Home > νέα > Τριετές πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης στην ΠΑΜΘ με εξειδίκευση σε τοπικές καλλιέργειες

Τριετές πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης στην ΠΑΜΘ με εξειδίκευση σε τοπικές καλλιέργειες

Από την ΠΑΜΘ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Τριετές πρόγραμμα αγροτικής

ανάπτυξης στην ΠΑΜΘ

με εξειδίκευση σε τοπικές καλλιέργειες

► Μελέτη περιβαλλοντικού χαρακτήρα για την οροσειρά της Ροδόπης

► Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΔΥΟ ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αγροτική ανάπτυξη σε γενικό επίπεδο, προχωράει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ). Η μία αφορά σε μια προγραμματική σύμβαση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και αφορά τον πρωτογενή τομέα, προβλήματα και ανάπτυξη νέων τεχνικών καλλιεργειών, και η δεύτερη αφορά στην εκπόνηση θεματικών σχεδίων διαχείρισης για τις επιπτώσεις της γεωργίας σε προστατευόμενες περιοχές.

Συνεργασία με το ΔΠΘ

Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, η Περιφέρεια ΑΜΘ και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, έχουν έρθει σε επαφή από τον περασμένο Οκτώβριο, με τον πρόεδρο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου κ. Χατζησαββίδη, που εδρεύει στην Ορεστιάδα.

Zimpidis

Αυτό που συζητήθηκε, όπως εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ζιμπίδης, είναι ότι αρχικά θα γίνει μια καταγραφή όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης και στη συνέχεια θα υπάρξει μια μελέτη για την πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνικών καλλιέργειας σε επιλεγμένα αγροτεμάχια σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, και θα γίνουν προτάσεις για την αναδιάρθρωση ντόπιων καλλιεργειών.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 3 χρόνων και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 300.000 ευρώ. Όπως εξηγεί ο κ. Ζιμπίδης, «μπορούμε να αξιοποιήσουμε και άλλα εργαλεία προώθησης τοπικών προϊόντων, καινούριες αγορές, να δημιουργηθούν σεμινάρια επιμόρφωσης παραγωγών και άλλα. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, θα αξιοποιηθούν πιλοτικά τοπικές καλλιέργειες, καθώς και εργαλεία για την προώθησή τους σε νέες αγορές».

Ο ίδιος παραδέχεται ότι το όλο έργο «έμεινε λίγο πίσω», καθώς ακόμα δεν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με φορείς όπως τους Αγροτικούς Συλλόγους, ΤΟΕΒ και άλλα συλλογικά σχήματα για να ακουστούν οι απόψεις τους.

«Η μελέτη θα μπορέσει να αναδείξει τις καλλιέργειες σε κάθε περιοχή και τι άλλο θα μπορούσε ακόμα να αξιοποιηθεί, να ευδοκιμήσει αλλά και πώς θα μπορούσε να προωθηθεί αυτό στην αγορά, κλιματολογικές συνθήκες κτλ. Μπορεί να ευδοκιμεί για παράδειγμα μια ποικιλία σε ένα προϊόν, οικονομικά όμως μπορεί να είναι ασύμφορη για διάφορους λόγους. Όλα αυτά θα πρέπει να καταγραφούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόγραμμα για την Οροσειρά Ροδόπης

Το άλλο πρόγραμμα που αφορά τον αγροτικό τομέα, έχει άμεση σχέση με την εκπόνηση θεματικών σχεδίων διαχείρισης για τον τομέα της γεωργίας σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές NATURA και Εθνικά Πάρκα. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Μέτρο7.1  του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Όπως εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ζιμπίδης «μέσω του προγράμματος θα μελετηθούν όλες οι επιδράσεις της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην τοπική βιοποικιλότητα, σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές. Από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα σχεδιαστούν εξειδικευμένα μέτρα γεωργικών δράσεων και πρακτικών για να συμβάλλουν στην τοπική βιοποικιλότητα. Για κάθε όμως εξειδικευμένο μέτρο και δράση, θα περιλαμβάνεται οικονομοτεχνική ανάλυση με 5ετή πρόβλεψη για το κόστος εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και δράσεων».

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 140.000 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ και η συμβασιοποίηση  με τον ανάδοχο αναμένεται τον ερχόμενο Μάιο.