Home > Πρώτο Θέμα > Τοποθετήθηκαν 13 ζεύγη ηχητικών σηματοδοτών στην πόλη της Δράμας-Παρουσίαση από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας

Τοποθετήθηκαν 13 ζεύγη ηχητικών σηματοδοτών στην πόλη της Δράμας-Παρουσίαση από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας

Τοποθετήθηκαν 13 ζεύγη ηχητικών

σηματοδοτών στην πόλη της Δράμας

Παρουσίαση από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο

της Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού (15 Οκτωβρίου), η Ένωση Τυφλών Αν. Μακεδονίας, παρουσίασε το πρωί της Δευτέρας 18 Οκτωβρίου τους πρώτους ηχητικούς σηματοδότες που τοποθετήθηκαν στην πόλη της Δράμας.

Πρόκειται για 13 ζεύγη ηχητικών σηματοδοτών, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε διασταυρώσεις εντός της πόλης (στα φανάρια), ώστε να διευκολύνουν τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Συγκεκριμένα, το 13 ζεύγη ηχητικών σηματοδοτών έχουν τοποθετηθεί στα παρακάτω σημεία της πόλης:

Στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Αμύνης- Πατριάρχου Διονυσίου και 28ης Οκτωβρίου (κόμβος Ξενία) τοποθετήθηκαν 6 ζεύγη ηχητικών διατάξεων.

Στη διασταύρωση των οδών Μητροπολίτου Χρυσοστόμου-Δημητρίου Γούναρη-Περδίκα (Δεσποτικό) τοποθετήθηκαν 3 ζεύγη ηχητικών διατάξεων

Στη διασταύρωση των οδών 1ης Ιουλίου-Χρυσοβέργη (αστυνομική διεύθυνση) τοποθετήθηκαν 3 ζεύγη ηχητικών διατάξεων

Στην οδό Ευξείνου Πόντου (πάρκο Κομνηνών) τοποθετήθηκε ένα ζεύγος ηχητικής διάταξης

Κρεμμύδας: Πρόσβαση χωρίς εμπόδια

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας κ. Κρεμμύδας Σμάραγδος, εξέφρασε αρχικά τη χαρά του για την τοποθέτηση των ηχητικών σηματοδοτών στην πόλης της Δράμας.

Όπως τόνισε «τα ηχητικά συστήματα στο κέντρο της πόλης, διευκολύνουν στην ελεύθερη διακίνηση και ασφάλεια των ατόμων με προβλήματα όρασης, προκειμένου να διέρχονται τις διαβάσεις. Είναι σύγχρονα συστήματα, που παρέχουν πολλές πληροφορίες που μπορούν να δώσουν μια πλήρη εικόνα σε ένα άτομο που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης και μ’ αυτές τις πληροφορίες μπορούν να διασχίζουν τις διαβάσεις με ασφάλεια και αυτονομία».

Όπως είπε ο κ. Κρεμμύδας, «πρέπει παράλληλα να βελτιωθεί η προσβάσιμη αλυσίδα με τους οδηγούς όδευσης και να συμπληρωθούν εκεί που δεν υπάρχουν, ούτως ώστε όλη αυτή η αλυσίδα να γίνεται χωρίς να διακόπτεται. Για να μπορέσει να είναι ολοκληρωμένη αυτή η παροχή, θα πρέπει να υπάρχουν και στάσεις αντίστοιχες, με ενημέρωση εντός των λεωφορείων που υπάρχει στάση και ποια είναι αυτή, ώστε ένα άτομο που χρησιμοποιεί όλα αυτά τα συστήματα, να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα».

Ο κ. Κρεμμύδας, σημείωσε ότι «όλα αυτά τα συστήματα είναι απαραίτητα για άτομα με προβλήματα όρασης και όχι για άλλους πολίτες, γιατί δεν κάνει την επίσπευση του πράσινου, αλλά μόνο την αναγγελία του πράσινου για τους πεζούς. Άρα το χρειάζονται μόνο τα άτομα με προβλήματα όρασης και όχι άλλοι».

Ο κ. Κρεμμύδας τόνισε ακόμα ότι, «η Ένωση Τυφλών Αν. Μακεδονίας, προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα, να προωθεί και να ενημερώνει  τα άτομα με αναπηρία όρασης για την καθημερινότητά τους.  Όλα αυτά που κάνουμε, έχουν αντίκτυπο στα μέλη μας και στην κοινωνία ευρύτερα».

Αποστολίδης: Σωστή και ασφαλή μετακίνηση

Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος της Ένωση Τυφλών Αν. Μακεδονίας και πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας κ. Κώστας Αποστολίδης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της παγκόσμια ημέρας του Λευκού Μπαστουνιού, κάνοντας μια ανασκόπηση ότι, «από το 2006-2007 με δήμαρχο τότε τον Θωμά Μαργαρίτη, μπήκαν οι πρώτοι οδηγοί όδευσης για άτομα με προβλήματα όρασης (σ.σ. κίτρινο πλακάκι στα πεζοδρόμια) και από τότε μέχρι σήμερα όπου γίνεται ανάπλαση, μπαίνει και το κίτρινο πλακάκι».

Ο κ. Αποστολίδης σημείωσε ακόμα ότι, «η Δράμα σήμερα, δίνει ένα παραπάνω κίνητρο στους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης, ώστε να έχουν μια σωστή και ασφαλή μετακίνηση».

Τάσσου: …μέσα από τα δικά τους μάτια

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Πληροφορικής κ. Μιχάλης Τάσσου, σημειώνει ότι «μου έδωσαν την ευκαιρία για λίγα λεπτά, οι άνθρωποι του Σωματείου στις 15 Οκτωβρίου 2020, να μπω στη δική τους θέση. Την αντίστοιχα ημέρα, μου έκλεισαν τα μάτια και με προκάλεσαν με ένα μπαστούνι, με έναν οδηγό για ανθρώπους με προβλήματα όρασης να περπατήσω στην πόλη. Εκεί διαπίστωσα τα προβλήματα που συναντούν στην καθημερινότητά τους. Και εκεί δεσμεύτηκα εκ μέρους του δημάρχου και εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ότι θα προχωρήσουμε άμεσα σε μια προμήθεια των ηχοφωτεινών σημάτων που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή τους. Είναι τόσο μικρό και το κόστος και η διαδικασία για έναν οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά τόσο μεγάλο για έναν άνθρωπο, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα στην όρασή του και κατά την κίνησή του στην πόλη».

Ο κ. Τάσσου, τους ευχαρίστησε «για την ευκαιρία που μας έδωσαν να δούμε με τα δικά τους μάτια τα προβλήματα που έχουν στην κίνησή τους», και κάλεσε τους συνδημότες μας «να σέβονται  αυτούς τους ανθρώπους».

Πάνου: Εκπαίδευση στην κινητικότητα

Δηλώσεις στον τοπικό Τύπο έκανε επίσης η κα. Παναγιώτα Πάνου, εκπαιδεύτρια κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης για τα άτομα με οπτική αναπηρία.

Όπως τόνισε η κα. Πάνου, «στην Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Αν. Μακεδονίας, εδώ και 3 χρόνια, παρέχεται δωρεάν στα μέλη μας, η εκμάθηση της σωστής χρήσης του Λευκού Μπαστουνιού, στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό. Προκειμένου να μετακινηθεί κάποιος με ασφάλεια, δεν αρκεί η σωστή χρήση του Λευκού Μπαστουνιού, χρειάζεται να υπάρχει και προσβάσιμο περιβάλλον. Η τοποθέτηση ηχητικών διατάξεων σε φωτεινούς σηματοδότες αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην αλυσίδα προσβασιμότητας».

Η κα. Πάνου σημείωσε ακόμα ότι, «τα πεζοδρόμια θα πρέπει να είναι ελεύθερα από χαμηλά εμπόδια, όπως τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα, γλάστρες, παρκαρισμένα οχήματα, όσο και από ψηλά εμπόδια, τα οποία δεν μπορεί να εντοπίσει το Λευκό Μπαστούνι, όπως τέντες που συχνά είναι στο χαμηλότερο από το προβλεπόμενο ύψος από το νόμο, κλαδιά δέντρων που δεν έχουν κλαδευτεί, εμπορεύματα κρεμασμένα έξω από καταστήματα κ.α.»