Home > νέα > Βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες μαθητές από το μαθηματικό διαγωνισμό στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου

Βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες μαθητές από το μαθηματικό διαγωνισμό στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου

Σε μια λιτή τελετή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες μαθητές

από το μαθηματικό διαγωνισμό

στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου

► Στον Πρ. Φωτιάδη το βραβείο «Τενεκετζή» για τη μεγαλύτερη βαθμολογία που συγκέντρωσε

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας κ. Βαβουλίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΜΙΑ λιτή τελετή εξαιτίας των μέτρων που ακόμα ισχύουν κατά του κορωνοϊού, βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες μαθητές από το μαθηματικό διαγωνισμό στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου.

Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει, τη μεγαλύτερη βαθμολογία ανάμεσα τους μαθητές και των τριών τάξεων Λυκείου, συγκέντρωσε ο γνώριμος σε όλους μας μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης από την Β’ Τάξη των Λυκειακών Τάξεων Νικηφόρου. Οι επιτυχίες του έχουν ανακοινωθεί πολλάκις από τον «Πρωινό Τύπο» και το επόμενο διάστημα θα συμμετέχει επίσης στην Εθνική Ομάδα της χώρας, με άλλα πέντε άτομα για τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα. Φέτος, βραβεύτηκε και με το βραβείο Τενεκετζή!

Στους μαθητές της Α’ Λυκείου, πρώτος σε βαθμολογία ήταν ο Φίλιππος Άρμεν από το 2ο ΓΕΛ, δεύτερος ο Αλέξανδρος Λεκάκης από το 4ο ΓΕΛ και τρίτος ο Χρήστος Βασιλείου από το 3ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες στην Α’ Λυκείου ήταν οι μαθητές:

Ερμιόνη Χαραλάμπους από το 2ο ΓΕΛ, Λεόντιος Καζάκης από το Μουσικό Σχολείο, Μυρσίνη Θραμπουλίδου από το Μουσικό Σχολείο, Αναστάσιος Σταικόγλου από το 1ο ΓΕΛ, Δημήτριος Πανταζής από το 2ο ΓΕΛ και Ελπίδα Τσακιρίδου από το 4ο ΓΕΛ.

Στους μαθητές της Β’ Λυκείου, πρώτος σε βαθμολογία ήταν ο Πρόδρομος Φωτιάδης από τις Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου, δεύτερη η Αναστασία Δομνίδου από το 4ο ΓΕΛ και τρίτη η Μαρία Δημαρίδου από το 1ο ΓΕΛ.

Στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, πρώτος σε βαθμολογία ήταν ο Βασίλειος Αναδρανάκης από το 2ο ΓΕΛ, δεύτερη η Μαρία Καραγιάννη από το 4ο ΓΕΛ και τρίτη η Χριστίνα Λιόρδου από το 2ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες στους μαθητές της Γ’ Λυκείου ήταν: ο Δημήτριος Μεσσής από το 2ο ΓΕΛ και η Ελένη Κυρίμογλου από το 2ο ΓΕΛ.

Βαβουλίδης: Μεγάλη συμμετοχή με 75 μαθητές

Στον «Π.Τ.» μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων κ. Μιλτιάδης Βαβουλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι μετά από δυο χρόνια λόγω της πανδημίας επανέρχεται ο διαγωνισμός στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου, ενώ όπως είπε, «στο φετινό διαγωνισμό είχαμε μεγάλη συμμετοχή με 75 μαθητές απ’ όλο το Νομό Δράμας».

Τα βραβεία που δίνονται προέρχονται από την Π.Ε. Δράμας, από το Δήμο Δράμας και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ το βραβείο Τενεκετζή δίνεται στον μαθητή που συγκεντρώνει πάντα τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Ο κ. Τενεκετζής ήταν επιστήθιος φίλος του αείμνηστου Βασίλη Ξανθόπουλου και διδάσκει σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

Στη διαπίστωση για τις πολύ καλές επιδόσεις Δραμινών μαθητών στα μαθηματικά και τους σχετικούς διαγωνισμούς, ο κ. Βαβουλίδης επισημαίνει ότι «γενικά η Δράμα όντως έχει πληθώρα μαθητών, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαγωνισμούς μαθηματικών και μάλιστα έχουν και αρκετά καλές επιδόσεις. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι, και στους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας, βλέπουμε συχνά μαθητές από τη Δράμα να περνάνε στους επόμενους γύρους και μια χρονιά μάλιστα είχαμε αρκετά παιδιά που είχαν περάσει στο διαγωνισμό του Αρχιμήδη».

Ερωτώμενος αν αυτό εξηγείται κάπως εκπαιδευτικά, αν δηλαδή υπάρχει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την σχολική τάξη, ο κ. Βαβουλίδης σημειώνει: «Για να πούμε την αλήθεια και σε σχέση με άλλους νομούς, υπάρχει στη Δράμα μια παράδοση στις θετικές επιστήμες γενικά και μάλιστα πολλοί έχουν διαπρέψει σε πανεπιστήμια της χώρας αλλά και του εξωτερικού».

Επισημαίνοντας ότι πολλά από τα παιδιά που συμμετέχουν σε παρόμοιους μαθηματικούς διαγωνισμούς, προέρχονται από ιδιωτικά σχολεία και λιγότερα ίσως από δημόσια σχολεία, ο κ. Βαβουλίδης απαντά ότι, «η αλήθεια είναι ότι στα ιδιωτικά σχολεία και κολλέγια, υπάρχουν συγκεκριμένα τμήματα που ασχολούνται μόνο με τους διαγωνισμούς και γίνεται μια έξτρα προσπάθεια. Στα δημόσια σχολεία δεν μπορεί να γίνει αυτό, παρά μόνο κάποιοι καθηγητές μπορούν να βοηθούν λίγο παραπάνω τους μαθητές τους. Πάντως, τόσο εντατικά όσο γίνεται σε ιδιωτικά σχολεία δεν γίνονται στα δημόσια κι αυτό είναι κάνει ακόμα μεγαλύτερες τις επιτυχίες των παιδιών αυτών, γιατί ασχολούνται μόνα τους».

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμό πριν από τη βράβευση των μαθητών, απηύθυνε στα παιδιά και σε όσους γονείς ήταν παρόντες η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κα. Βαμβούρη, η οποία εκδήλωσε τη χαρά της τονίζοντας: «Είμαι πολύ χαρούμενη, τριπλή χαρά έχω, γιατί το πρωί επισκέφθηκα το Γυμνάσιο Λ.Τ. Νικηφόρου, που κάνει μια πολύ καλή δράση ευαισθητοποίησης των παιδιών για τη φύση και για τα φυτά, ενώ στη συνέχεια βραβεύσαμε μαθητές Λυκείου, στους αγώνες που διοργανώσαμε σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα. Έτσι για τρίτη φορά σήμερα, χαίρομαι ακόμα περισσότερο γιατί βλέπω μπροστά μου παιδιά με μυαλά θετικά και θα πρέπει να είστε περήφανοι γι’ αυτό».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι «από το 1992 και κάθε χρόνο, δημιουργείται αυτή η εκδήλωση προς τιμή του Βασ. Ξανθόπουλου, ενός σπουδαίου επιστήμονα με παγκόσμια αναγνώριση. Για μια ακόμα φορά συγχαρητήρια στα παιδιά, αλλά και στους γονείς τους που δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά μας στη συνέχεια να σπουδάσουν, να γίνουν λαμπροί επιστήμονες και για την περιοχή μας και για τη χώρα μας».

Στο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, συνεχάρη τα παιδιά για τις επιτυχίες τους και δήλωσε τη χαρά του που κάθε χρόνο συμμετέχουν στο διαγωνισμό τόσοι πολλοί μαθητές. Τόνισε επίσης ότι, «τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος Δράμας στηρίζουμε εμπράκτως τις προσπάθειες αυτές, αφού όλες οι δράσεις περνάνε από τα Περιφερειακά Συμβούλια και τις Οικονομικές Επιτροπές. Και αυτό δείχνει το πόσο σεβασμό στη μνήμη του εκλιπόντος δείχνουμε αλλά και προς την εκπαιδευτική διαδικασία γενικότερα».

Επίσης, ο υπεύθυνος Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Μπαντής συνεχάρη τα παιδιά για την προσπάθειά τους «καθώς τα δύο χρόνια που πέρασαν δεν είδαν το σχολείο και είναι αξιόλογο αυτό που έκαναν». Ο κ. Μπαντής, συνεχάρη επίσης τους εκπαιδευτικούς «για την προσπάθεια που έκαναν για την επανεκκίνηση» και αναφερόμενους στους γονείς, τους συνεχάρη «για την προσπάθεια που κάνουν να στηρίζουν τα παιδιά τους».