Home > νέα > Ξεκινάει το έργο της μονάδας επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων στη Δράμα► Βογιατζής: Υπογράφει τις επόμενες ημέρες ο ανάδοχος εργολάβος για το έργο

Ξεκινάει το έργο της μονάδας επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων στη Δράμα► Βογιατζής: Υπογράφει τις επόμενες ημέρες ο ανάδοχος εργολάβος για το έργο

Υπέγραψε ο Δήμος Δράμας την προγραμματική σύμβαση με τη ΔΙΑΑΜΑΘ

Ξεκινάει το έργο της μονάδας

 επεξεργασίας οργανικών

αποβλήτων στη Δράμα

► Βογιατζής: Υπογράφει τις επόμενες ημέρες ο ανάδοχος εργολάβος για το έργο

► «Θα παράγει μια από τις καλύτερες ποιότητες κομπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία»

► «Δυναμικότητα παραγωγής περίπου 5.000 τόνοι το έτος»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ προγραμματική σύμβαση με τη ΔΙΑΑΜΑΘ υπέγραψε το πρωί της Τρίτης 16 Νοεμβρίου ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, σχετικά με το ξεκίνημα του έργου της κατασκευής μονάδας επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων στο Δήμο Δράμας.

Κύριος του έργου είναι η ΔΙΑΑΜΑΘ, ενώ ο Δήμος Δράμας θα έχει την επίβλεψη του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΕΣΠΑ.

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 1.016.450 ευρώ  και θα εξυπηρετεί τους Δήμους Δράμας και Δοξάτου και θα κατασκευαστεί στη δυτική πλευρά του ήδη υπάρχοντος Σταθμού Μεταφόρτωσης και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην περιοχή της Σίψας, ενώ για τη συλλογή των υλικών στην πηγή, οι δύο Δήμοι που θα εξυπηρετούνται θα εξοπλιστούν με ειδικά απορριμματοφόρα καθώς και με καφέ κάδους.

Σε δήλωσή του στο προσωπικό του προφίλ στα social media, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας: «Νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος και δικαιωμένος, διότι συντονίστηκε μια μεγάλη προσπάθεια, με την οποία εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.  Συνεχίζουμε την προσπάθεια για υλοποίηση και επιτάχυνση δράσεων και έργων που αποφέρουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και προασπίζουν την τοπική κοινωνία μας».

 

Οι υπογραφές των συμβάσεων

Αναφορικά με το έργο, ο «Πρωινός Τύπος» έχει προβεί σε παλαιότερα δημοσιεύματα από τις αρχές του χρόνου. Αν και υπήρξε μια σχετική καθυστέρηση στην όλη διαδικασία για την αναδοχή του έργου, η οποία οφειλόταν κυρίως σε κάποια τυπικά γραφειοκρατικά ζητήματα, εντούτοις είναι θετικό ότι επιτέλους η υπόθεση αυτή τελεσφόρησε.

Πλέον, μετά από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε χθες ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος με τη ΔΙΑΑΜΑΘ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογράψει τη σύμβαση του έργου (συμβασιοποίηση) και ο ανάδοχος εργολάβος. Πράγμα που σημαίνει ότι, πολύ σύντομα, λογικά από τις αρχές Ιανουαρίου 2022, ο εργολάβος θα εγκατασταθεί στην περιοχή και θα ξεκινήσει τις εργασίες.

Εξυπηρέτηση των Δήμων Δράμας και Δοξάτου

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργο Βογιατζή, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «από την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί και η εργολαβική σύμβαση».

Όπως εξηγεί, «η μονάδα επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων που θα συλλέγονται στο δίκτυο καφέ κάδων και θα εξυπηρετεί τους Δήμους Δράμας και Δοξάτου. Η δυναμικότητά της θα είναι περίπου 5.000 τόνοι το έτος και θα παράγει κομπόστ πάρα πολύ καλής ποιότητας».

Ο κ. Βογιατζής, σημειώνει επίσης ότι «η μονάδα θα κατασκευαστεί κατ’ επέκταση της μονάδας διαχείρισης στη Σίψα και χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑ με προϋπολογισμό περίπου 2.5 εκατομμύρια ευρώ», και όπως διευκρινίζει ότι, «το έργο κατασκευάζεται από τη ΔΙΑΑΜΑΘ και ο Δήμος Δράμας είναι η διευθύνουσα  υπηρεσία του έργου».

Ερωτώμενος για το πότε αναμένεται να ξεκινήσει ο εργολάβος, τονίζει ότι «τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο, οπότε αρχές του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες».

Χωριστή διαλογή στην πηγή

Όσον αφορά το θέμα της ανακύκλωσης στη Δράμα, ο κ. Βογιατζής επιβεβαιώνει ότι «το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας, συνεχίζει να λειτουργεί με τον μπλε κάδο και κίτρινο καπάκι για το χαρτί χαρτόνι. Είναι υποχρεωτικό πλέον οι Δήμοι να κάνουν διαλογή στην πηγή. Το Κέντρο Διαλογής της Δράμας, καλύπτει τους Δήμους που έχουν αναπτύξει μπλε κάδο με κίτρινο καπάκι για χαρτί χαρτόνι και το επόμενο διάστημα οι Δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν με την περαιτέρω διαλογή στην πηγή. Θα πρέπει δηλαδή να αρχίσουν να διαλέγουν στην πηγή και τα υπόλοιπα ρεύματα και φυσικά σιγά – σιγά να αναπτυχθεί το δίκτυο του καφέ κάδου».

Όπως σημειώνει μάλιστα, «θα έχουν πολλή δουλειά το επόμενο διάστημα οι Δήμοι, μιας και αυτά είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου, ενώ η ΔΙΑΑΜΑΘ αναλαμβάνει το κομμάτι της επεξεργασίας μετά την αποκομιδή. Η οργάνωση και οι χωριστές αποκομιδές είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων».

Νέος εξοπλισμός

Ερωτώμενος για το αν οι Δήμοι εξοπλιστούν με νέα απορριμματοφόρα και καφέ κάδους για την περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων, ο κ. Βογιατζής διευκρινίζει: «Οι Δήμοι θα πάρουν νέο εξοπλισμό σε απορριμματοφόρα, τα οποία θα έχουν και ειδικά συστήματα πλύσης. Το βασικό πρόβλημα με τα οργανικά υλικά, είναι ότι μυρίζουν, ενώ θα πάρουν και καφέ κάδους».

Και άλλες μονάδες στη Δράμα

Ερωτώμενος σχετικά με το αν υπάρχουν άλλες παρόμοιες μονάδες στην Π.Ε. Δράμας, ο κ. Βογιατζής σημειώνει ότι «ήδη υπάρχει μια μονάδα στην Προσοτσάνη, η οποία εξυπηρετεί το Δήμο Προσοτσάνης και το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, καθώς και μια μικρή μονάδα η οποία εξυπηρετεί το Δήμο Παρανεστίου». Έτσι καλύπτεται όλος ο Νομός Δράμας.

Κομπόστ καλής ποιότητας

Όπως σημειώνει τέλος ο κ. Βογιατζής, το κομπόστ που θα παράγεται από τη μονάδα του Δήμου Δράμας, «θα είναι κομπόστ εξαιρετικής ποιότητας και θα διατίθεται επ’ ωφελεία της γεωργίας. Αντίθετα, το κομπόστ που γίνεται σήμερα με βάση τα διαχωρισμένα οργανικά στη μονάδα μηχανικής διαλογής, δεν μπορεί να διατεθεί επ’ ωφελεία της γεωργίας, γιατί προέρχεται από σύμμικτα υλικά. Και αυτό θα είναι το μεγάλο πλεονέκτημα, γιατί θα είναι ένα πολύ καλό οργανικό λίπασμα».