Home > νέα > Βραβείο «καλύτερης καμπάνιας ευαισθητοποίησης» για το Δ. Δράμας στο θέμα της ανακύκλωσης -Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και η προϊσταμένη της Δ/νσης Προγραμματισμού Δήμου Δράμας

Βραβείο «καλύτερης καμπάνιας ευαισθητοποίησης» για το Δ. Δράμας στο θέμα της ανακύκλωσης -Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και η προϊσταμένη της Δ/νσης Προγραμματισμού Δήμου Δράμας

Για τη συνολική προσπάθεια του Δήμου τα προηγούμενα χρόνια

Βραβείο «καλύτερης καμπάνιας

ευαισθητοποίησης» για το Δ. Δράμας

στο θέμα της ανακύκλωσης

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης και η προϊσταμένη της Δ/νσης Προγραμματισμού Δήμου Δράμας

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ της «καλύτερης καμπάνιας ευαισθητοποίησης» κατάφερε και απέσπασε ο Δήμος Δράμας, όσον αφορά το  θέμα της ανακύκλωσης στην περιοχή. Το βραβείο αυτό δίνεται στο πλαίσιο της διοργάνωση της Verde Tec – Green Awards.

Πρόκειται για τις εντατικές και στοχευμένες δράσεις του Δήμου Δράμας στον τομέα της Ορθολογικής Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων και ιδιαίτερα της Ανακύκλωσης, οι οποίες επιβραβεύθηκαν με την κατάκτηση του Βραβείου «Καλύτερης Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης», στην 4η διεθνή έκθεση «Verde.tec – Τεχνολογίες Περιβάλλοντος», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18-20 Μαρτίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Παιανίας.

Η Έκθεση Verde Tec, η οποία πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το 2017,  είναι η μοναδική εξειδικευμένη διοργάνωση για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία και τις έξυπνες πόλεις. Η Έκθεση δίνει έμφαση στην καινοτομία, στην έρευνα και στις τεχνολογίες αιχμής και συνδέει τον κόσμο των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας, του εμπορίου και της έρευνας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δημόσιων οργανισμών και της πανεπιστημιακής κοινότητας με στόχο την ανάδειξη ό,τι νεότερου υπάρχει στο τομέα των νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Εφραιμίδης: «Θα ανασάνει ο Δήμος»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Εφραιμίδης, τονίζει ότι «ο Δήμος Δράμας προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει κοινωνικές ομάδες σχετικά με την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, ο Δήμος μας κινεί τις διαδικασίες ώστε να έχει τέσσερα ρεύματα σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση: καφέ κάδος, πράσινος κάδος, μπλε κάδος και μπλε  με κίτρινο καπάκι».

Όπως σημειώνει, «πρόκειται για προγράμματα ευαισθητοποίησης που γίνονται μέσω διαφόρων ενεργειών, είτε σε έντυπη μορφή, είτε μέσω διαδικτύου, είτε με εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση, ενώ μέσα σ’ αυτές εντάσσεται και η επανεκκίνηση του προγράμματος του Follow Green στα σχολεία. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο και να εκπαιδεύσουμε τις νεότερες γενιές, για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται τα σκουπίδια. Κατά την γνώμη μου, οι νεότερες γενιές είναι αυτές οι οποίες μπορούν να κάνουν την αλλαγή σ’ αυτόν τον τομέα».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα του καφέ κάδου για τα οργανικά απόβλητα, σημειώνει ότι «όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθούν οι εργασίες για τον εργοστάσιο οργανικών αποβλήτων, τόσο πιο γρήγορα θα αποσυμφωρηθεί το κέντρο γιατί όλα αυτά πέφτουν στον πράσινο κάδο».

Αναφορικά με το Πράσινο Σημείο του Δήμου, τονίζει ότι «προσπαθούμε να προχωρήσουμε  τις διαδικασίες με το Πράσινο Σημείο στο Μυλοπόταμο. Μόλις γίνουν αυτά τα δύο, θα αναπνεύσει η πόλη. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία της αναδόχου εταιρείας. Αυτό θα είναι μια ιδιαίτερη επένδυση για το Δήμο μας και θα είναι μια μεγάλη ανάσα».

Ιωσηφίδου: Δράσεις για την ανακύκλωση από το 2014

Αναφορικά με το ίδιο θέμα, δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού κα. Ιωσηφίδου, η οποία σημειώνει ότι, «ο Δήμος Δράμας τα τελευταία χρόνια υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, για την ορθολογική διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Δηλαδή, τους σωστούς κανόνες ανακύκλωσης που έχουμε για να προλαμβάνουμε την παραγωγή απορριμμάτων. Αυτό γίνεται μέσα από δράσεις επικοινωνίας με κύριο στόχο τα παιδιά και είναι η ομάδα στόχος στην οποία πρέπει να επενδύσουμε».

Όπως τονίζει, οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν δράσεις για την ανακύκλωση, θεατρικές παραστάσεις με σχετικό θέμα, διαγωνισμούς ζωγραφικής με θέμα την ανακύκλωση και άλλες βιωματικές διαδικασίες.

Σημειώνει επίσης ότι, «ο Δήμος υπέβαλε τις δράσεις του αυτές οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜΘ            , σε διαγωνισμό για τα πράσινα βραβεία της Verde Tec και τελικά καταφέραμε και αποσπάσαμε τη βράβευση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξηγεί ότι «η ιστορία των δράσεων αυτών ξεκινάει από το 2014 και είναι μια στρατηγική καμπάνιας που ο Δήμος Δράμας ακολουθεί για να μπορέσει να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στην πληροφόρηση για την ανακύκλωση, από την ώρα που είχαν ξεκινήσει οι μπλε κάδοι στην πόλη μας».

Ερωτώμενη για το κατά πόσο όλες αυτές οι δράσεις έχουν ικανοποιητική απήχηση προς τον κόσμο, τονίζει ότι «αυτός είναι και ο στόχος μας. Φυσικά, αυτή η προσπάθεια δεν τελειώνει, γιατί κάθε φορά αλλάζουν τα δεδομένα, μεταβάλλονται οι τεχνολογίες, η εθνική στρατηγική για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων αλλάζει συνεχώς για να εναρμονιστεί στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και αυτό μας οδηγεί στην ανάγκη να τροποποιούμε κάθε φορά αυτές τις καμπάνιες πληροφόρησης».

Η βράβευση

Η  υποψηφιότητα του Δήμου Δράμας υπήρξε μία από τις 63 που κρίθηκαν άξιες να επιβραβευθούν, από τις 101 υποψηφιότητες που κατατέθηκαν, συνολικά. H εκδήλωση βράβευσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου παρουσία πολλών στελεχών της Αυτοδιοίκησης από ολόκληρη τη χώρα ενώ μεταδόθηκε και διαδικτυακά από την πλατφόρμα web tv verdetc των διοργανωτών.

Εκ μέρους του Δήμου Δράμας, το βραβείο παρέλαβαν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης, κ. Γιάννης Εφραιμίδης, ο οποίος παρουσίασε τις  δράσεις του Δήμου στον τομέα της ανακύκλωσης και η κ. Κατερίνα Ιωσηφίδου, προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης, η οποία, στην ομιλία της, επεσήμανε  πως η μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης των αστικών στερεών απορριμμάτων αποτελεί το σταθερό μακροπρόθεσμο στόχο προς τον οποίο θα πρέπει να κατατείνουν οι προσπάθειες κάθε δημοτικής αρχής.  Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Δράμας εφαρμόζει την τελευταία δεκαετία μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή στρατηγική για τη κάλυψη των κενών πληροφόρησης. Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης των Βραβείων Greek Green Awards Δρ. Αδαμάντιο Σκορδίλη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δασών του ΥΠΕΝ, Δρ. Κωνσταντίνο Αραβώση.

Η χρηματοδοτούμενη από το ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020, Πράξη «Ορθολογική διαχείριση αστικών απορριμμάτων στο Δήμο Δράμας», τμήμα της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Δράμας, αποτελεί τμήμα ενός συντονισμένου Σχεδίου Δράσεων για τη Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων, με έμφαση στην Πρόληψη Παραγωγής Απορριμμάτων, στην πόλη της Δράμας και συνιστά ένα πλαίσιο ποικίλων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, όλων των ηλικιών.