Home > Πρώτο Θέμα > Ξεπουλάνε οι κτηνοτρόφοι στη Δράμα με συμφέρουσες τιμές-Μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο» πρόεδροι Κτηνοτροφικών Συλλόγων

Ξεπουλάνε οι κτηνοτρόφοι στη Δράμα με συμφέρουσες τιμές-Μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο» πρόεδροι Κτηνοτροφικών Συλλόγων

Μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο» πρόεδροι Κτηνοτροφικών Συλλόγων

Ξεπουλάνε οι κτηνοτρόφοι

στη Δράμα με συμφέρουσες τιμές

Οι έμποροι αγοράζουν ζώντα αμνοερίφια για το Πάσχα με δική τους πάχυνση

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΑΝΕΛΠΙΣΤΑ καλό σημείο βρίσκονται αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η πώληση των αμνοεριφίων για το επερχόμενο Πάσχα. Το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι, επειδή το Πάσχα φέτος πέφτει αργά, οι έμποροι αγοράζουν ζώντα αμνοερίφια και αναλαμβάνουν μόνοι τους την πάχυνση. Με τον τρόπο αυτό, οι ίδιοι θα κάνουν την πάχυνση των αμνοεριφίων και θα μπορέσουν έτσι να διαμορφώσουν με το δικό τους τρόπο την τιμή για το Πάσχα.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Κιτσουκάκης, επισημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων μέχρι το Πάσχα θα έχει πουλήσει ήδη μεγάλες ποσότητες ζώντων αμνοεριφίων και μάλιστα σε σχετικά καλές και συμφέρουσες τιμές.

Όπως εξηγεί μάλιστα, «υπάρχει μεγάλη ζήτηση ειδικά ενόψει του Πάσχα των Καθολικών και κάθε μέρα οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς». Όπως λέει, «αυτή την ώρα οι τιμές βρίσκονται στα 3 με 3,20 ευρώ στο αρνάκι με ζωντανό βάρος και το κατσίκι είναι ελαφρώς χαμηλότερα, δέκα με είκοσι λεπτά».

KITSOYKAKHS

Ο κ. Κιτσουκάκης εξηγεί ότι «το κατσίκι έχει ζήτηση κυρίως μόνο την περίοδο του Πάσχα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου, το κατσίκι έχει χαμηλότερη ζήτηση». Ερωτώμενος για το αν αυτή την περίοδο συμφέρει στους κτηνοτρόφους η κατάσταση αυτή, τονίζει ότι, «αυτή την στιγμή έχουν ανεβεί τα πάντα. Το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και έτσι, αν συγκρίνουμε προηγούμενες καταστάσεις σε αντίστοιχες χρονικές περιόδους, το αρνί πήγαινε βία 2,40 ή 2,50 το ζωντανό βάρος, τότε είμαστε αρκετά καλά. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι βρισκόμαστε και στο μέσο μια πανδημίας που έχει σαρώσει τα πάντα, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα διαφορετικό».

Όπως λέει, «για να πεις ότι βγάζεις ένα αξιοπρεπές κέρδος από το αρνί, θα πρέπει να πουλήσεις στα 3,50 ευρώ τουλάχιστον. Έστω και στα 3,20 ευρώ που πουλάμε τώρα, είμαστε πάλι καλά». Όπως εξηγεί, «έτσι γλιτώνουμε και την πάχυνση, παίρνεις το γάλα και τελειώνεις».

AKRITIDHS

Ακριτίδης: Υπάρχει έλεγχος στο ισοζύγιο του κρέατος

Σημαντικό παράγοντα στο όλο ζήτημα της κατάστασης που επικρατεί φέτος, είναι ο έλεγχος του κράτους στο ισοζύγιο του κράτους. Αυτό θέτει ως ένα από τα βασικά σημεία, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης σε δηλώσεις του χθες στον «Πρωινό Τύπο».

Όπως επισημαίνει, «η φετινή περίοδος είναι καλή, επειδή υπάρχει μια μείωση του ζωικού κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια και στην Περιφέρειά μας. Τα αμνοερίφια έχουν αρχίσει να έχουν ζήτηση, γιατί όπως ξέρετε αν συνεχιστεί αυτή η μείωση των κοπαδιών μας, τα αρνιά θα πάρουν μεγάλη αύξηση στην τιμή για το Πάσχα. Θα είναι περιζήτητα. Επομένως οι έμποροι μπήκαν στη λογική να πάρουν νωρίς τα αμνοερίφια από τα μαντριά, να κάνουν αυτοί πάχυνση και έτσι εμείς θα μειώσουμε τα έξοδά μας από τις τροφές. Στο μεταξύ θα μπορέσουμε να αρμέξουμε τα ζώα μας και θα κερδίσουμε ενάμιση μήνα παραδίδοντας το γάλα μας στις εταιρείες. Έτσι οι έμποροι θα μπορέσουν να διαμορφώσουν τις τιμές για το Πάσχα και τα κέρδη τους όπως κάνουν κάθε χρόνο».

Ο κ. Ακριτίδης, σημειώνει επίσης ότι, «το θετικό είναι ότι αυτό γίνεται γιατί υπάρχει έλεγχος στο ισοζύγιο του κράτους μετά από αρκετά χρόνια και δεν μπορούν να ελληνοποιήσουν ρουμάνικα αρνιά και να διαμορφώσουν μια τιμή που θέλουν οι έμποροι. Και ακόμα, έτσι, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται για να καλύψουν σούπερ μάρκετ και άλλα μαγαζιά».

Ερωτώμενος αν αυτό συμφέρει στους κτηνοτρόφους, απαντά: «Αν το Πάσχα φέτος ήταν νωρίτερα, θα μπορούσαμε να τα κρατήσουμε μέχρι τότε και η τιμή θα ήταν πολύ ευνοϊκή για εμάς. Θα είχαμε πιθανόν καλύτερο κέρδος. Αλλά επειδή και το Πάσχα είναι αργά και τα αρνιά μας θα έχουν μεγαλύτερος βάρος και μεγαλύτερο κόστος για εμάς και να τα ταΐσουμε και να πάρουμε το γάλα από τις προβατίνες, είναι καλή περίπτωση φέτος για εμάς. Αυτές οι τιμές που δίνουν τώρα ενάμιση μήνα πριν το Πάσχα, είχαν δώσει την εποχή του Πάσχα πέρσι».

Όπως εξηγεί επίσης, «για τη φετινή χρονιά και με την συγκυρία, η φετινή τιμή μας ευνόησε γιατί είναι τιμή που είχαμε πέρσι το Πάσχα. Και επειδή δεν γνωρίζουμε αν και πώς θα ανοίξει η αγορά για το Πάσχα, αυτή την ώρα η κατάσταση είναι γενικά ευνοϊκή.  Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι οι τροφές φέτος έχουν αυξηθεί και κατά 20% και έτσι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για εμάς.

Θεωρώ ότι, αν συνεχίσει το κράτος να κάνει αυστηρό έλεγχο στο κρέας όλο το χρόνο, αν δουλέψουν σωστά οι Οργανισμοί του κράτους, θα έχουμε καλές τιμές γενικά όλο το χρόνο στο αρνί».