Home > Πρώτο Θέμα > Βραβεύτηκαν τα Νοσοκομεία Δράμας και Καλύμνου για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον Covid ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Δράμας κα. Αθανασιάδου που παρέλαβε το βραβείο

Βραβεύτηκαν τα Νοσοκομεία Δράμας και Καλύμνου για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον Covid ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Δράμας κα. Αθανασιάδου που παρέλαβε το βραβείο

Τιμητικές βραβεύσεις στο Ε.Σ.Υ. από τον Πρωθυπουργό

Βραβεύτηκαν τα Νοσοκομεία Δράμας

και Καλύμνου για τον τρόπο

που αντιμετώπισαν τον Covid

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Δράμας κα. Αθανασιάδου που παρέλαβε το βραβείο

► Μητσοτάκης: «είναι η ευκαιρία για απολογισμό αλλά και για σχεδιασμό της επόμενης ημέρας»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σημαντική εκδήλωση με τιμητικές βραβεύσεις στο Ε.Σ.Υ., πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπ. Υγείας, με στόχο τα τιμητικά βραβεία Ε.Σ.Υ. να γίνουν ετήσιος θεσμός, για την προσφορά των υγειονομικών στην υπηρεσία της δημόσιας Υγείας του Ε.Σ.Υ.

Η βράβευση του Νοσοκομείου Δράμας

Αν και το σύνολο των βραβείων προς το Ε.Σ.Υ. ήταν λίγο πάνω από 100, εντούτοις μόνο δύο Νοσοκομεία από την περιφέρεια της χώρας, βραβεύτηκαν για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον Covid κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημία του κορωνοϊού. Το ένα ήταν το Νοσοκομείο της Δράμας και το άλλο το Νοσοκομείο Καλύμνου.

Μάλιστα, καλεσμένη στην τελετή βράβευσης από το Υπ. Υγείας, ήταν η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κα. Αθανασιάδου, καθώς και η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας κα. Σακαλλέρου. Η κα. Σακαλλέρου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τελετή για υπηρεσιακούς λόγους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική βράβευση, καθώς από την πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζεται έτσι η μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπισε το Νοσοκομείο μας, το μεγάλο φορτίο ασθενών Covid που δέχθηκε εκείνη τη δύσκολη περίοδο, τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να ανταποκριθεί τόσο η Νοσηλευτική Υπηρεσία στο σύνολό της, όσο βέβαια και η Παθολογική Κλινική, με τα όποια προβλήματα «έτρεχαν» την ίδια περίοδο.

Όλοι θυμόμαστε τις πολύ δύσκολες μέρες, τη λειτουργία ακόμα και τριών κλινικών Covid, αλλά ακόμα και της ΜΕΘ για περιστατικά Covid.

Αθανασιάδου: Για όλο το Νοσοκομείο

Στο πλαίσιο των βραβεύσεων, ο «Π.Τ.» συνομίλησες χθες με τη διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Δράμας κα. Αθανασιάδου, η οποία ευγενώς δέχθηκε να μας μιλήσει, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, αυτό το βραβείο είναι για όλη την υπηρεσία, για όλο το Νοσοκομείο.

Μεταφέροντάς μας το κλίμα, η κα. Αθανασιάδου σημειώνει ότι ήταν μια πολύ όμορφη εκδήλωση, ενώ δόθηκαν τιμητικά βραβεία για το Ε.Σ.Υ., μεταξύ άλλων τόσο για τον Covid, ενώ τιμήθηκαν και πολλοί από το επιστημονικό προσωπικό του τομέα της Υγείας στη χώρα μας.

Όπως διευκρινίζει η κα. Αθανασιάδου, «το Νοσοκομείο μας βραβεύτηκε αποκλειστικά για το πώς ανταποκρίθηκε για τον Covid». Σημαντικό είναι να αναφέρουμε σ’ αυτό το σημείο, «ότι μόνο δύο περιφερειακά Νοσοκομεία της χώρας βραβεύτηκαν, η Δράμα και η Κάλυμνος».

Ερωτώμενη για το πώς είδε όλη αυτή την τελετή βράβευσης αλλά και την ενέργεια του Υπ. Υγείας, η ίδια σημειώνει: «Καλεστήκαμε εγώ και η κα. Σακαλλέρου, η διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας η οποία δεν μπόρεσε να έρθει. Το βραβείο μπορεί να το παρέλαβα εγώ, αλλά πρέπει να πω ότι είναι για όλη την Υπηρεσία, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν».

Ερωτώμενη σχετικά με την εμπειρία της για το πώς αντιμετώπισε το Νοσοκομείο μας τον Covid, η κα. Αθανασιάδου λέει χαρακτηριστικά ότι, «τόσα χρόνια που δουλεύω, τέτοια κρίση δεν έχει συναντήσει. Βασικά ήταν κάτι άγνωστο για όλους μας. Δεν ξέραμε πώς συμπεριφέρεται ο ιός, δεν ξέραμε πώς να προστατευτούμε, είχαμε καθημερινά νέες οδηγίες και πρέπει να πούμε ότι η Δράμα ήταν από τους Νομούς που χτυπήθηκαν πάρα πολύ άσχημα. Αυτό τονίστηκε και στην εκδήλωση και γι’ αυτό άλλωστε βραβεύτηκε και το Νοσοκομείο μας».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «ειδικά το δεύτερο κύμα ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Νόσησε πολύ προσωπικό, χάσαμε και συναδέλφους και κάποια στιγμή φτάσαμε να δουλεύουμε και με τρεις κλινικές Covid, ακόμα και ΜΕΘ Covid».

Στο σημείο αυτό, διευκρινίζει ότι «όλη αυτή η διαχείριση δεν ήταν καθόλου εύκολη και ειδικά για το δικό μου κομμάτι, της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Έπρεπε να συντονίζουμε, να είμαστε νύχτα μέρα εκεί, να βλέπουμε τις ελλείψεις, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Στην ερώτηση αν σήμερα είναι καλύτερα τα πράγματα, εξηγεί ότι «το σήμερα δεν έχει καμιά σχέση μ’ εκείνη την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή ο Covid είναι σε μεγάλη ύφεση. Ενώ είχαμε ετοιμαστεί στη Δράμα για μετά τα Χριστούγεννα να έχουμε κάποια αύξηση με τον κόσμο που βγήκε έξω, με την Ονειρούπολη και όλα αυτά, εντούτοις δεν είχαμε κάτι. Όλο αυτό σήμερα μοιάζει με ένα κακό όνειρο».

Απαντώντας πάντως στην ερώτηση για το αν το Νοσοκομείο μας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα μια νέα περίοδο όπως εκείνη με τον Covid, τονίζει ότι, «σήμερα είναι πολύ καλύτερα. Τώρα που πλέον είμαστε και υποψιασμένοι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ καλύτερα τα πράγματα. Και οφείλω να πω ότι, το Νοσοκομείο μας βοηθήθηκε σημαντικά εκείνη την περίοδο, πήραμε επικουρικό προσωπικό για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και μέχρι στιγμής το έχουμε ακόμα».

Τέλος, δίνοντας ένα μήνυμα προς τους συναδέλφους της επισημαίνει: «Μέσα απ’ αυτό το βραβείο, βλέπω όλους τους συναδέλφους μου, έχω να εκφράσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, δεν είναι δικό μου, ανήκει στην Υπηρεσία μας».

Χαιρετισμοί

Κατά την διάρκεια της τελετής, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κάλεσε «όλους τους εργαζομένους στο ΕΣΥ να δουν τους εαυτούς τους στα πρόσωπα εκείνων που θα βραβευτούν συμβολικά σήμερα»

«Βραβεύουμε και αναγνωρίζουμε την προσφορά, τη συνεργατικότητα, τις καλές πρακτικές των εργαζομένων. Η πανδημία μας έδειξε πως πρέπει να είμαστε ευέλικτοι, να αλλάζουμε και να αλλάζει και η θεώρηση μας για τις ανάγκες στο πεδίο της υγείας» είπε κατά τον χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που εμπνεύστηκε και διοργάνωσε τον θεσμό των τιμητικών βραβείων ΕΣΥ.

«Το δικό μας μεγάλο μπράβο, το δικό μας βραβείο για όλα όσα έκαναν οι εργαζόμενοι από κάθε τμήμα και πεδίο των νοσοκομείων, η δική μας ηθική αναγνώριση για όσα έχουν προσφέρει κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και πριν και μετά, είναι αυτές οι συμβολικές βραβεύσεις», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ομιλία Μητσοτάκη

«Οραματίζομαι πολύ την επόμενη μέρα στο σύστημα υγείας. Ο κύκλος της πανδημίας κλείνει και είναι η ευκαιρία για απολογισμό αλλά και για σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Θα έχω την ευκαιρία να σας παρουσιάσω στον προγραμματικό μου λόγο τις επόμενες εβδομάδες τι σχεδιάζουμε και πως θα υλοποιηθεί η ολιστική προσέγγιση του πολίτη από το σύστημα υγείας», επισήμανε ο πρωθυπουργός χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία των αριθμών, βάσει των οποίων όπως είπε έχει αυξηθεί η χρηματοδότηση στην υγεία σημαντικά, στα 5,2 δισ ευρώ για το 2023 από 3,8 δισ ευρώ που ήταν το 2019. Αναλόγως, σημείωσε πως οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ προ πανδημίας ήταν κάτι λιγότερο από 100.000 και πλέον ξεπερνούν τους 108.000.

Με το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε πολύ σημαντική χρηματοδότηση. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως δεν αρκούν οι πόροι, είτε σε περιόδους κρίσης όπως η πανδημία είτε σε ήρεμες περιόδους, αν δεν διαθέτεις ικανό προσωπικό. Δεν θα τα είχαμε καταφέρει αν δεν γινόταν η υπερπροσπάθεια από τους εργαζομένους στο ΕΣΥ».

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Πιστεύω ότι έχω και εγώ αποκτήσει, μέσα από τη σχεδόν καθημερινή μου τριβή εκείνες τις μέρες της πανδημίας, μία πολύ καλύτερη κατανόηση για το τι πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε να μπορούμε σε όλο το φάσμα της υγείας, ξεκινώντας από την πρόληψη και καταλήγοντας στη νοσοκομειακή θεραπεία, να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας που δεν θα γιατρεύουν μόνο το περιστατικό στο νοσοκομείο -όπως πολλές φορές πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβαίνει σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας- αλλά θα αντιμετωπίζουν την υγεία πολύ πιο ολιστικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του πολίτη, δίνοντας, όπως θα τόνιζα και πάλι, έμφαση στην πρόληψη και στην υγιεινή ζωή.

Θα τα πούμε λοιπόν αυτά με μεγάλη λεπτομέρεια καθώς θα ξεδιπλώσουμε και τον προγραμματικό μας λόγο τις επόμενες εβδομάδες».