Home > νέα > Τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ ζητούν αγρότες κτηνοτρόφοι και ενίσχυση των αιτιών των αποζημιώσεων► Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή από την κα. Κεφαλίδου

Τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ ζητούν αγρότες κτηνοτρόφοι και ενίσχυση των αιτιών των αποζημιώσεων► Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή από την κα. Κεφαλίδου

Η διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων στον ΕΛΓΑ Καβάλας

Τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ ζητούν

αγρότες κτηνοτρόφοι και ενίσχυση

των αιτιών των αποζημιώσεων

► Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή από την κα. Κεφαλίδου

► Δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νευροκοπίου κ. Τσέρνιου στον «Π.Τ.»

 

 

Του ανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκονται οι διαμαρτυρίες των αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα όπως και στην περιοχή μας. Ένα από τα πολλά αιτήματα του πρωτογενούς τομέα, είναι και το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται έντονα για το αναχρονιστικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργεί ο ΕΛΓΑ και ζητούν την αλλαγή του κανονισμού που διέπει τη λειτουργία του ως προς τον τρόπο με τον οποίο αποζημιώνει.

Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη, το Συντονιστικό Όργανο των Συλλόγων Κτηνοτρόφων Αν. Μακεδονίας – Θράκης, πραγματοποίησε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Καβάλα, όπου μάλιστα εξέδωσαν και παρέδωσαν σχετικό ψήφισμα στη διεύθυνση.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κ. Νευροκοπίου κ. Τσέρνιος, σημειώνει ότι «στα πλαίσια των διαμαρτυριών μας, αποφασίσαμε να κάνουμε μια συμβολική διαμαρτυρία έξω από τον ΕΛΓΑ στην Καβάλα όπου και παραδώσαμε ένα ψήφισμα, ενώ έγινε και μια συζήτηση για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις».

Ο κ. Τσέρνιος αναφερόμενος στο αίτημα των κτηνοτρόφων προς τον ΕΛΓΑ, διευκρινίζει: «Εμείς ζητάμε, το αναχρονιστικό καθεστώς του ΕΛΓΑ να αλλάξει, να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είτε με την κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια, είτε και με τα δικά μας προβλήματα, βλέπουμε ότι  περιορίζεται η αποζημίωση, την οποία πλέον πολύ δύσκολα παίρνουμε. Ζητάμε να γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα η άμεση εκτίμηση και να ενισχυθούν οι αιτίες για τις οποίες αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, γιατί έχουν αλλάξει και τα δεδομένα πλέον».

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα που δόθηκε προς τον ΕΛΓΑ Καβάλας, αναφέρονται μεταξύ άλλων:

[Εμείς οι Αγρότες και Κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας-Θράκης συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Καβάλας, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας ως προς τις κατά καιρούς άδικες εκτιμήσεις των στελεχών του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Καβάλας για τις  πληττόμενες από καιρικά φαινόμενα καλλιέργειές μας, καθώς και για τις ζημίες του ζωικού κεφαλαίου.

Παρά τις επανειλημμένες διαφωνίες μας για τα πορίσματα των εκτιμήσεων αλλά και την μέχρι πρότινος ψύχραιμη στάση που διατηρήσαμε, δεν διαπιστώσαμε την παραμικρή βελτίωση ως προς την αντικειμενικότητα.]

Ανάμεσα στα αιτήματά τους οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν:

[Ζητάμε, αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να συμβαδίζει με τα τωρινά καιρικά δεδομένα και τα καιρικά φαινόμενα από την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε, καθώς και με τα σύγχρονα μοντέλα καλλιέργειας και εκτροφής.

Ζητάμε στελέχωση του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό ανά είδος καλλιέργειας και εκτροφής, το οποίο θα πραγματοποιεί τις εκτιμήσεις με σύγχρονες μεθόδους και αντιλήψεις.

Ζητάμε την κατάργηση της οριζόντιας ασφάλισης, με εξατομίκευση των ασφαλιζόμενων κινδύνων ανάλογα με τις ανάγκες ασφάλισης και το είδος καλλιέργειας και εκτροφής, καθώς και επέκταση των ασφαλιζόμενων κινδύνων.

Εκσυγχρονισμός στις διαδικασίες εκτίμησης με ηλεκτρονικά μέσα για αμεσότητα και διαφάνεια των διαδικασιών, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια στρέβλωσης των εκτιμήσεων.

Να θεσπιστούν και στη δική μας Περιφέρεια σύγχρονοι τρόποι Ενεργητικής Προστασίας από χαλαζοπτώσεις και παγετούς.

Καλούμε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να συμμετέχει στη συνάντηση που έχει αιτηθεί ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, με τον Υπουργό ΑΑΤ και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Κομοτηνή].

Αναφορά στη Βουλή από Χ. Κεφαλίδου

Στο μεταξύ, η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά για το ίδιο θέμα.

Η ίδια αναφέρεται στη διαμαρτυρία των αγροτών της Δράμας και Καβάλας στον ΕΛΓΑ Καβάλας, ενώ καταθέτει και το σχετικό ψήφισμα που επιδόθηκε.

Όπως αναφέρει στην κατάθεσή της η κα. Κεφαλίδου, «επειδή ο ΕΛΓΑ είναι ένας ασφαλιστικός φορέας όπου ασφαλίζουν υποχρεωτικά τις καλλιέργειες και το ζωικό τους κεφάλαιο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και θέλουν τον ΕΛΓΑ δυνατό και σύγχρονο, ώστε να συνεχίσει και στο μέλλον να τους αποζημιώνει, όποτε πλήττονται οι καλλιέργειες και τα ζώα τους αντικειμενικά και άμεσα. Διαμαρτύρονται για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις κατά καιρούς άδικες εκτιμήσεις για τις πληττόμενες, από καιρικά φαινόμενα, καλλιέργειες καθώς και για τις ζημίες του ζωικού κεφαλαίου.

Ζητούν μεταξύ άλλων την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμβαδίζει με τα τωρινά καιρικά δεδομένα και τα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής καθώς και με τα σύγχρονα μοντέλα καλλιέργειας και εκτροφής. Επίσης, ζητούν την στελέχωση του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό, ανά είδος καλλιέργειας και εκτροφής, το οποίο θα πραγματοποιεί τις εκτιμήσεις με σύγχρονες μεθόδους και αντιλήψεις καθώς και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών εκτίμησης με ηλεκτρονικά μέσα για αμεσότητα και διαφάνεια, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια στρέβλωσης των εκτιμήσεων».