Home > Αθλητικά > Ξεκίνησε στο Νευροκόπι το «Frozen Peaks 2019» 240 συμμετοχές φέτος στους αγώνες βουνού του Νευροκοπίου

Ξεκίνησε στο Νευροκόπι το «Frozen Peaks 2019» 240 συμμετοχές φέτος στους αγώνες βουνού του Νευροκοπίου

Ξεκίνησε στο Νευροκόπι το «Frozen Peaks 2019»

240 συμμετοχές φέτος στους αγώνες

βουνού του Νευροκοπίου

 

Για δεύτερη χρονιά ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Νευροκοπίου (Π.Ο.Σ Νευροκοπίου) σε συνεργασία με το Δήμο Νευροκοπίου και τον αθλητικό Σύλλογο «Α.Ο ΑΚΡΙΤΕΣ 2005 Κ. Νευροκοπίου διοργανώνει τους αγώνες βουνού “FROZEN PEAKS 2019”.

Από  τον Νοέμβριο έως και σήμερα οι  διοργανωτές σχεδίασαν και οριστικοποίησαν όλες τις διαδρομές των αγώνων με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες σε έναν αγώνα,  ο οποίος αναγνωρίστηκε από την ΙΤΡΑ (International Trail Race Association).

Οι Αγώνες βουνού 12, 42, 93 και 263 χιλιομέτρων με την ονομασία FROZEN PEAKS ή ΨΥΧΡΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ και ξεκίνησαν από χθες το πρωί και ολοκληρώνονται την προσεχή Κυριακή στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου.

Η έναρξη των αγώνων έγινε με τη μεγάλη διαδρομή των 263 χλμ. με τη συμμετοχή 40 αθλητών  (πέρυσι ήταν 27) και ο αγώνας θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες με υψομετρική διαφορά τα 11.600 μέτρα.

Η φετινή διοργάνωση θα είναι πραγματικά ψυχρές, καθώς οι ψηλές κορυφές του Όρβηλου και του Φαλακρού παραμένουν χιονοσκέπαστες. Σε ορισμένα σημεία το ύψος του χιονιού ξεπερνά το 1.70 εκ. Το πρόβλημα δεν είναι το ύψος του χιονιού, όσο ότι αυτό είναι παγωμένο.

Για λόγους ασφάλειας των αθλητών και των εθελοντών η μόνη αλλαγή στις διαδρομές που έγινε είναι αυτή του ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2 και του HIGHLAND. Η κορυφή του Φαλακρού, Προφήτης Ηλίας παραμένει χιονοσκέπαστη και η διαδρομή ως εκεί, νωρίς το πρωί είναι παγωμένη και το μεσημέρι το πόδι βουλιάζει ως το γόνατο. Για το λόγο οι διοργανωτές παρέκαμψαν την συγκεκριμένη κορυφή και σε αντιστάθμισμα, πρόσθεσαν άλλες δύο (ΚΛΙΣΕΤΖΙΚ και ΠΑΠΠΟΥ), χωρίς να επηρεάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αγώνων. Οι δύο κορυφές του Όρβηλου (Αλή Μπουτούς και Τσολιάς) είναι προσβάσιμες.

Με προίκα την περσινή άρτια διοργάνωση που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από παρόμοιες διοργανώσεις πλέον οι διοργανωτές σηκώνουν τον πήχη ψηλά και αυτό αποδεικνύεται με τα θετικά σχόλια όλων των αθλητών που πήραν μέρος την περσινή χρονιά και με τις συμμετοχές αθλητών από το εξωτερικό που εκδηλώνουν ήδη το ενδιαφέρον τους για το FROZEN PEAKS 2019.  Θεωρήθηκε από πολλούς το μεγαλύτερο αθλητικό φεστιβάλ αγώνων βουνού στην Ελλάδα και εφάμιλλο ξένων διοργανώσεων.

Η ονομασία FROZEN PEAKS ή ΨΥΧΡΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ δόθηκε γιατί οι αγώνες πραγματοποιούνται στις κορυφές των βουνών όπου επικρατεί το ψυχρό κλίμα.

FROZEN PROGRAMMA

Η νέα αυτή διοργάνωση φιλοδοξεί να αναδείξει την περιοχή του Δήμου Νευροκοπίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και να συμβάλει στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Οι διαδρομές των αγώνων  έχουν μεγάλη χιλιομετρική απόσταση και σε συνδυασμό με τις υψηλές υψομετρικές αποκλίσεις κάνουν την διοργάνωση μία από τις πιο όμορφες στην Ελλάδα.

Οι διαδρομές των αγώνων φιλοδοξούν να αναδείξουν τα στρατιωτικά οχυρά της γραμμής Μεταξά τα οποία δεν μπόρεσαν να υποτάξουν οι Γερμανοί το 1940. Στόχος των διοργανωτών είναι να ξεθάψουν και να αναδείξουν τις παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τα φυλάκια και τα στρατιωτικά μονοπάτια, την Ελληνοβουλγαρική μεθόριο, τις τοποθεσίες σπάνιας ομορφιάς, τις τεχνητές λίμνες, τις ψηλότερες κορυφές των βουνών, τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, τα χωριά, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τις γραφικές εκκλησίες της περιοχής, τις αγροικίες και τις λατομικές εγκαταστάσεις.

Στο FROZEN PEAKS 2019 η διαδρομή «ΗΡΩΕΣ – HEROES» 46 χιλιομέτρων, εμπλουτίζεται με νέα  μονοπάτια αλλά και Οχυρά όπως το Μπαμπαζώρα. Το Οχυρό Μπαμπαζώρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα Οχυρά στην περιοχή Κ. Νευροκοπίου το οποίο αποτελείται από δύο στοές και είχε την ικανότητα να φιλοξενήσει περίπου 730 στρατιώτες. Βρίσκεται πλησίον των Κοινοτήτων Βαθυτόπου και Καταφύτου. Οι αθλητές του αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να τα επισκεφθούν αλλά και να ζήσουν μια βιωματική εμπειρία μέσα από ήχους της εποχής του 1941. Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί στο Περιθώρι.

Οι αγώνες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με τη διαδρομή των 15 χλμ. όπου μπορούν να λάβουν συμμετοχή αθλητές από 12 ετών και άνω, ενώ μέχρι στιγμής οι συμμετοχές σε όλους τους αγώνες ανέρχονται στις 240.

  • Την πρώτη ημέρα των αγώνων στη διαδρομή των 263 χλμ. πάνω στον Όρβηλο, πρώτος ήταν ο Βούλγαρος Πίριν Γκάλοφ, ο οποίος πέρυσι είχε εγκαταλείψει. Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές, έχει σύννεφα και αέρα, καθώς έχει δροσιά και δεν θα χρειαστούν οι αθλητές πολύ νερό.