Home > Πρώτο Θέμα > Υπάρχει κίνδυνος η Δράμα να χάσει μια έδρα μετά τη μείωση πληθυσμού από την απογραφή του 2021; – Δηλώσεις Μπλούχου και Κεφαλίδου στον «Π.Τ.»

Υπάρχει κίνδυνος η Δράμα να χάσει μια έδρα μετά τη μείωση πληθυσμού από την απογραφή του 2021; – Δηλώσεις Μπλούχου και Κεφαλίδου στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις Μπλούχου και Κεφαλίδου στον «Π.Τ.»

Υπάρχει κίνδυνος η Δράμα να χάσει

μια έδρα μετά τη μείωση πληθυσμού

από την απογραφή του 2021;

► Δραμινοί βουλευτές δεν επιβεβαιώνουν τη μείωση των βουλευτικών εδρών στη Δράμα

► Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα φανούν τα τελικά αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ ενώ θα πρέπει να προστεθούν και οι ετεροδημότες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ημέρες, κυκλοφόρησε μια φήμη ότι, μετά από μια νέα μείωση του πληθυσμού του, ο Νομός Δράμας ενδέχεται να χάσει μία βουλευτική έδρα και αντί για 3, κινδυνεύει να μείνει με 2 έδρες.

Όπως είναι γνωστό, πριν από 10 μέρες περίπου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή έδωσε στη δημοσιότητα των πρώτα, προσωρινά και μη επικαιροποιημένα, στοιχεία από την απογραφή πληθυσμού του 2021. Τα στοιχεία για όλη τη χώρα είναι αποκαρδιωτικά και αυτό αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη μιας σταθερής και αναγκαίας πολιτικής γύρω από το δημογραφικό ζήτημα.

Όμως, τα αποτελέσματα των απογραφών κάθε φορά, δημιουργούν και ένα άλλο πρόβλημα: την αλλαγή βουλευτικών εδρών σε περιοχές όπου η πληθυσμιακή μείωση είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Δεν είναι καθόλου μακριά η εποχή, κατά την οποία ο Νομός Δράμας κατείχε 4 θέσεις στα έδρανα της Ελληνικής Βουλής. Και αυτό συνέβαινε μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 2000. Από την απογραφή του 2011 και μετά, καθώς ο πληθυσμός μειώθηκε, ο Νομός Δράμας έχασε την τέταρτη έδρα στο Κοινοβούλιο και έκτοτε εκλέγει μόνο 3.

Τις ημέρες αυτές, κυκλοφόρησαν ορισμένες φήμες, οι οποίες λένε ότι πλέον η Δράμα χάνει και την τρίτη της έδρα και από τις επόμενες εκλογές θα μείνει με 2 έδρες.

Η μείωση των εδρών

Να σημειωθεί ότι με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του Νομού Δράμας ήταν 98.287, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021, ο πληθυσμός στο Νομό Δράμας ανέρχεται σε 86.621 άτομα. Μια μείωση του 11,9% η οποία θεωρείται αρκετά σημαντική για την περιοχή.

Να σημειωθεί επίσης εδώ, ότι, με την απογραφή του 2001, ο Νομός Δράμας είχε πληθυσμό 103.975 άτομα.  Έτσι, από το 2001 μέχρι το 2011 η Δράμα είχε μειωθεί κατά 5.688 άτομα και έχασε έδρα, ενώ από το 2011 μέχρι το 2021 έχασε 11.666 άτομα.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση που παρουσιάζει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», εμφανίζει τη Δράμα μαζί με άλλους Νομούς, να χάνει τη μία βουλευτική της έδρα.

Αντίθετα όμως, μια άλλη δημοσίευση στην εφημερίδα «Τα Νέα», δείχνει διαφορετικά αποτελέσματα, ότι η Δράμα δεν χάνει καμία έδρα. Μάλιστα ως τις μόνες περιοχές που χάνουν έδρα, «Τα Νέα» αναφέρουν τους Νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Θεσπρωτίας, Άρτας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Λακωνίας και Χίου.

Βουλευτές Δράμας: Δεν χάνουμε έδρα

Τι γίνεται τελικά; Τι από τα δύο ισχύει; Ορισμένα κομματικά στελέχη με τα οποία επικοινωνήσαμε, μας είπαν ότι η Δράμα πιθανότατα χάνει την τρίτη έδρα της. Μια προϋπόθεση είναι οι επόμενες εκλογές να γίνουν το 2023. Αν γίνουν τότε, θα μετρήσει όντως η νέα απογραφή και έτσι η Δράμα θα χάσει μία έδρα. Αν όμως γίνουν μέχρι τέλους του 2022, τότε θα γίνουν με το ισχύον πληθυσμιακό καθεστώς και δεν θα την χάσει.

Τι λένε όμως οι βουλευτές της Δράμας; Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε μαζί τους και ζήτησε την άποψή τους. Αυτό που συνάγεται από τα λεγόμενά τους, είναι ότι η Δράμα δεν χάνει έδρα και ότι το δημοσίευμα των «Νέων» είναι πλέον αξιόπιστο και δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Π.Τ.» ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος σημείωσε κατ’ αρχάς ότι πρόκειται για «κινδυνολογία» και είπε ότι «τα πραγματικά στοιχεία δεν είναι αυτά που μέχρι τώρα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Η οριστική αποτύπωση και τα πλήρη στοιχεία θα ανακοινωθούν το Δεκέμβριο», ενώ  σημείωσε ιδιαίτερα ότι «δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα και οι ετεροδημότες, όλοι ζουν αλλού και ψηφίζουν στη Δράμα».

Ο κ. Μπλούχος, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η οποιαδήποτε συζήτηση που γίνεται είναι παρακινδυνευμένη, γιατί δεν γίνεται με όλα τα δεδομένα και όλα τα στοιχεία. Αυτά θα τα έχουμε το Δεκέμβριο και τότε θα γίνει η τελική κατανομή».

Ερωτώμενος αν εντούτοις με τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα κινδυνεύουμε να χάσουμε μια έδρα στη Βουλή, ο κ. Μπλούχος σημειώνει ότι «απ’ ότι φαίνεται αυτός ο κίνδυνος απομακρύνεται. Αλλά αυτό δεν μπορεί κανένας να το πει με ασφάλεια, γιατί αυτή την στιγμή τα στοιχεία δεν είναι αυτά που πρέπει να έχουμε για να δικαιολογήσουμε μια τέτοια κατάσταση».

Με τη σειρά της, η βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά Κεφαλίδου, σημειώνει ότι «δεν ισχύουν οι φήμες περί της μείωσης της μίας έδρας» για τη Δράμα. Όπως μας λέει, μάλιστα, μίλησαν κεντρικά ως ΠΑΣΟΚ με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τα οποία διαβεβαιώνουν ότι, «τα επόμενα 11 χρόνια, η Δράμα θα συνεχίσει να είναι τριεδρική», ενώ μας παραπέμπει στα πραγματικά στοιχεία όπως λέει, που είναι αυτά που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε επίσης και με το βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μας είπε ότι προς το παρόν δεν είχε δει το  θέμα και δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση.

Τι σημαίνει δύο έδρες για τη Δράμα;

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν ένας Νομός χάνει μία έδρα στη Βουλή, αυτό σημαίνει ότι θα εκπροσωπείται από ένα βουλευτή λιγότερο, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι, ένα από τα τρία κόμματα που σήμερα εκπροσωπούν τη Δράμα, θα μπορούσε να μην μας εκπροσωπεί.

Επίσης, αυτό σημαίνει ότι ενώ σήμερα τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων βουλευτών στη Δράμα σήμερα απαρτίζονται από πέντε υποψηφίους, αν η έδρα χαθεί, τότε οι υποψήφιοι για παράδειγμα στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων, από πέντε που είναι σήμερα θα είναι τέσσερις. Και εκεί φυσικά θα ενταθεί ακόμα περισσότερο η μάχη. Όχι ότι βέβαια σήμερα δεν γίνονται μάχες για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι.