Home > νέα > Η υπεύθυνη δασκάλα κα. Σταυρούλα Βασιλειάδου μιλάει στον «Π.Τ.» Το 3ο βραβείο απέσπασε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης στον Μαθητικό Διαγωνισμό «Η Μάχη των Οχυρών»

Η υπεύθυνη δασκάλα κα. Σταυρούλα Βασιλειάδου μιλάει στον «Π.Τ.» Το 3ο βραβείο απέσπασε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης στον Μαθητικό Διαγωνισμό «Η Μάχη των Οχυρών»

Το 3ο βραβείο απέσπασε το 3ο Δημοτικό

Σχολείο Προσοτσάνης στον Μαθητικό 

Διαγωνισμό «Η Μάχη των Οχυρών»

Η υπεύθυνη δασκάλα κα. Σταυρούλα Βασιλειάδου μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Το 3ο Βραβείο στον 5ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Η Μάχη των Οχυρών», στην κατηγορία «Τρισδιάστατες Κατασκευές», κατόρθωσαν να κατακτήσουν οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, κατασκευάζοντας, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κα. Σταυρούλας Βασιλειάδου, μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του περίφημου Οχυρού «Λίσσε».

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και υλοποιήθηκε – με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας – στους Νομούς Σερρών, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Ξάνθης και Καβάλας, υπό την οργανωτική ευθύνη του «Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη» και σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Π/Ε & Δ/Ε του Ν. Σερρών.

Ο διαγωνισμός – στον οποίο συμμετείχαν μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων από τους προαναφερόμενους Νομούς – είχε σκοπό να παροτρύνει τους μαθητές να γνωρίσουν την τοπική και εθνική ιστορία της πατρίδας μας, δημιουργώντας ποιήματα, διηγήματα, τρισδιάστατες κατασκευές και ταινίες μικρού μήκους με θέμα τη Μάχη των Οχυρών.

Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης με τη δασκάλα τους αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στον εν λόγω διαγωνισμό έπειτα από την επιτόπια επίσκεψή τους τον Οκτώβριο του 2018 στο Οχυρό «Λίσσε», στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής εκδρομής ολόκληρου του σχολείου τους στην ιστορική και μαρτυρική περιοχή του Κ. Νευροκοπίου.

Με αφορμή αυτή την επίσκεψη, ερεύνησαν διαθεματικά το ιστορικό γεγονός της Μάχης των Οχυρών – ενός από τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς εκτυλίχθηκε με απίστευτο ηρωισμό την άνοιξη του 1941 στα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας κατά των Γερμανών εισβολέων – και μόλις προέκυψε η πρόκληση του διαγωνισμού, είχαν την ιδέα και πήραν, αβίαστα, την απόφαση να δημιουργήσουν ένα, κατά το δυνατόν, πιστό αντίγραφο του Οχυρού «Λίσσε» και του Μνημείου Μνήμης που βρίσκεται πάνω σε αυτό.

Με αφορμή την κατάκτηση του βραβείου, η εφημερίδα μας επικοινώνησε  με την δασκάλα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, κα. Σταυρούλα Βασιλειάδου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Κάθε μια εργασία που αναλαμβάνουμε να κάνουμε σίγουρα αποσκοπεί στο να βοηθήσει αρχικά στην συνεργατικότητα των μαθητών, ώστε να μάθουν να δουλεύουν ομαδικά, η διαθεματικότητα που αφορά στην ιστορία όλων αυτών που ασχοληθήκαμε, η τοπική ιστορία, μάθαμε περισσότερα πράγματα για το Οχυρό «Λίσσε» και για αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για εμάς. Όλο αυτό λοιπόν ήταν πάρα πολύ παραγωγικό. Οι μαθητές αισθάνθηκαν μεγάλη χαρά για την συμμετοχή τους αλλά και για το αποτέλεσμα. Είδαν ένα κομμάτι χαρτόνι και ένα κομμάτι γύψο, να μεταμορφώνεται σε ένα μνημείο. Φυσικά η χαρά μας έγινε ακόμα μεγαλύτερη καθώς καταφέραμε να κατακτήσουμε ένα βραβείο, και δικαιώθηκε η προσπάθεια των μαθητών μας».

Η προσεκτική και υπομονετική ομαδική εργασία τους – η οποία απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες ώστε να είναι η αναπαράσταση του Οχυρού και του Μνημείου όσο το δυνατόν πλησιέστερη στην πραγματικότητα – εκτιμήθηκε από την οργανωτική επιτροπή και τους εξασφάλισε, τελικά, το 3ο Βραβείο στο διαγωνισμό.

Συνολικά συμμετείχαν δεκαέξι μαθητές της Ε’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης, τα ονόματα των οποίων είναι: Ανθίτσα Σαλώμη, Βαμβακίδου Γεωργία, Βασιλείου Νικόλαος, Καστάρη Δήμητρα, Κεφαλά Στυλιανή, Μολοπόδης Γεώργιος, Ουρούμης Άγγελος, Παπαδόπουλος Φώτιος, Παπάζογλου Ανέστης, Παπαστεργίου Αλέξανδρος, Πουρνάρκας Αθανάσιος, Σαραφίδου Σοφία, Στεργιάκου Χριστίνα, Τσακιρίδου Σαββίνα, Τσαλίκης Αναστάσιος και Τσιτσαράκης Αθανάσιος.

«Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της μακέτας, ήταν αφρός πολυουρεθάνης, γύψος, τέμπερες, ξύλο του μέτρου, φυσικά λουλούδια τα οποία συλλέχθηκαν από μια άλλη εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου, τανκ που έφεραν τα παιδιά, τα εμπόδια για τις ερπύστριες που έφτιαξαν μπροστά, τον ήρωα στρατιώτη που πλαστικοποίησαν, βελουτέ για να δημιουργήσουν τη σκάλα, χαρτόνια σε διάφορα χρώματα, την σημαία πλαστικοποιημένη, μια φλόγα για το μνημείο που έφεραν οι μαθητές από το σπίτι τους από κάποιο παιχνίδι, και γενικότερα έφεραν αντικείμενα από προσωπικά τους πράγματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή, μακετόχαρτο και φυσικά αρκετή σιλικόνη για να μπορέσουμε να κολλήσουμε όλα αυτά και να διαμορφώσουμε το τελικό έργο», ανέφερε η κα. Βασιλειάδου.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα και οι μαθητές με τις οικογένειές τους και τη δασκάλα τους κα. Σταυρούλα Βασιλειάδου, ταξίδεψαν το απόγευμα της Πέμπτης 11 Απριλίου στις Σέρρες για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση απονομής των βραβείων που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «ΑΣΤΕΡΙΑ» και να παραλάβουν, με απερίγραπτη χαρά και ικανοποίηση, την πολύτιμη ηθική επιβράβευσή τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης, πιστό στην δυναμική συμμετοχή του σε παρόμοιες ευγενείς δημιουργικές διαγωνιστικές δράσεις, προσέθεσε ακόμη μία επιτυχία στο ενεργητικό του και στη μακρά σειρά των διακρίσεών του, γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα και καθιστά υπερήφανους, τόσο τους μαθητές του, όσο και τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς τους.