Home > Πρώτο Θέμα > Τριήμερο συνέδριο για τον οινοτουρισμό και πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο την οινική και τουριστική ταυτότητα

Τριήμερο συνέδριο για τον οινοτουρισμό και πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο την οινική και τουριστική ταυτότητα

Από 20 έως 29 Μαΐου η «ΔραμΟινογνωσία» στη Δράμα

Τριήμερο συνέδριο για τον οινοτουρισμό

και πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο

την οινική και τουριστική ταυτότητα

► Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Δράμας

► Συναυλίες με την Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη και την Γλυκερία και με τον Βαγγέλη Γερμανό

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΗ συμμετοχή των φορέων που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση της «ΔραΟινογνωσίας», δόθηκε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σ’ αυτήν συμμετείχαν, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Δοξάτου ο αντιδήμαρχος κ. Καραμπακάλης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Παπουτσής, εκ μέρους των Οινοπαραγωγών ο κ. Μιχαηλίδης, εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου και των Σωματείων Καφετεριών και Επισιτιστών ο κ. Ηλιάδης και η προϊσταμένη της Δ/νσης Εμπορίου και Ανάπτυξης κα. Θεοδωρίδου.

Οι παριστάμενοι, έκαναν ο καθένας από τον τομέα του αναφορά στις εκδηλώσεις και τον ρόλο που έχουν αναλάβει, ενώ οι δήμαρχοι αναφέρθηκαν σχετικά με τις δράσεις τις οποίες θα φιλοξενήσουν στις περιοχές τους.

Αρχικά, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, είπε ότι μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, η «ΔραμΟινογνωσία» ανοίγει και  πάλι τις πύλες της στις 20 Μαΐου και κλείνει στις 29 τρέχοντος.

Όπως είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ οίνου στην πατρίδα μας» και ευχαρίστησε όλους τους παρόντες για τη συμμετοχή και τη συνεργασία τους.

Όπως είπε ο ίδιος «φέτος θα είναι μια διαφορετική ΔραμΟινογνωσία και θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας, γι’ αυτό και βάζουμε δύο συνεχόμενα τριήμερα για να τονώσουμε την τοπική οικονομία. Η πρώτη εκδήλωση αφορά σ’ ένα τριήμερο συνέδριο για την ιστορία του οίνου στην περιοχή κ.α. , ενώ την πρώτη Παρασκευή 20 τρέχοντος, θα γίνει μια μεγάλη συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας με την Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη και την Γλυκερία».

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο γενικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, επισημαίνονται ότι θα γίνουν επίσης επισκέψεις στα Αναστενάρια Μαυρολεύκης, όπου συμμετέχει και ο Δήμος Προσοτσάνης, ενώ αναφορά έκανε και στο Δήμο Παρανεστίου για το wine trail την τελευταία ημέρα στις 29 Μαΐου.

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι «γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για ένα θεσμό κύρους και προβολής για το Νομό Δράμας. Είναι σημαντικό όλοι οι φορείς να συμπράττουν για το Νομό μας και αυτό σήμερα γίνεται πράξη. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται πράξη και δίνουν μια οινική ταυτότητα που είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα».

Ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης από την πλευρά του, σημείωσε ότι «ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου δεν είναι μακρινός ξάδερφος, είναι κομμάτι του Νομού και συμμετέχουμε σ’ αυτή την εκδήλωση. Ας αφήσουμε πίσω το εγώ και να βάλουμε το εμείς μπροστά και θα κάνουμε όλοι μαζί κάτι καλύτερο για το Νομό μας. Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και όλος ο Δήμος θα συμμετέχει στην εκδήλωση. Η τελετή λήξης της εκδήλωσης θα γίνει στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου».

Ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, μίλησε για το wine trail την τελευταία μέρα και είπε ότι «είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή μας. Θέλουμε να προβάλουμε τις ομορφιές του τόπου μας και να δείξουμε ότι καλύτερο υπάρχει ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο Δράμα και στο Δήμο Παρανεστίου».

Ακολούθως, ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης σημείωσε ότι «οι δρόμοι του κρασιού τέμνονται στο Νομό Δράμας. Η δυτική πλευρά του Ν. Δράμας, ο Δήμος Προσοτσάνης, παραδοσιακά από τις αρχαίες εποχές είχε το σταφύλι ως σημείο αναφοράς. Και ακόμα υπάρχει και ο αρχαιολογικός χώρος, το ιερό του Διονύσου και με τη βοήθεια των αρχαιολόγων θα πρέπει να δώσουμε μια μεγαλύτερη αναβάθμιση που έχει σχέση με το κρασί».

Ακόμα ο ίδιος αναφέρθηκε και ως σημείο επίσκεψης στα Αναστενάρια της Μαυρολεύκης, και είπε ότι «είναι καιρός να βάλουμε μπροστά τη μηχανή ώστε να έχουμε περισσότερες επισκέψεις την επόμενη χρονιά».

Ο εκπρόσωπος του δημάρχου Δοξάτου, αντιδήμαρχος κ. Καραμπακάλης, ευχαρίστησε την Π.Ε. Δράμας για την πρόσκληση στη ΔραμΟινογνωσία και είπε ότι «τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι ιστορικοί της εποχής, πιστοποιούν ότι η άμπελος και το προϊόν της το κρασί, ήταν στενά συνδεδεμένα με το Νομό Δράμας. Στο Δήμο Δοξάτου, στη θέση Πηγές, έχουμε τους Λινούς, όπου υπάρχει μια ανασκαφή μιας ρωμαϊκής έπαυλης με το πατητήρι και τα ψηφιδωτά καθώς και οινοποιεία». Ζήτησε τέλος την επέκταση της  «ΔραμΟινογνωσίας» και να γίνει πιο ποιοτική.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, σημείωσε ότι συμμετέχουν «με έναν απώτερο σκοπό: την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου». Όπως είπε, «σε ένα ταξίδι στο χρόνο από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα, κάνουμε αναφορά σε όλες τις δυνατότητες που έχουμε να αναδείξουμε» και αναφέρθηκε σε διάφορα αρχαιολογικά σημεία της περιοχής.

Όπως είπε, «μπορούμε να κάνουμε αναδρομές και στις προτομές του Διονύσου που βρίσκονται διάσπαρτες στο Νομό Δράμας, στις ρωμαϊκές και λατινικές επιγραφές, και να φτάσουμε μέχρι και τη ρωμαιοκρατία, για να εξηγήσουμε την Διονυσιακή λατρεία, για το τι απήχηση είχε στον κόσμο τότε, αλλά και μέχρι τα σημερινά χρόνια για να δώσουμε καλύτερες εξηγήσεις σε όλες τις εκδηλώσεις που τελούνται στα χωριά της Δράμας, όπως τα Διονυσιακά κατάλοιπα που τελούνται ως ιεροτελεστίες σε όλους τους χώρους».

Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Παπουτσής, αναφέρθηκε στο συνέδριο λέγοντας ότι «υπάρχει ομοψυχία στην αυτοδιοίκηση και αυτό μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο ένα παλιό σύνθημα να το κάνουμε πράξη στη Δράμα: όλοι μαζί μπορούμε. Θέλοντας να προσδώσουμε στην περιοχή μας πρωτεύοντα και πρωταγωνιστικό ρόλο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, φροντίσαμε αυτό να το κάνουμε πράξη και να δώσουμε προστιθέμενη αξία σε όλη αυτή τη γνώση, μέσα από ένα επιστημονικό συνέδριο».

Ο εκπρόσωπος των Οινοπαραγωγών κ. Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι «αυτό που έχουμε εμείς να πούμε, είναι ότι μετά από δυο χρόνια αποχής λόγω κορωνοϊού, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τον κόσμο και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την αναβάθμιση  της ΔραμΟινογνωσίας».

Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου, Καφετεριών και των Επισιτιστών κ. Ηλιάδης, τόνισε ότι «είναι μια εκδήλωση σημαντική και όλα γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ξεκινήσαμε δυναμικά και επιθετικά, με δύο Σαββατοκύριακα και αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί θα έχουμε περισσότερο κόσμο στην πόλη μας. Από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε τα μέγιστα για την προώθηση των τοπικών κρασιών όπως κάνουμε όλο το χρόνο και μάλιστα με ειδικές τιμές στα καταστήματά τους».

Τέλος, η προϊσταμένη της Δ/νσης Εμπορίου και Ανάπτυξης κα. Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε περιληπτικά  στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και σημείωσε ότι «ο απόηχος της ΔραμΟινογνωσίας θα φτάσει φέτος πολύ μακριά».