Home > Πρώτο Θέμα > Υπέγραψαν οι πρώτοι 9 επιχειρηματίες από τους 53 που εντάσσονται στο CLLD Leader Ν. Δράμας

Υπέγραψαν οι πρώτοι 9 επιχειρηματίες από τους 53 που εντάσσονται στο CLLD Leader Ν. Δράμας

Ζεστό χρήμα στην αγορά της Δράμας μέσω επενδύσεων του Leader

Υπέγραψαν οι πρώτοι 9 επιχειρηματίες

από τους 53 που εντάσσονται

στο CLLD Leader Ν. Δράμας

Παπαδόπουλος: «Μπαίνουμε σε οικονομική πανδημία…»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΠΡΩΙ της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου, υπεγράφησαν οι πρώτες 9 συμβάσεις επιχειρηματιών του Νομού Δράμας, από το σύνολο των 53 που εντάσσονται στο CLLD LEADER.

Οι επιχειρηματίες, συναντήθηκαν χθες το πρωί στην αίθουσα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, υπό την παρουσία του προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας ΑΕ που χειρίζεται το LEADER και αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαδόπουλο, καθώς και το διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας κ. Χατζόπουλο.

Όσον αφορά τα έργα ιδιωτικού χαρακτήρα κατατέθηκαν και αξιολογήθηκαν 87 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 19.949.213,79 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 11.652.710,64 ευρώ και έλαβαν απόφαση ένταξης  53 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού  11.668.230,52 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 6.607.970,52 ευρώ. Για να επιτευχθεί η ένταξη τόσων πολλών έργων εξασφαλίστηκε γενναία επιπλέον χρηματοδότηση 3.536.910 ευρώ, που συνιστά μια αύξηση της τάξης του 115%. Επιλαχούσες παραμένουν 23 προτάσεις προϋπολογισμού 5.068.687,3852 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 3.002.509,98 ευρώ.

Θα καταβληθεί προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι επιπλέον πόροι ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλες οι θετικά αξιολογημένες επενδυτικές προτάσεις συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 9.610.480,32 ευρώ.

Τα έργα που εντάχθηκαν αφορούν σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως διαμονή, εστίαση και αναψυχή, μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, βιοτεχνία, οικοτεχνία, και παραγωγή ειδών μετά την 1η μεταποίηση, παροχή υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, πολυλειτουργικά αγροκτήματα και δασοκομικές τεχνολογίες. Κάτω από τους ανωτέρω τομείς υπάρχουν επενδύσεις όπως: εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, τουριστικές επενδύσεις καταλυμάτων, αναψυκτηρίων και θεματικών πάρκων, οινοποιεία, συσκευαστήρια φρούτων και λαχανικών, μονάδες παραγωγής χυμών και αλλαντικών, βιοτεχνίες χάρτινων και πλαστικών συσκευασιών, παραγωγής σκυροδέματος και κατασκευής μηχανημάτων και μεταλλικών κατασκευών, βιοτεχνία ζωοτροφών, συνεργεία οχημάτων, εδαφολογικά εργαστήρια, μονάδες φυσικοθεραπείας και φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και ιατρεία. Εντάχθηκαν επίσης δράσεις κατάρτισης και συνεργατικά σχήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν επικουρικά των μεμονωμένων επιχειρήσεων αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη, τη βελτίωση της διαχειριστικής ικανότητας των επιχειρήσεων και τη σύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την τοπική επιχειρηματικότητα.

20210118_102302

Παπαδόπουλος: «Μπαίνουμε σε οικονομική πανδημία…»

Κατά τη μικρή τελετή των πρώτων 9 υπογραφών, θα πρέπει  να σημειωθεί ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. O αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, ζήτησε από τους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν από «αύριο κιόλας», σήμερα δηλαδή τις εργασίες για τις επενδύσεις τους, ώστε να μπορέσουν να αναθερμάνουν και την ίδια την αγορά.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός, ότι ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε και για «οικονομική πανδημία» ενώ σημείωσε ιδιαίτερα ότι, «η αγορά έχει ανάγκη από ζεστό χρήμα». Όπως είπε συγκεκριμένα, «μπαίνουμε σε μια οικονομική πανδημία, πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά μας και γενικότερα στις αγορές για να ανακάμψουμε. Αυτό θα γίνει μόνο τρέχοντας όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Χρηματοδοτήσεις μέσω του LEADER, του ΕΣΠΑ και διαφόρων άλλων προγραμμάτων».

Χατζόπουλος: «Η Αναπτυξιακή συνεισφέρει στην τοπική οικονομία»

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος των υπογραφών, ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας ΑΕ κ. Χατζόπουλος, σημείωσε ότι «στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί το σύνολο των συμβάσεων μεταξύ της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. και των επενδυτών, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων και η σταδιακή κατάθεση των πρώτων αιτημάτων πληρωμής».

Σημείωσε ακόμα ο κ. Χατζόπουλος, ότι, «η Αναπτυξιακή Δράμας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και το επενδυτικό κοινό, συνεισφέρει στην τοπική οικονομία με σημαντικές υποδομές που υλοποιούνται από την αυτοδιοίκηση, με έργα και δράσεις από λοιπούς φορείς και συλλόγους, αλλά και με τα καθαρά επενδυτικά σχέδια  που υλοποιούν ιδιώτες, βελτιώνοντας έτσι την οικονομική θέση της περιοχής και των κατοίκων της. Η επιτυχής μέχρι σήμερα πορεία του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER, αποδεικνύει ότι η τοπική ανάπτυξη είναι μια συνεχής και συλλογική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, θα εργαστούμε και στο επόμενο διάστημα για συνέχιση και ενίσχυση της κοινής μας δράσης για την ολοκληρωμένη τοπική ανάπτυξη της περιοχής μας».