Home > νέα > Αν βρέξει τις επόμενες ημέρες θα καταστραφεί και η υπόλοιπη παραγωγή της πατάτας ► Σύντομα ο ΕΛΓΑ Καβάλας θα βγάλει την αναγγελία για τις ημερομηνίες που θα μπορέσουν οι παραγωγοί να δηλώσουν τις ζημιές τους

Αν βρέξει τις επόμενες ημέρες θα καταστραφεί και η υπόλοιπη παραγωγή της πατάτας ► Σύντομα ο ΕΛΓΑ Καβάλας θα βγάλει την αναγγελία για τις ημερομηνίες που θα μπορέσουν οι παραγωγοί να δηλώσουν τις ζημιές τους

Αγωνία για την επόμενη Κυριακή στο Κ. Νευροκόπι…

Αν βρέξει τις επόμενες ημέρες

θα καταστραφεί και η υπόλοιπη

παραγωγή της πατάτας

► Προβλήματα και στην παραγωγή φασολιού

► Σύντομα ο ΕΛΓΑ Καβάλας θα βγάλει την αναγγελία για τις ημερομηνίες που θα μπορέσουν οι παραγωγοί να δηλώσουν τις ζημιές τους

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΟΒΑΡΕΣ επιπτώσεις στην παραγωγή της πατάτας Κ. Νευροκοπίου, έχουν οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Όπως δημοσίευσε και προχθές ο «Πρωινός Τύπος», οι πατατοπαραγωγοί δεν πρόλαβαν να μαζέψουν ακόμα το 40% της φετινής παραγωγής, και οι συνεχείς βροχές της προηγούμενης εβδομάδας, έφεραν πλημμύρες στην περιοχή. Με αποτέλεσμα, να πλημμυρίσουν τα πατατοχώραφα και να  υπάρχει πρόβλημα στη φετινή συγκομιδή.

Τα προβλήματα ήταν ότι όλα πήγαν πίσω φέτος, καθώς αρχικά άργησαν οι αποζημιώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού από το 2020, οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να αγοράσουν σπόρους και φάρμακα και έτσι άργησαν να σπείρουν. Με αποτέλεσμα να η φετινή συγκομιδή να γίνει όψιμα.

Οι βροχές της περασμένη εβδομάδας πλημμύρισαν το κάμπο του Νευροκοπίου με αποτέλεσμα η παραγωγή της πατάτας να βουλιάζει στη λάσπη αυτή την ώρα. Καθώς δεν  υπήρχαν πολλά χέρια για την συγκομιδή, έτσι το 40% παραμένει ακόμα στο χώμα.

Ζιμπίδης: Αγωνία για τις επόμενες ημέρες

Αυτή την ώρα, οι πατατοπαραγωγοί περιμένουν να κατέβουν τα νερά και ορισμένοι θα κάνουν προσπάθεια να μπουν στο χωράφι και να μαζέψουν ότι μπορέσουν. Σύμφωνα με τις καιρικές προβλέψεις πάντως, βροχές αναμένονται για την Κυριακή και τη Δευτέρα και όπως λένε, αν τα φαινόμενα είναι έντονα ή κρατήσουν πολλές ώρες, τότε θα καταστραφεί επί της  ουσίας η σοδειά.

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων στον «Πρωινό Τύπο» και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης, ο οποίος σημειώνει ότι έχει έρθει σε επαφή με την ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, και σύντομα τις επόμενες ημέρες θα γίνει η σχετική αναγγελία από τον ΕΛΓΑ Καβάλας. «Ο ΕΛΓΑ Καβάλας θα βγάλει την αναγγελία για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες οι παραγωγοί θα μπορέσουν να δηλώσουν τις ζημιές τους».

Όπως ο ίδιος τονίζει επίσης, «περιμένουμε με αγωνία την εξέλιξη του καιρού. Αν έχουμε βροχές τις επόμενες μέρες, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη από σήμερα.  Οι περισσότεροι θα κοιτάξουν να μαζέψουν αυτές τις μέρες, όσοι τουλάχιστον μπορέσουν και μπουν στο χωράφι».

Ερωτώμενος για τα φασόλια που βγαίνουν επίσης στην περιοχή, ο κ. Ζιμπίδης λέει ότι «και στα φασόλια υπάρχουν προβλήματα. Από τα περισσότερα που δεν έχουν ακόμα μαζευτεί είναι οι γίγαντες, ενώ το άσπρο φασόλι έχει μείνει πολύ λίγο. Στους γίγαντες θα υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι περισσότεροι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή. Οι γίγαντες συνήθως μαζεύονται τον Οκτώβριο γιατί αργούν να ωριμάσουν».

Στο Νευροκόπι καλλιεργούνται τα άσπρα φασόλια, οι γίγαντες, τα μπαρμπουνοφάσολα και τα μαύρα, αν και όχι σε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες.

Κεσκίνογλου: Αν ξαναβρέξει τελειώσαμε…

Σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο» χθες, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Δράμας (ΕΑΣ) και πρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου κ. Κεσκίνογλου, σημειώνει ότι «προς το παρόν τα πράγματα κυλάνε ομαλά. Η παραγωγή πήγαινε καλά όπως και η φετινή τιμή της πατάτας στα 0.35 – 0, 40 λεπτά το κιλό. Αν δεν είχαμε τις βροχές της περασμένης εβδομάδας, τώρα θα ήμασταν πολύ καλά».

Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες, ο κ. Κεσκίνογλου τονίζει ότι «τέλη Ιουλίου ένα δυνατό χαλάζι μας έκανε αρκετή ζημιά σε 2.000-2.500 στρέμματα, τώρα μ’ αυτές τις βροχές το πρόβλημα πλέον είναι αρκετά σοβαρό. Αν όπως λένε μας πιάσουν και την Κυριακή θα πάθουμε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.

Ήδη τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα. Αν ξανακάνει άλλη μια βροχή, ουσιαστικά τελειώσαμε. Αν το Νοέμβριο δεν κάνει καλό καιρό, τότε δεν θα μπορέσει να γίνει η συγκομιδή».