδιών και το φαινόμενο του εκφοβισμού στο σχολείο (bullying)».
  • Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η Πέμπτη ομαδική συνάντηση της ομάδας γονέων στις 18:00 μ.μ. με θέμα: «Σχέσεις μεταξύ των αδερφών».
  • Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η έκτη ομαδική συνάντηση της ομάδας γονέων στις 18:00 μ.μ με θέμα: «Πως επηρεάζει την οικογενειακή ζωή η σχέση του ζευγαριού».
  • Την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022. πραγματοποιήθηκε η έβδομη ομαδική συνάντηση της ομάδας γονέων στις 18:00 μ.μ με θέμα: «Συγκρούσεις στην οικογένεια».

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Social School – Κοινωνικό Σχολείο» του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων».  Στόχος της ομαδικής συμβουλευτικής είναι η ενδυνάμωση των γονέων μέσα από τη συζήτηση, το μοίρασμα και βιωματικές διαδικασίες μάθησης, η εξεύρεση λύσεων, η αύξηση της δημιουργικότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών.

Εκπαιδεύτρια του προγράμματος είναι η ψυχολόγος, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ειδική Παιδαγωγός, κα. Καραγιάννη Γεωργία.

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 στην Ονειρούπολη Δράμας πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της first lego league explorer ηλικίες 6 -10 ετών, όπου το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής έδωσε το παρόν με τους μαθητές δύο ομάδων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του προγράμματος «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – SOCIAL SCHOOL» όπου και βραβεύτηκαν στις κατηγορίες, Θεμελιωδών Αξιών και Αφίσας.

Η πρόεδρος του Φορέα κα. Μαρία Τσάνα, σημείωσε μεταξύ άλλων για την επιτυχία αυτή: «Πολλά Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την προσπάθειά τους. Επίσης στους Εκπαιδευτικούς του Προγράμματος Σοφία Χαραλαμπίδου, Γεώργιος Δώδος, Νίκος Ταντσίδης και τους γονείς που συνόδευσαν τα παιδιά τους στην Ονειρούπολη».

Τέλος, η πρόεδρος του Φορέα, κα. Μαρία Τσάνα, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, την Εξελεγκτική  Επιτροπή, τους εθελοντές του φορέα για τη γενναιόδωρη και ανιδιοτελή προσφορά τους και την άψογη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, προσπαθήσαμε για την καλύτερη λειτουργία του σωματείου μας και θέτουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα για το 2023.

Σας ευχόμαστε θερμά ένα καλύτερο νέο έτος 2023 με ειρήνη, αγάπη, υγεία και ευημερία.   Ευχές για  Καλή Χρονιά και Ευλογημένη Χρονιά – Χρόνια Πολλά».