Home > νέα > Ξεκίνησαν στη Δράμα οι εργασίες του 10ου Αντικαρκινικού Συμποσίου- Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββας Παπαδόπουλος

Ξεκίνησαν στη Δράμα οι εργασίες του 10ου Αντικαρκινικού Συμποσίου- Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββας Παπαδόπουλος

Αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Αποστολίδη

Ξεκίνησαν στη Δράμα

οι εργασίες του 10ου

Αντικαρκινικού Συμποσίου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββας Παπαδόπουλος

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ κλείνουν φέτος, για ένα από τα σπουδαιότερα αντικαρκινικά συμπόσια που διεξάγονται στην Ελλάδα. Πρόκειται για το 10ο Συμπόσιο που διοργανώνει η Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» και διεξάγεται στη Δράμα, σήμερα Παρασκευή 24, αύριο Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου.

Οι εργασίες του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο «Κούρος» και θα βρίσκονται στη Δράμα διακεκριμένοι επιστήμονες απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και αρκετοί Δραμινοί.

Το φετινό συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Αποστολίδη, προέδρου της Raycap,  ο οποίος με τις ενέργειές του βοήθησε σημαντικά τόσο το ίδιο το Συμπόσιο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και μέσω της δουλειάς του, στην τεχνολογική εξέλιξη.

Το βράδυ του Σαββάτου μάλιστα, κατά την επίσημη έναρξη του Συμποσίου, θα υπάρξουν και ειδικές αναφορές για τον Κώστα Αποστολίδη και το έργο του στη Δράμα.

Για την έναρξη του Συμποσίου σήμερα και γενικότερα για τη θεματολογία του, μιλάει στον «Π.Τ.» ένας εκ των δύο προέδρων της Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Δραμινούς και τις Δραμινές να παρακολουθήσουν το Συμπόσιο και να μάθουν για τα ενδιαφέροντα ζητήματα που θα αναπτυχθούν.

Μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι το φετινό Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Αποστολίδη, ο οποίος «όντως σε ό,τι αφορά την καινοτομία, ήταν πρωτοπόρος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και νομίζω ότι θα πρέπει να είναι αρκετός κόσμος στην επίσημη τελετή έναρξης».

Συγκεκριμένα, η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από τον Θεοδόσιο Κυριακίδη, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας του Τμήματος Ποντιακών Μελετών με τίτλο: «Ο ρόλος των Ποντίων ευεργετών στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξης της Ελλάδας (στη μνήμη του Κώστα Αποστολίδη)», ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Δραμινός συγγραφέας κ. Βασίλης Τσιαμπούσης.

5 εκατ. ασθενείς σώθηκαν στο διάστημα 1970-2017

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος, αναφέρεται στην εισήγησή του στο Συμπόσιο, κατά την οποία θα αναλύσει στοιχεία τα οποία προέρχονται από μια μελέτη που έχει γίνει από  το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, «στη μελέτη αναφέρεται ότι στα χρόνια από το 1970 έως το 2017, σώθηκαν χάρη στην επιστήμη 5 εκατ. ζωές και ότι μόνο το 2022, σώθηκαν 370.000 ασθενείς. Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο αριθμό».

Όπως σημειώνει, «ένα άλλο σημείο είναι ότι, το 31% των ανδρών και το 25% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο, πριν από την ηλικία των 75 ετών».

Συνεχίζοντας, τονίζει ότι, «πλέον υπάρχουν πάρα πολλές καινοτόμες εφευρέσεις. Οι ΗΠΑ είναι μπροστά σε όλα, η Κίνα είναι ανερχόμενη δύναμη και η Ευρώπη με την Ιαπωνία έρχονται δεύτερες και ουσιαστικά, εκείνα τα σημαντικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν στο Συμπόσιο, είναι η μεγάλη πρόοδος που έχει κάνει η Μοριακή Βιολογία και η Υγειονομική με το Next-generation sequencing (NGS). Μετά είναι η Ψηφιακή Παθολογική Ανατομική που καταργεί το μικροσκόπιο και φέρνει την εικόνα του πλακιδίου στην οθόνη του υπολογιστή και αυτό δίνει μεγάλη ώθηση στην Τεχνητή Νοημοσύνη».

Όπως διευκρινίζει μάλιστα, «σήμερα, η στοχευόμενη θεραπεία, είναι η ανοσοθεραπεία που είναι πολύ σημαντική σε όλα τα στοιχεία αλλά και η γονιδιακή θεραπεία είναι θέματα τα οποία θα αναπτυχθούν στο Συμπόσιο».

Πρόγραμμα και τελετή έναρξης

Ο «Π.Τ.» έχει ήδη δημοσιεύει ολόκληρο το πρόγραμμα του Συμποσίου. Κατά την έναρξη της πρώτης ημέρας, θα γίνει όπως πάντα το Forum των Συλλόγου Καρκινοπαθών, όπου θα έχουμε τις ομιλίες: «Η αναγκαιότητα της νέας Τεχνολογίας στις απαιτήσεις της σύγχρονης Ογκολογίας», την οποία θα αναπτύξει ο Ευάγγελος Καραμητρούσης.

Το θέμα: «Ο Έλληνας Ογκολογικός ασθενής εμπρός στις εξελίξεις: το παράδειγμα των Βιοδεικτών», θα αναπτύξει η Ευγενία Σαραφίδου.

Το θέμα: «Ανταποκρίνεται η Πολιτεία στις απαιτήσεις της εποχής της Τεχνολογίας;», θα αναπτύξει η Εύη Ορφανού.

Το θέμα: «Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες στις σύγχρονες Ογκολογικές Υπηρεσίες», θα αναπτύξει η Ελένη Γωνιωτάκη, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.

Κατά την επίσημη τελετή έναρξης το βράδυ του Σαββάτου, χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Δημητριάδου, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος.

Οι εργασίες του Συμποσίου με την ανάπτυξη Στρόγγυλων Τραπεζιών και διαλέξεων γύρω από ζητήματα που αφορούν στις διάφορες εξελίξεις θα συνεχιστούν από το πρωί μέχρι το βράδυ του Σαββάτου καθώς και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.