Home > νέα > Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Προσοτσάνης θα μπορέσει να βάλει μια τάξη σε όλο το Δήμο- Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης Θ. Αθανασιάδης

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Προσοτσάνης θα μπορέσει να βάλει μια τάξη σε όλο το Δήμο- Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης Θ. Αθανασιάδης

Προκηρύχθηκε το έργο της μελέτης για το Τ.Π.Σ. Δήμου Προσοτσάνης

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Προσοτσάνης θα μπορέσει

να βάλει μια τάξη σε όλο το Δήμο

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Προσοτσάνης Θ. Αθανασιάδης

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ Πολεοδομικό Σχέδιο (Τ.Π.Σ.) Προσοτσάνης, είναι ένα σοβαρό ζήτημα, για το οποίο είχαν υπάρξει αντιδράσεις από τις αρχές του 2023, όσον αφορά την αργοπορία του να προκηρυχθεί η σχετική μελέτη από το Δήμο.

Οι σχετικές αντιδράσεις προερχόντουσαν κυρίως από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης, φοβούμενος ότι  ο Δήμος δεν θα προλάβαινε να υλοποιήσει το έργο και ότι αυτό θα μπορούσε να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ ΑΜΘ 2014-2020.

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα είναι αλήθεια, στα μέσα Σεπτεμβρίου ο Δήμος Προσοτσάνης προκήρυξε τελικά το έργο της μελέτης για το νέο Τ.Π.Σ., το οποίο έχει εκτιμώμενη αξία 692.834,34 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Το κόστος ανά κατηγορία μελέτης είναι: 212.174,55 ευρώ για Χωροταξικές μελέτες, 212.174,55 ευρώ για Πολεοδομικές Μελέτες, 40.530 ευρώ για  Περιβαλλοντικές Μελέτες,  108.429,85 ευρώ για Γεωλογικές Μελέτες), 2.026,50 ευρώ για Τοπογραφικές μελέτες και 2.026,50 ευρώ για Υδραυλικές μελέτες. Το πριμ έγκαιρης ολοκλήρωσης ανέρχεται στις 28.868,10 ευρώ, και οι απρόβλεπτες δαπάνες στις 86.604,29 ευρώ. Η διάρκεια σύμβασης ορίζεται σε 36 μήνες.

Ευκαιρία να λυθούν προβλήματα

Με την ευκαιρία της προκήρυξης του έργου της μελέτης, ο «Π.Τ.» μίλησε με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Θεόδωρο Αθανασιάδη, ο οποίος επεσήμανε ότι «με τη μελέτη που θα γίνει, θα δοθεί η ευκαιρία για όλο το Δήμο, ώστε όπου υπάρχουν προβλήματα να λυθούν και χωροταξικά να γίνουν προτάσεις, για το πώς θα μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε περιοχή, ώστε ο τυχόν επενδυτής να δει αν προσφέρεται ή όχι».

Όπως εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης, «είναι ένα εργαλείο σύγχρονο, που θα έχει σχέση με την πραγματικότητα και θα είναι χρήσιμο και στον απλό πολίτη και στους επενδυτές και στο κράτος. Θα μπορείς πλέον να σχεδιάζεις, να κάνεις έργα, σύμφωνα πλέον μ’ αυτό το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο».

Το ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης

Ερωτώμενος σχετικά με το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ.) Προσοτσάνης και όλες τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες που υπάρχουν εκεί για το πώς θα ενταχθούν στο νέο Τ.Π.Σ., ο κ. Αθανασιάδης επισημαίνει: «Θα ενταχθούν τα πάντα. Είναι μια σοβαρή δουλειά, μέσα από την οποία θα δοθούν λύσεις και απαντήσεις για πολλά μέρη, για τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν δρομολογηθεί καταστάσεις προς κάποια κατεύθυνση».

Όπως τονίζει ο δήμαρχος, «επειδή στην περιοχή υπάρχουν συμφέροντα και γίνονται διάφορες επενδύσεις, καλό είναι να υπάρχουν κανόνες. Όχι ότι δεν υπάρχουν. Σήμερα υπάρχουν γενικοί κανόνες. Με το Τ.Π.Σ. θα υπάρχουν ειδικοί κανόνες, πιο εξειδικευμένοι. Δηλαδή θα ξέρουμε το πού, το πώς και το γιατί για μια επένδυση. Σήμερα, ανεξέλεγκτα, ο καθένας πηγαίνει κάπου, κάνει κάτι, με συνέπεια και κόστος να επιβαρύνεται, ενώ όταν εγκαθίσταται κάπου για παράδειγμα μια κτηνοτροφική μονάδα, αποθαρρύνεται μια άλλη επένδυση να γίνει δίπλα. Όταν για παράδειγμα χαρακτηριστεί με περιοχή για βιοτεχνίες, βιομηχανίες κτλ., τότε βάζεις πιο συγκεκριμένους κανόνες στο παιχνίδι. Και αυτό θα είναι κάτι ωφέλιμο».

Μια άναρχη κατάσταση σήμερα

Ερωτώμενος για το ποια είναι σήμερα η χωροταξική κατάσταση στο Δήμο Προσοτσάνης, ο κ. Αθανασιάδης επισημαίνει ότι, «ο Δήμος μας βρίσκεται γενικά σε μια άναρχη κατάσταση, παρ’ ότι έχουμε το ΒΙ.ΠΑ., όπου έχουν συγκεντρωθεί σημαντικές και σοβαρές βιοτεχνίες και βιομηχανίες εκατομμυρίων όπου δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Την ίδια στιγμή, αναγκάζεσαι, όταν κάποιος χτίζει κάπου και πρέπει να του πας νερό, να του πας ηλεκτρικό κτλ., σημαίνει ότι σε βγάζει εκτός προϋπολογισμού. Έτσι, άλλο είναι να είναι συγκεντρωμένα και να δώσεις μια κατεύθυνση και να κάνεις έργα υποδομής σε χωροθετημένη περιοχή, και άλλο να κάνεις κάτι άναρχα.

Γι’ αυτό βλέπουμε ότι μέσα στον κάμπο έχουμε γεμίσει κολώνες ρεύματος. Αυτή η άναρχη κατάσταση θα μπει σε μια τάξη, σε μια κατάσταση όπου θα διευκολυνθούν οι πάντες και τα πάντα».

Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης

Αναφορικά με το ζήτημα του Οικοδομικού Συνεταιρισμού από τον οποίο υπήρξαν αντιδράσεις λόγω της αργοπορίας, ο κ. Αθανασιάδης επισημαίνει:

«Είναι μια πονεμένη ιστορία. Και πρέπει να λέμε αλήθειες στον κόσμο. Υπήρξαν κάποιες εποχές που υπήρξε μια έξαρση, ήταν της μόδας να γίνουν Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί. Στο πίσω μέρος του μυαλού του ο καθένας είχε το κέρδος.

Όμως να είμαστε ρεαλιστές. Έχουμε την Προσοτσάνη, η οποία η μισή είναι ακατοίκητη, υπάρχουν οικόπεδα, έχουν γίνει έργα υποδομής κτλ. Για να κάνεις έναν Οικοδομικό Συνεταιρισμό, σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένας καινούριος οικοδομικός ιστός, ένα καινούριο πολεοδομικό σχέδιο, ένας νέος οικισμός. Όπου εκεί πρέπει να ξεκινήσεις από το μηδέν για να κάνεις έργα υποδομής: ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, δρόμους. Αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Και επειδή θέλω να είμαι και αντικειμενικός, δεν είναι τουριστική ή παραθαλάσσια περιοχή για να έχεις κόσμο.

Αυτοί οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, ότι τα έργα υποδομής θα πρέπει να τα κάνουν από την τσέπη τους. Είναι ιδιωτική υπόθεση, δεν αφορά το κράτος, δεν αφορά το Δήμο. Ποιος θα πληρώσει για να κάνει ύδρευση και αποχέτευση; Ποιος είναι αυτός που θα κάνει ένα καινούριο χωριό από την αρχή;»

Στο σημείο αυτό, ο κ. Αθανασιάδης κάνει αναφορά στον Πολεοδομικό Συνεταιρισμό Πανοράματος Δράμας, ο οποίος όταν δημιουργήθηκε, υπήρξαν οι κατάλληλες συγκυρίες και μπόρεσε και αναπτύχθηκε και έφτασε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Ερωτώμενος για το κατά πόσο ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός θα ωφεληθεί ή όχι από το νέο Τ.Π.Σ., ο κ. Αθανασιάδης επισημαίνει ότι, «ο χώρος είναι δικός τους. Τον έχουν με συμβόλαια κτλ. Οι μελετητές που θα αναλάβουν τις μελέτες για το Τ.Π.Σ.., δεν μπορούν να τον αποχαρακτηρίσουν. Κατά τη δική μου εκτίμηση όμως, θα τον περιορίσουν εκεί που είναι και δεν ξέρουμε τι προτάσεις θα κάνουν στη συνέχεια.  Γιατί, πέριξ του Οικοδομικού Συνεταιρισμού, υπάρχουν και κτηνοτροφικές μονάδες, διάφορες εγκαταστάσεις κτλ. Ας γίνει η μελέτη, ας γίνουν οι προτάσεις και βλέπουμε τι θα γίνει στη συνέχεια».

Ερωτώμενος τέλος σχετικά με την αργοπορία που υπήρξε και ότι υπήρξε κίνδυνος το έργο της μελέτης να απενταχθεί, ο δήμαρχος Προσοτσάνης τονίζει: «Προσέξτε σ’ αυτό το σημείο. Επειδή εμείς είμαστε από τους Δήμους που προλαβαίνουμε, είμαστε από τους λίγους Δήμους της Περιφέρειας που προκηρύξαμε το έργο. Αυτό σημαίνει ότι και προλάβαμε και τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και τα πάντα».