Home > Πρώτο Θέμα > Τροποποίηση τιμολογίου της ΔΕΥΑΔ προς το Νοσοκομείο Δράμας Χατζηγιάννης: Στα 10 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη των Δραμινών προς τη ΔΕΥΑΔ

Τροποποίηση τιμολογίου της ΔΕΥΑΔ προς το Νοσοκομείο Δράμας Χατζηγιάννης: Στα 10 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη των Δραμινών προς τη ΔΕΥΑΔ

Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Τροποποίηση τιμολογίου της ΔΕΥΑΔ

προς το Νοσοκομείο Δράμας

► Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση να μειωθεί το νερό και για άλλους κοινωνικούς φορείς

► Χατζηγιάννης: Στα 10 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη των Δραμινών προς τη ΔΕΥΑΔ!!!

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε το ζήτημα της μείωσης του τιμολογίου της ΔΕΥΑΔ προς το Νοσοκομείο Δράμας, που συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Ιουνίου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το πρώτο θέμα της 12ης τακτικής συνεδρίασης του σώματος, είχε τον τίτλο: [Έγκριση της 107/2018 ΑΔΣ της ΔΕΥΑΔ με θέμα «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 279/2013 απόφασης Δ.Σ. Δ.Ε.Υ.Α.Δ. ( υπ’ αρ. 600/2013 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου) α) Χρέωση όλων των τελών και δαπανών που ανήκουν στους πόρους της επιχείρησης ( αρ.5 Ν. 4483/2017) σε όλους τους καταναλωτές και β) Τροποποίηση τιμολογίου Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.]

Nosokomeio Dramas

Το θέμα εκ μέρους της δημοτικής αρχής, εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Δράμας κ. Χατζηγιάννης, ο οποίος είπε ότι γίνεται τροποποίηση όσον αφορά τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Με το νόμο 4483/2017 είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν τέλη αποχέτευσης, ενώ παλαιότερα δεν υπήρχαν. Όπως είπε, «το σκεπτικό είναι να μην χάσει η επιχείρηση χρήματα, αλλά και να μην είναι επιβεβαρυμμένοι οι λογαριασμοί του Νοσοκομείου».

Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης, είπε ότι, ενώ η δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί τιμολογιακή πολιτική, «μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει ποτέ. Η μόνη που έρχεται είναι αυτή, η οποία προκύπτει από την ψήφιση και εφαρμογή ενός νόμου, ο οποίος επιβαρύνει το κόστος ύδρευσης και αποχέτευσης σε μερικές κατηγορίες. Αυτή η διακριτική συμπεριφορά προς το Νοσοκομείο, αν θεωρείται θεμιτή, δεν πρέπει να περιορίζεται προς το Νοσοκομείο. Υπάρχουν κι άλλοι φορείς που προσφέρουν κοινωνικό έργο, έργο υγείας και πρόνοιας και μάλιστα φορείς του Δήμου, οι οποίοι χρεώνονται περισσότερο. Όπως ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βρεφονηπιακοί, Σχολεία κτλ.»

Ο κ. Ηλιόπουλος της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών», έθεσε ένα ερώτημα: «Πως μπορούμε να ψηφίσουμε μια πρόταση για το Νοσοκομείο, όταν εδώ και 4 χρόνια δεν γνωρίζουμε τι γίνεται μέσα στη ΔΕΥΑΔ». Όπως είπε, μέχρι σήμερα, η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει ούτε μια παρουσίαση για το τι γίνεται εκεί μέσα, ενώ υπάρχουν γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ, ανείσπρακτα χρέη προς τη ΔΕΥΑΔ από συμπολίτες μας. «Στην αρχή κάθε χρονιάς, η ΔΕΥΑΔ θα πρέπει να παρουσιάζει τα πεπραγμένα της στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, είπε ότι «έπειτα από 4 χρόνια που έρχεται θέμα τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΔ, είναι ένα μικρό θαύμα». Σημείωσε επίσης ότι έχουν ζητήσει όλες οι αντιπολιτεύσεις έναν απολογισμό για τη ΔΕΥΑΔ «και ο πρόεδρος συνεχίζει να μας λέει, το γραφείο μου είναι ανοικτό, στην ουσία υποτιμώντας το Δημοτικό Συμβούλιο, παραβλέποντας το γεγονός ότι κάθε χρόνο, θα έπρεπε να υπάρχει δημόσια ενημέρωση για τα πεπραγμένα της».

Στη δευτερολογία του ο κ. Χατζηγιάννης, απάντησε ότι η Οικονομική Υπηρεσία με την εισήγησή της, προσπαθεί «να μην χάσει η ΔΕΥΑΔ χρήματα και να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου επιπλέον». Στην πρόταση αυτή, το κόστος νερού προς το Νοσοκομείο Δράμας, από 0,59 ευρώ, καθορίζεται σε 0,46 ευρώ ανά κυβικό.

 

Στα 10 εκατομμύρια οι οφειλές των Δραμινών!!!

Με την ευκαιρία, ο κ. Χατζηγιάννης έδωσε και ορισμένα στοιχεία σχετικά με τα έσοδα της ΔΕΥΑΔ. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα: «Το 2016 το κέρδος της χρήσης, ήταν 356.031,91 ευρώ. Το κέρδος της χρήσης το 2017 ήταν 709.355,73 ευρώ. Αυτό προέκυψε γιατί συμπιέστηκαν τα έξοδα, κάναμε χρηστή διαχείριση».

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στην τιμολογιακή πολιτική, είπε ότι «η αρχή μας ήταν πως θα κατεβάσουμε το τιμολόγιο, όμως δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου ότι θέλεις. Πρέπει να πούμε ότι πλέον, η μείωση αυτή ελέγχεται από την Εθνική Υπηρεσία Υδάτων. Πρέπει  να υπάρχει μελέτη κόστους και οφέλους. Κανείς δεν μπορεί να κάνει μείωση του νερού όσο θέλει. Πρέπει να πάρουμε έγκριση από την Εθνική Υπηρεσία Υδάτων. Εμείς προσπαθούμε να μειώσουμε τα έξοδά μας, για να μπορούμε να μπούμε στην μείωση του τιμολογίου της ΔΕΥΑΔ».

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ «είναι ένας μεγάλος βραχνάς», και το άλλο είναι το θέμα της μισθοδοσίας. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή αναμένεται να ολοκληρωθεί το θέμα της άδειας για μια γεώτρηση στην περιοχή του Κορυλόβου η οποία θα λύσει πολλά προβλήματα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εισπράξεων, σημείωσε: «Το 2016, είχαμε να εισπράξουμε και βεβαιώθηκαν 9.253.293,23. Το 2017, 9.948,178,93. Πέραν των προσπαθειών που γίνονται, πέραν του ευεργετικού νόμου για τους οφειλέτες». Όπως είπε μάλιστα, πολλοί έκαναν διακανονισμό για τα χρέη τους, «αλλά υπάρχει οικονομική στενότητα».

Σε άλλο σημείο είπε χαρακτηριστικά ότι ενώ δεν αγγίζουν συμπολίτες που αντιμετωπίζουν διάφοροι προβλήματα, «παρ’ όλα με πειράζει, ότι αυτοί που αγοράζουν τσάμπα το νερό, το πουλάνε 3 ευρώ και δεν πληρώνουν». Όπως είπε, στάλθηκαν ειδοποιήσεις με δικηγόρους για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ, ενώ ετοιμάζονται ήδη, να γίνουν διαδικασίες ακόμα και για αγωγές, για χρέη πάνω από 10.000 ευρώ, ενώ χαρακτηριστικά επανέλαβε: «Δεν μπορείς να αγοράζεις τσάμπα το νερό και να πουλάς τον καφέ 3 ευρώ και να μην πληρώνεις τη ΔΕΥΑΔ».