Home > Πρώτο Θέμα > Βρέθηκε ισχυρή δομή από αργούς λίθους και μαρμάρινο δόμο πιθανόν μέρος των τειχών της Δράμας Μιλάνε στον «Π.Τ.» η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη και ο υπεύθυνος αρχαιολόγος του έργου κ. Σαλονικιός

Βρέθηκε ισχυρή δομή από αργούς λίθους και μαρμάρινο δόμο πιθανόν μέρος των τειχών της Δράμας Μιλάνε στον «Π.Τ.» η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη και ο υπεύθυνος αρχαιολόγος του έργου κ. Σαλονικιός

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τα έργα της ΔΕΔΑ στην οδό Βενιζέλου

Βρέθηκε ισχυρή δομή από αργούς

λίθους και μαρμάρινο δόμο πιθανόν

μέρος των τειχών της Δράμας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη και ο υπεύθυνος αρχαιολόγος του έργου κ. Σαλονικιός

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΗΝ αποκάλυψη σημαντικών αρχαιολογικών στοιχείων επί της οδού Βενιζέλου, προχωράει το σημαντικό έργο της εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου, από τη ΔΕΔΑ.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και μερικές εβδομάδες, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση της αγωγού φυσικού αερίου στην οδό Βενιζέλου, σε μια από τις πλέον ιστορικές οδούς της πόλης της Δράμας και όσο το έργο προχωράει προς το κέντρο, τόσο πιο σημαντικά θα είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα που θα βρίσκονται.

Η οδός Βενιζέλου, είναι μια από τις οδούς που περικλείουν το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου κυρίως μπορεί να συναντήσει κανείς τα βυζαντινά τείχη.

Ήδη, τα πρώτα ευρήματα είχαν έρθει τις προηγούμενες ημέρες στο σημείο λίγο πιο κάτω από την Τράπεζα Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ), όπου είχαν εντοπιστεί κατεστραμμένα σημεία από τα βυζαντινά τείχη, ενώ το δεύτερο σημείο βρέθηκε πιο κάτω, εκεί όπου είναι ο σημερινός παλαιός Μητροπολιτικός Ναός.

Σ’ αυτό το σημείο βρέθηκαν μάλιστα και κάποια κινητά αντικείμενα, όπως ένα κιονόκρανο, αγγεία, άλλα αντικείμενα αλλά και νομίσματα. Όσα μπορούσαν να μεταφερθούν, μεταφέρθηκαν ήδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, ενώ όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική  Πουλιούδη, τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στο έδαφος με τη μέθοδο της επίχωσης.

Αρχικά γίνεται μια τεχνική έκθεση και τοπογραφική αποτύπωση και στη συνέχεια σκεπάζονται, αφού πρώτα καλυφθούν με ύφασμα για την προστασία των ευρημάτων ώστε αν κάποια στιγμή χρειαστεί να ξεσκεπαστούν.

Σε γενικό επίπεδο πάντως, τόσο η εργολαβία όσο και οι αρχαιολόγοι που επιβλέπουν το έργο, προχωρούν μέτρο – μέτρο και με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή, γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα συναντήσει στο επόμενο βήμα.

Σήμερα, το έργο βρίσκεται στο Ναό Ταξιαρχών και προς τα κάτω, όπου υπάρχει ο υστερο-ρωμαϊκός τάφος – στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται ο «Honey» – κάτι που είναι γνωστό εδώ και χρόνια.

Ισχυρή δομή πιθανόν μέρος των τειχών της Δράμας

Σημαντικό είναι πάντως το ζήτημα ότι, ήδη από χθες έχουμε νέα σημαντικά ευρήματα. Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο υπεύθυνος αρχαιολόγος κ. Θανάσης Σαλονικιός, επισημαίνει ότι στο σημείο ανάμεσα στο Ναό των Ταξιαρχών και το «Χάνι», βρέθηκε «μια πολύ ισχυρή και εκτεταμένη δομή, η οποία συνίσταται από αργούς λίθους και μαρμάρινους δόμους ενωμένα με ισχυρό ασβεστοκονίαμα. Αυτό βρίσκεται σε ένα σημείο, στο οποίο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μας δώσει στοιχεία για το τείχος της Δράμας, ενδεχομένως τμήμα του τείχους ή κάποιος πύργος, ίσως ακόμα και η πύλη του τείχους».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σαλονικιός, «είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που βρέθηκαν στη Βενιζέλου από την στιγμή που ξεκίνησαν τα έργα της ΔΕΔΑ τουλάχιστον μέχρι στιγμής».

Ερωτώμενος για το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο υστερο-ρωμαϊκός τάφος που είναι γνωστός από παλιά, ο κ. Σαλονικιός σημειώνει ότι αυτός είναι λίγο πιο κάτω (σ.σ. στην είσοδο του «Honey») και όπως λέει «ο τάφος είναι εκτός τειχών. Τα νεκροταφεία ήταν πάντα εκτός τειχών».

Ερωτώμενος για το τι άλλο έχει βρεθεί, σημειώνει «στα δυτικά βρέθηκε ένα ακόμα σημείο του τείχους (επί της Πατριάρχου Μελετίου). Είναι ένα τμήμα του δυτικού τείχους που κατεβαίνει από πάνω από την ακρόπολη και φτάνει μέχρι το Ύδραμα».

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος σημειώνει ότι όλα αυτά είναι ακόμα στην αρχή της έρευνας. Ενώ φαίνεται ένα τμήμα, παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να πούμε με πλήρη βεβαιότητα πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες, τι ακριβώς βλέπουμε.

(Τις φωτογραφίες των ευρημάτων μας τις παραχώρησε ο υπεύθυνος Αρχαιολόγος κ. Σαλονικός).

Το έργο

Αναφορικά με το έργο, υποθετικά αυτό έχει διορία να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Και είναι γενικά παραδεκτό, ότι προχωράει αρκετά γρήγορα, ελπίζοντας ότι σύντομα θα δούμε και την αποκατάσταση του οδοστρώματος.

Ταυτόχρονα με το έργο επί της οδού Βενιζέλου, θα πρέπει να πούμε ότι προχωρούν και εργασίες στις παράπλευρές οδούς, στα πλακόστρωτα στενάκια της οδού, όπου πελάτες έχουν ζητήσει τη σύνδεσή τους με το φυσικό αέριο.

Βέβαια, το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται και από τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται και έρχονται στο φως από τις εκσκαφές που γίνονται. Σε κάθε περίπτωση, πάντα υπάρχει η πιθανότητα μικρών τροποποιήσεων από τη μελέτη του δικτύου εφόσον υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. Ο δρόμος είναι ιδιαίτερα στενός και ευτυχώς μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχουν υπάρξει σοβαρά προβλήματα στους παλιούς αγωγούς ύδρευσης της περιοχής ή της ΔΕΗ και άλλων υπηρεσιών.