Home > Πρώτο Θέμα > Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη Δράμας σε διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο

Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη Δράμας σε διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο

Μεταξύ ΥΠΠΟΑ, Δήμου Δράμας και ΕΤΑΔ

Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας για

την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη

Δράμας σε διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο

Επίσημα από 5 έως 11 Σεπτεμβρίου το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Δράμας

Με την παρουσία του υφυπ. Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη η συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα

 

 

ΜΕ ΤΗΝ επίσημη πρώτη συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα, ανοίγει φέτος το 45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και επίσημα πλέον τις πύλες του.

Τη συνέντευξη Τύπου έδωσαν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ο υφυπ. Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας κ. Σακαρίδης, μαζί με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ανακοινώθηκε το εθνικό διαγωνιστικό, το εθνικό σπουδαστικό πρόγραμμα, όπως και το πρόγραμμα Short and Green της 45ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Δράμας, που φέτος θα διεξαχθεί στις 5-11 Σεπτεμβρίου, ενώ παρουσίασαν τη φετινή οπτική ταυτότητα του DISFF και το πρόγραμμα Cinematherapy.

Οπτικοακουστικο κέντρο η Δράμα

Από τα σημαντικότερα που ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της Αθήνας, ήταν η ανακοίνωση του κ. Γιατρομανωλάκη, ότι υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Δράμας και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με στόχο την «την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη στη Δράμα σε ένα διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο που θα περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για το Φεστιβάλ, για το Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών που σχεδιάζεται, αλλά και για ανερχόμενες επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού χώρου».

Πρόκειται για τη δημιουργίας ενός μοναδικού θεματικού οπτικοακουστικού κέντρου στη χώρα, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Σε συνδυασμό με το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας, όσο και με την Σχολή Κινηματογράφου που αναμένεται να λειτουργήσει από το φθινόπωρο μέσω του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, η Δράμα εισέρχεται πλέον στον κόσμο του κινηματογράφου, βλέποντος το μέλλον μέσα από μια διαφορετική ματιά.

Εκσυγχρονισμός Ολύμπια και Ωδείο

Επίσης, ο κ. Γιατρομανωλάκκης, ανακοίνωσε και την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, δύο έργων: τον εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Ωδείου και του Κινηματογράφου «Ολύμπια» στη Δράμα, ενώ ενημέρωσε πως στο φετινό Φεστιβάλ Δράμας θα παιχτούν ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Covid.

Κλείνοντας, υπογράμμισε την στήριξη του ΥΠΠΟΑ στο Φεστιβάλ Δράμας: «Το ΥΠΠΟΑ πιστεύει σε αυτό το Φεστιβάλ. Τα τελευταία χρόνια, μαζί, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες: τον θάνατο του Αντώνη Παπαδόπουλου, την πανδημία. Αλλά μαζί, βρήκαμε και τις λύσεις σε διάφορα προβλήματα. Και προσπαθούμε να το κάνουμε καλύτερο. Θέλουμε να επενδύσουμε στο Φεστιβάλ Δράμας  και την πόλη».

Το 45ο Φεστιβάλ Ταινιών

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Σακαρίδης επεσήμανε ότι, «το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) για 45 χρόνια προβάλει τις πρώτες ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών, από τη Φρίντα Λιάππα το 1980, το Γιάννη Οικονομίδη το 1992, τον Γιώργο Λάνθιμο το 1995, μέχρι το Βασίλη Κεκάτο το 2015. Η ομάδα του φεστιβάλ, μετά από δεκάδες χιλιάδες ώρες παρακολούθησης ταινιών, με μεγάλο ενθουσιασμό θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με μικρά αριστουργήματα και φρέσκες ανακαλύψεις από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Φέτος είχαμε νέο ρεκόρ συμμετοχών και παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις 285 ταινίες που υποβλήθηκαν. Οι αγαπημένες μου ταινίες στο Εθνικό Διαγωνιστικό του DISFF, είναι μια γενναία συλλογή από σαγηνευτικά, μοναδικά έργα που προκαλούν σκέψη».

Πρόσθεσε μάλιστα ο ίδιος, ότι, «Το φετινό εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα απαρτίζεται από τριάντα (30) ταινίες, από τις οποίες σχεδόν οι μισές φέρουν την υπογραφή γυναικών δημιουργών. Συνεπώς, προσεγγίζουμε την ισότητα 50-50 γυναικών-ανδρών, σεβόμενοι απόλυτα την ζητούμενη αναγνώριση των ελληνίδων δημιουργών. Το σώμα του εθνικού διαγωνιστικού προγράμματος ποικίλει τόσο σε θεματική (LGBT, πανδημία, απώλεια, παραβατικότητα, κτλ.) όσο και σε αισθητικές τάσεις. Οι ταινίες κοινωνικού ρεαλισμού που επιλέξαμε συγκινούν και εκπλήσσουν με τις αφηγηματικές ανατροπές και τους πολυδιάστατους χαρακτήρες τους, ενώ δεν λείπουν και ταινίες με στοιχεία σουρεαλισμού, ταινίες με στυλιζαρισμένη φόρμα, αλλά και ταινίες που αντλούν νοηματοδότηση από συμβολισμούς και αισθητικούς πειραματισμούς».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ κ. Δεμερτζής, υπογράμμισε πως ένα όνειρο και αγώνας χρόνων γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. «Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε Προπτυχιακό Τμήμα Κινηματογραφικών  Σπουδών από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και το Φεστιβάλ τα εργαστήρια θα υλοποιούνται στη πόλη μας. Παράλληλα, το Φεστιβάλ Δράμας θα αναπτύξει προγράμματα και δράσεις συνέργειας με τη Σχολή  μεγιστοποιώντας το όφελος των εν δυνάμει νέων κινηματογραφιστών».

Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως «με την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την ουσιαστική συμβολή του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, το πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη στη πόλη μας θα εξελιχθεί σε συστάδα οπτικοακουστικής επιχειρηματικότητας καθώς και νέων εγκαταστάσεων του Φεστιβάλ, με πόρους που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, θα εκσυγχρονιστούν οι δύο κύριοι χώροι πολιτισμού της Δράμας αλλά και προβολής των προγραμμάτων του Φεστιβάλ».

«Καινοτόμες επιλογές προγραμμάτων και νέες συνεργασίες με σημαντικούς φορείς και ανθρώπους της 7ης τέχνης εντός και εκτός συνόρων, συνθέτουν τη φετινή διοργάνωση και ενισχύουν τη διασύνδεση τη βιομηχανία του κινηματογράφου και τους νέους του χώρου, τους σπουδαστές του κινηματογράφου από το εξωτερικό και την Ελλάδα στους οποίους δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα,  αναβαθμίζοντας συνολικά την εικόνα και τη προσφορά του».

Τέλος, ο κ. Δεμερτζής αναφέρθηκε στις σημαντικές συνεργασίες που αναπτύχθηκαν με το ΕΚΟΜΕ, την ΕΡΤ, το ΕΚΚ, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Onassis Stegi), την ΚΥΚΛΩΨ (Cyclops), τη RAYCAP, τη Finos Film και την COSMOTE TV και πολλούς ακόμη φορείς, «πάντα με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Βουλής των Ελλήνων, και φυσικά του Δήμου Δράμας. Και βέβαια με τη σταθερή συνεργασία με τους φορείς του κινηματογραφικού γίγνεσθαι της χώρας μας».