Home > Πρώτο Θέμα > Η υποστήριξη του Σύγχρονου Ογκολογικού Ασθενή στο φετινό Αντικαρκινικό Συμπόσιο Δράμας «Απαραίτητη η ίδρυση Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Δράμας»

Η υποστήριξη του Σύγχρονου Ογκολογικού Ασθενή στο φετινό Αντικαρκινικό Συμπόσιο Δράμας «Απαραίτητη η ίδρυση Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Δράμας»

Ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Kouros

Η υποστήριξη του Σύγχρονου

Ογκολογικού Ασθενή στο φετινό

Αντικαρκινικό Συμπόσιο Δράμας

Σάββας Παπαδόπουλος: «Απαραίτητη η ίδρυση  Ογκολογικής  Κλινικής στο Νοσοκομείο Δράμας»

 

Σουζάνα Θεοδωρίδου

Θανάσης Πολυμένης

 

ΕΝΑ ΑΠΟ τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά συμπόσια διεξάγεται ήδη από χθες Παρασκευή 17 Μαρτίου στην πόλη της Δράμας και θα τελειώσει αύριο Κυριακή 19 Μαρτίου. Το αντικαρκινικό συμπόσιο, διοργανώνεται από την Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», η οποία έχει ιδρυθεί από Δραμινούς γιατρούς και επιστήμονες και διεξάγεται κάθε χρόνο στη Δράμα, εξαιτίας του ότι η περιοχή μας έχει τα περισσότερα, αναλογικά με τον πληθυσμό, κρούσματα νεοπλασιών.

Το αντικαρκινικό συμπόσιο, διεξάγεται στον χώρο του ξενοδοχείου Kouros και συμμετέχουν με εισηγήσεις τους διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας όπως: Παθολόγοι Ογκολόγοι, Ακτινοθεραπευτές, Καρδιολόγοι, Οδοντίατροι, Χειρουργοί, Ψυχίατροι, Μαιευτήρες Γυναικολόγοι και άλλοι.
Κατά τη διάρκεια του αντικαρκινικού συμποσίου, θα υπάρξουν διάφορες ιατρικές ανακοινώσεις πάνω στα θέματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο αλλά και τους καρκινοπαθείς ασθενείς, καθώς και συζητήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και γνώμες, πάνω σε σημαντικά ζητήματα του ογκολογικού ασθενή.

Κεντρικό θέμα του συμποσίου είναι: «Η πολυπλοκότητα της υποστήριξης του Σύγχρονου Ογκολογικού Ασθενή: Δυνατότητες και Δυναμικές από τις δομές Αν. Μακεδονίας και Θράκης». Το φετινό Συμπόσιο θα ασχοληθεί με την προσφερόμενη ογκολογία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Επίσης, στο συμπόσιο, Σύλλογοι Καρκινοπαθών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, παρουσίασαν τα προβλήματα που τους απασχολούν, σε μια ειδική συνεδρία που έγινε χθες το βράδυ.

 

Σ. Παπαδόπουλος: Απαραίτητη η Ογκολογική Κλινική στη Δράμα

Στον «Πρωινό Τύπο» χθες το απόγευμα λίγο πριν την έναρξη του συμποσίου, ο γιατρός και ένας από τους δύο προέδρους και εμπνευστές της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββας Παπαδόπουλος, ο οποίος έδωσε τη δική του εμπεριστατωμένη άποψη, στο αίτημα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας και όχι, για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Δράμας.

Όπως εξήγησε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Σ. Παπαδόπουλος, «η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στη Δράμα είναι σημαντική, καθώς οι ογκολογικοί ασθενείς που επισκέπτονται τους γιατρούς, δεν το κάνουν όσο συχνά όσα θα έπρεπε, καθώς πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και να ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις, όπως στην Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη ακόμα και την Αλεξανδρούπολη. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς ο χρόνος στο γιατρό τους ενώ θα έπρεπε να είναι για παράδειγμα κάθε 15 μέρες, γίνεται σε μεγαλύτερους χρόνους γιατί πολλοί δεν μπορούν να πηγαίνουν συχνά στη Θεσσαλονίκη, όπου πηγαίνει ο κύριος όγκος των ασθενών.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, καταδεικνύεται ακόμα μια φορά, ότι όντως ο Νομός Δράμας έχει πρόβλημα και ότι έχουν γίνει προσπάθειες, τόσο από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών όσο και από την Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», σαφής οικονομοτεχνική και χωροταξική μελέτη για την ανάπτυξη Μονάδας Χημειοθεραπείας, η οποία θα λειτουργεί με βάση διεθνή πρότυπα και διεθνή στάνταρτ, τόσο για το κόστος, τα μηχανήματα  που θα χρειαστούν, χώρος που θα χρειαστεί και όλα να είναι πλήρως τεκμηριωμένα. Έχουν ενημερωθεί όλοι οι φορείς, οι βουλευτές του Νομού, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ και ο διοικητής του Νοσοκομείου. Νομίζω ότι τελικά το θέμα είναι καθαρά βούλησης, καθώς θα λυθούν κάποια θέματα γραφειοκρατίας και αυτά πάλι με βούληση πιστεύω ότι λύνονται.»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Συμποσίου, ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι φέτος θα υπάρχουν ανακοινώσεις από παθολογοανατόμους γιατρούς: «Ο παθολογοανατόμος ως ιατρός, ο οποίος όχι μόνο κάνει τη διάγνωση, αλλά παρέχει και όλα εκείνα τα στοιχεία για να γίνει σωστά η θεραπεία στον καρκίνο.» Όπως είπε, το πρωί της Κυριακής θα υπάρχει ένα στρογγυλό τραπέζι, όπου θα παρουσιαστούν όλα εκείνα τα στοιχεία για όσα παρέχει ένας παθολογοανατόμος.

Τέλος, στο χώρο του συμποσίου, θα υπάρχει και μια έκθεση φωτογραφίας της κας Λαμπροπούλου, που είναι πανεπιστημιακός Παθολογοανατόμος στην Αλεξανδρούπολη και έχει εικόνες που ενώ μοιάζουν με διάφορες καθημερινές καταστάσεις, στην πραγματικότητα είναι εικόνες από το μικροσκόπιο και αξίζει να τις δει κάποιος.

DSC02476

Η εναρκτήρια τελετή

Ήδη από χθες το απόγευμα ξεκίνησαν οι εισηγήσεις των ιατρών επιστημόνων, ενώ η εναρκτήρια ομιλία είναι σήμερα Σάββατο και ώρα 20.00 το βράδυ. Χαρακτηριστικό είναι ότι, την εναρκτήρια ομιλία θα ανακοινώσει ο Έφορος Αρχαιοτήτων Δράμας, αρχαιολόγος κ. Ευστράτιος Παπαδόπουλος και θα έχει τίτλο: «Η πολυπλοκότητα της υποστήριξης του πολιτισμού».

Το Συνέδριο διεξάγεται με την υποστήριξη των Δραμινών γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας και του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, με την συμπαράσταση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας και με την αρωγή τοπικών φορέων, όπως της Περιφέρειας, του Δήμου Δράμας και όλων των Δήμων του Νομού, της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας καθώς και με την πολύτιμη βοήθεια απλών πολιτών και διαφόρων τοπικών Συλλόγων.

 

Χ. Ανδρεάδης «Να συνειδητοποιήσουμε την ωφέλεια της πρόληψης…»

Σε δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» και από τους εμπνευστές της, ιατρός κ. Χαράλαμπος Ανδρεάδης, επεσήμανε: «Στο Συμπόσιο θα μιλήσουμε για την πολυπλοκότητα της υποστήριξης του σύγχρονου ογκολογικού ασθενή. Ένα θέμα που απασχολεί όλους τους ανθρώπους και όλες τις ειδικότητες. Ένα πρόβλημα που στην προσπάθεια επίλυσής του η σύγχρονη και συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία συμβάλλει τα μέγιστα. Ένα ζήτημα για το οποίο προσπαθούν όλες οι Εταιρείες, με πρώτο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όλοι, πάσχοντες και μη, ιατροί και άλλοι επιστήμονες, έως τον τελευταίο πολίτη, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ωφέλεια, τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να μάθουμε τι επιδιώκουμε για να αντιληφθούμε το μέγεθος της ωφέλειας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *