Home > νέα > Το Υπ. Υγείας δεν γνώριζε την πραγματική εικόνα του Νοσοκομείου Δράμας μέχρι την αεροδιακομιδή!

Το Υπ. Υγείας δεν γνώριζε την πραγματική εικόνα του Νοσοκομείου Δράμας μέχρι την αεροδιακομιδή!

Συζητήθηκε στη Βουλή ερώτηση της Χ. Κεφαλίδου για το Νοσοκομείο Δράμας

Το Υπ. Υγείας δεν γνώριζε την πραγματική

εικόνα του Νοσοκομείου Δράμας

μέχρι την αεροδιακομιδή!

Καμία απάντηση από τον Υφυπουργό Υγείας για την κρίσιμη

κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας!

 

 

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ τη Δευτέρα στη Βουλή, επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Δράμας  του ΚΙΝΑΛ κας Χαράς Κεφαλίδου, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Δράμας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει με ανακοίνωσή της η κα. Κεφαλίδου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ερώτησής της, ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, περιορίστηκε στον απολογισμό των γενικών δράσεων του Υπουργείου, ενώ δεν έγινε καμιά ιδιαίτερη αναφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας.

Όπως επισημαίνει η Δραμινή βουλευτής, «η κατάσταση στο μοναδικό δημόσιο Νοσοκομείο του Νομού παραμένει κρίσιμη. Έχουμε ήδη θρηνήσει θύματα λόγω του Covid 19 συμπολίτες μας και εργαζόμενους στο Νοσοκομείο».

Σε άλλο σημείο, η κα. Κεφαλίδου επισημαίνει ότι στην ερώτησή της, ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης, δεν απάντησε στα ερωτήματά της:

«- πως θα ενισχύσει η Κυβέρνηση το Νοσοκομείο της Δράμας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

– πώς θα καλύψει αποτελεσματικά τις ελλείψεις σε στοιχειώδεις υποδομές;

– πώς θα διευκολύνει την οργάνωση, χωρίς υποδομές, τριών κλινικών ώστε να μην κινδυνεύσουν ασθενείς και προσωπικό;

– ποιά μέριμνα θα υπάρξει για τις οικογένειες του προσωπικού που χάθηκε στη μάχη με τον κορωνοϊό;

– πότε επιτέλους θα αντιληφθεί το Υπουργείο ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας να εντάξει στα ΒΑΕ όλο το προσωπικό του ΕΣΥ;

– πότε θα αποφασίσει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να ενημερώνονται επίσημα ως κρίσιμος κρίκος της εθνικής προσπάθειας;»

Η κα. Κεφαλίδου τονίζει στην ανακοίνωσή της, ότι, «είναι γεγονός ότι όποιος σχεδιασμός κι αν υπήρχε, η πραγματικότητα θα τον ξεπερνούσε. Η κυνική αποδοχή της σημερινής τραγικής εικόνας του Γ.Ν. Δράμας όμως είναι αδιανόητο να αποτελεί την επίσημη στάση της Πολιτείας.  Αυτή όμως ήταν η αποστομωτική παραδοχή του Υπουργού: γνώριζαν την πραγματική κατάσταση από τον Σεπτέμβριο και επέτρεψαν να εξελιχθεί.

Το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας που έχουν ανάγκη οι πολίτες χρειάζεται διοίκηση με ψυχραιμία. Ψυχραιμία όμως σημαίνει συναίσθηση της ευθύνης, της κατάστασης, έγκαιρη κινητοποίηση, σχέδιο, οργάνωση και αξιοπιστία ώστε να μην κινδυνεύουν ασθενείς και υγειονομικοί. Εκείνο που σίγουρα δεν θέλει είναι σκληρότητα, αναλγησία και ανικανότητα.

Είναι απογοητευτική η διαπίστωση ότι τίποτα ελπιδοφόρο δεν προοιωνίζεται ενόψει του τρίτου κύματος πανδημίας για το Νοσοκομείο της Δράμας. Όλες οι προσδοκίες των πολιτών στο εμβόλιο!»

Χωρίς πραγματική εικόνα της Δράμας στο Υπ. Υγείας

Από την σχετική ομιλία της κας Κεφαλίδου στη Βουλή, μαθαίνουμε ότι το Υπ. Υγείας δεν είχε καμιά γενική εικόνα για το Νοσοκομείο της Δράμας, καθώς επίσης επισημαίνει το πως έγινε τελικά και φτάσαμε στην επίσκεψη Χρυσοχοΐδη. Το χαρακτηριστικό απόσπασμα παρακάτω:

[Φτάσαμε Δεκέμβριο, να μετράμε ανθρώπινες απώλειες. 100 συντοπίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι τόσοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα!!!

Η θλιβερή πρωτιά μας στις αεροδιακομιδές ασθενών covid19 είναι η τραγική απόδειξη της οριακής λειτουργίας του και της αδυναμίας του να περιθάλψει τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα!!!

Και ο κ. Υπουργός τί έκανε; Επίλεξε να αρνείται την πραγματικότητα!!!

Νομίζω ότι είναι από τους ελάχιστους που θεωρούν ότι εν μέσω του 2ου κύματος πανδημίας:

α) το Γ.Ν Δράμας δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα κι ότι το πρόβλημα το έχει η πόλη της Δράμας.

β) έχει επαρκές προσωπικό.

Αυτά δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του!

Επί έναν ολόκληρο μήνα με σειρά επίμονων επικοινωνιών με όλους τους θεσμικούς παράγοντες ενημερώθηκα και προσπάθησα να ενημερώσω και να επισημάνω έγκαιρα για την οριακή κατάσταση που διαμορφωνόταν στο Γ.Ν. Δράμας. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση και λύση.

Το πιο ανησυχητικό ήταν πως (όταν πια τα κρούσματα αυξήθηκαν εκθετικά και τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν), σε επικοινωνία που είχα τόσο με τον Υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη, όσο και με τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, δεν έδειχναν να έχουν την ίδια εικόνα με εμάς που ζούμε στη Δράμα δηλαδή την εικόνα της πραγματικής κατάστασης!

Η αλήθεια είναι, ότι εάν δεν είχε επέμβει προσωπικά ο Περιφερειάρχης κος Μέτιος (μετά από ενημέρωση που του έκανα), και δεν ερχόταν στη Δράμα ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη κος Χρυσοχοΐδης, τα προβλήματα θα συνέχιζαν να κρύβονται κάτω από το «χαλί» μέχρι την ημέρα των πρώτων αεροδιακομιδών.

Γιατί κύριε Υπουργέ, έπρεπε να ξεφύγει η κατάσταση, να χάνουμε ανθρώπους;

– από τις αδυναμίες του συστήματος να ανταποκριθεί;

– από την έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης, οργάνωσης και έγκαιρου σχεδιασμού;

Πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο σας να μην έχει (την κρίσιμη περίοδο του Οκτωβρίου) την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο που εξυπηρετεί έναν ολόκληρο Νομό;

Πώς είναι δυνατόν να αφήνετε τη  Διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας να ενεργεί ανεύθυνα σπασμωδικά και ασχεδίαστα ανοίγοντας τρεις κλινικές covid-19 140 κλινών (παθολογική, ουρολογική, ορθοπεδική) κλείνοντας κλινικές μεταξύ των οποίων τη μοναδική Ορθοπεδική Κλινική στην περιοχή (έχει τις περισσότερες προσελεύσεις επειγόντων περιστατικών στα ΤΕΠ του χειρουργικού τομέα και τα περισσότερα επείγοντα χειρουργεία), μετατρέποντάς άτυπα και χωρίς προδιαγραφές το σύνολο του Νοσοκομείου σε νοσοκομείο Covid19, με ασθενείς με άλλα νοσήματα:

– είτε να μην εξυπηρετούνται,

– είτε να κινδυνεύουν να κολλήσουν; κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους από έλλειψη προδιαγραφών προστασίας.]