Home > νέα > Τοποθετήθηκαν χθες τα πρώτα σπιτάκια για την Ονειρούπολη – Άρχισαν οι εργασίες στο δημοτικό κήπο Δράμας

Τοποθετήθηκαν χθες τα πρώτα σπιτάκια για την Ονειρούπολη – Άρχισαν οι εργασίες στο δημοτικό κήπο Δράμας

Άρχισαν οι εργασίες στο δημοτικό κήπο Δράμας

Τοποθετήθηκαν χθες τα πρώτα

σπιτάκια για την Ονειρούπολη

Η διοργάνωση της επόμενης Ονειρούπολης 2022 θα  πρέπει να ξεκινήσει με το που κλείσει η φετινή

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ γράφαμε στα τελευταία δημοσιεύματα, από μέρα σε μέρα αναμενόταν οι πρώτες εργασίες για το στήσιμο της Ονειρούπολης. Αν και έμειναν 11 μόνο μέρες από την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, που θα έχουμε το επίσημο άνοιγμα της μεγάλης αυτής Χριστουγεννιάτικης γιορτής της Δράμας, όλοι ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένας αγώνας δρόμου για το τελικό σκηνικό.

Πλέον, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε όλες τις αναθέσεις προς αναδόχους – εργολάβους για την εκτέλεση των εργασιών, και άλλες απ’ αυτές πέρασαν κατά πλειοψηφία και άλλες ομόφωνα.

Είναι γενικά παραδεκτό από όλους, ότι το στήσιμο της φετινής Ονειρούπολης άργησε πάρα πολύ. Αν και όπως όλοι μπορούμε να διαπιστώσουμε, πρόκειται για μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας και των ιδιαίτερων υγειονομικών μέτρων, παρ’ όλα αυτά οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις έχουν διαφορετική άποψη.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και το πρόβλημα ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Δράμας θα πρέπει για πρώτη φορά να οργανώσουν την Ονειρούπολη, είναι ένα σοβαρό ζήτημα, αν και λογικά δεν θα έπρεπε. Όπως είναι γνωστό, μέχρι και το 2019 όλες οι διαδικασίες της γιορτής διεκπεραιώνονταν από τη ΔΕΚΠΟΤΑ, η οποία έχει πλέον οδηγηθεί σε οριστική λύση και κατάργηση.

Η πρώτη χρονιά της πανδημίας του 2020, έφερε έναν στολισμό και μόνο χωρίς καμία εκδήλωση, μιας και υπήρχε το lockdown, οπότε ουσιαστικά δεν υπήρχε νόημα να γίνει τίποτα, και έτσι οι υπηρεσίες του Δήμου Δράμας, είχαν όλη την ευχέρεια να φροντίσουν να δουν το θέμα ακόμα καλύτερα.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο τα μέτρα της πανδημίας, όσο και η τηλεργασία, αλλά κυρίως η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού στην Οικονομική κυρίως υπηρεσία του Δήμου Δράμας καθώς και η έλλειψη γνώσης της απαιτούμενης διαδικασίας, φαίνεται ότι οδήγησαν σ’ αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση.  Σύμφωνα όμως με τις αντιπολιτεύσεις, η δημοτική αρχή σκόπιμα καθυστέρησε τα πάντα, καθώς σκόπευε να φτάσει στο παραπέντε, ώστε να δώσει με ανάθεση όλες τις εργασίες χωρίς διαγωνισμούς και προκηρύξεις όπως όφειλε να κάνει.

Έτσι, φτάσαμε στο σήμερα και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι θα πρέπει όλοι να τρέξουν με μεγάλες ταχύτητες – ελέω καιρικών συνθηκών – για να δούμε επιτέλους μετά από δύο χρόνια, την Ονειρούπολη να πραγματοποιείται.

Η φετινή γιορτή έχει το χαμηλότερο οικονομικό κόστος από όλες τις προηγούμενες εκδηλώσεις, μόνο 340.000 ευρώ, ενώ από τις 30 περίπου δράσεις που είναι ελεύθερες και ανοικτές για τα παιδιά, θα πραγματοποιηθούν μόνο οι 8 για φέτος. Αρκετοί, ακόμα και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, ήθελαν να γίνει μια όσο το δυνατόν μικρότερη και μαζεμένη γιορτή, για λόγους καθαρά ασφάλειας, καθώς τα υγειονομικά μέτρα δεν επιτρέπουν συνωστισμούς σε διάφορα σημεία, ή πολύωρες αναμονές κόσμου έξω από τα σπιτάκια. Ενώ επίσης, έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και οι μουσικές συναυλίες.

Η Ονειρούπολη για τη Δράμα είναι πηγή ζωή για το Δεκέμβριο, καθώς πλήθος κόσμου έρχεται να την επισκεφθεί. Και μάλιστα, την περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία όλοι οι καταστηματάρχες της πόλης, από το λιανεμπόριο μέχρι κυρίως τα καφέ, σνακ-μπαρ και ταβέρνες, όπως και οι επιχειρηματίες που παίρνουν σπιτάκια προκειμένου να πουλήσουν το εμπόρευμά τους.

Η φετινή διοργάνωση, θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους: να τηρηθεί η ασφάλεια, να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα με περισσή προσοχή και να έρθει κόσμος ο οποίος θα το χαρεί και θα αφήσει χρήματα στην πόλη.

Παρ’ όλα αυτά, για άλλη μια φορά, θα πρέπει να πούμε – όπως κάθε χρόνο το λέμε αλλά δεν γίνεται ποτέ… – η διοργάνωση της Ονειρούπολης του 2022, θα πρέπει να ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα που θα κλείσει η φετινή!