Home > νέα > Υψηλό το κόστος παραγωγής για τα αγροτικά προϊόντα στη Δράμα Δηλώσεις Τάσου Καπαντζάκη στον «Π.Τ.» για την αγροτική παραγωγή στο Ν. Δράμας και άλλα προβλήματα

Υψηλό το κόστος παραγωγής για τα αγροτικά προϊόντα στη Δράμα Δηλώσεις Τάσου Καπαντζάκη στον «Π.Τ.» για την αγροτική παραγωγή στο Ν. Δράμας και άλλα προβλήματα

Στο δρόμο για το Πρωτοδικείο ο νέος Αγροτικός Σύλλογος Δράμας

Υψηλό το κόστος παραγωγής

για τα αγροτικά προϊόντα στη Δράμα

Δηλώσεις Τάσου Καπαντζάκη στον «Π.Τ.»

για την αγροτική παραγωγή στο Ν. Δράμας και άλλα προβλήματα

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΙΣ αρχές Φεβρουαρίου, αγρότες της Δράμας, είχαν ξεκινήσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία του νέου Αγροτικού Συλλόγου Δράμας, με έδρα το Δήμο Δράμας. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, ορίζεται ότι οι Αγροτικοί Σύλλογοι θα πρέπει να έχουμε έδρα Δήμο της περιοχής τους, και σ’ αυτόν μπορούν να συμμετάσχουν αγρότες από όλο το Νομό.

Όπως εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Τάσος Καπαντζάκης, αγρότης που συνδικαλίζεται στο Νομό Δράμας, ήδη οι προσπάθειες αυτές έχουν προχωρήσει και αυτή τη στιγμή η διαδικασία έχει πάρει το δρόμο του Πρωτοδικείου για την έγκριση του καταστατικού.

KAPANTZAKHS TASOS Adesmeftos Agrotikos Syllogos Dramas

Ο κ. Καπαντζάκης, ήταν πρόεδρος του πρώην Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Δράμας, ο οποίος με τη νέα νομοθεσία ουσιαστικά καταργείται πλέον. Αν και ο νέος Αγροτικός Σύλλογος Δράμας θα έχει έδρα το Δήμο Δράμας, παρ’ όλα αυτά, θα μπορούν να συμμετέχουν αγρότες απ’ όλο το Νομό Δράμας. Αυτή τη στιγμή, τα ιδρυτικά μέλη είναι 110, ενώ μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από το Πρωτοδικείο θα ξεκινήσουν και οι εγγραφές των μελών.

Η παραγωγή της εποχής

Αναφορικά με το ζήτημα της σποράς αυτή την εποχή, ο κ. Καπαντζάκης επισημαίνει ότι οι μέρες αυτές είναι πολύ καλές και η βροχή των ημερών βοηθάει πάρα πολύ στην παραγωγή. «Είναι η κατάλληλη εποχή για να βρέξει και ίσως να άργησε κιόλας» επισημαίνει. «Ευτυχώς δεν είχαμε έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή μας και δεν είχαμε ζημιές» σημείωσε, «και η βροχή χρειαζόταν σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες. Και για τα σιτηρά που σπάρθηκαν, αλλά και για τα καλαμπόκια, τον ηλίανθο, ενώ μόλις ανοίξει ο καιρός το επόμενο διάστημα, θα αρχίσει και η σπορά του βαμβακιού».

Μια αποτίμηση της περυσινής περιόδου

Ζητώντας από τον κ. Καπαντζάκη να κάνει μια αποτίμηση της περυσινής καλλιεργητικής περιόδου, μας λέει ότι οι παραγωγές του 2018 ήταν γενικά σε υψηλά επίπεδα. «Οι τιμές όμως στα σιτηρά ήταν πολύ χαμηλές, ενώ στον ηλίανθο παρέμειναν σταθερές καθώς εκεί έχουμε την συμβολαιακή γεωργία και ήδη από πριν ξέρεις ότι κυμαίνονται στα 0,35 – 0,36 λεπτά του ευρώ. Στο βαμβάκι, υπήρχαν προσδοκίες να φτάσει στα 0,60-0,65 λεπτά του ευρώ, παρ’ όλα αυτά παρέμεινε χαμηλά στα 0,48 λεπτά του ευρώ».

Στη διαπίστωση  που κάναμε ότι οι φετινές τιμές του καλαμποκιού αναμένεται να είναι χαμηλές, ο κ. Καπαντζάκης τόνισε ιδιαίτερα ότι «κάθε χρόνο κάποιοι βγάζουν ορισμένα προγνωστικά. Το θέμα είναι ότι για εμάς αυτό θα ισχύσει και τα επόμενα χρόνια και όχι μόνο για τη φετινή σεζόν. Όλες οι βαλκανικές χώρες αλλά και πιο πάνω όπως η Ουκρανία, η Πολωνία, η Σερβία και άλλες, παράγουν πολύ φθηνό καλαμπόκι, που σημαίνει ότι οι τιμές του καλαμποκιού δύσκολα θα ανέβουν παραπάνω απ’ όπου είναι σήμερα στην Ελλάδα».

Προβλήματα

Εστιάζοντας στα κυριότερα προβλήματα, ο κ. Καπαντζάκης παραμένει αρχικά στο υψηλό κόστος παραγωγής. Όπως μας λέει, «το ρεύμα και το πετρέλαιο που είναι στα ύψη, αυξάνουν το κόστος παραγωγής πάρα πολύ. Χωρίς να υπάρχει αγροτικό πετρέλαιο, έχουμε ένα κόστος τόσο υψηλό, που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις γειτονικές χώρες. Όπως επίσης υψηλό είναι και το κόστος των σπόρων και των λιπασμάτων».

Και συνεχίζοντας τονίζει ιδιαίτερα: «Από εκεί και πέρα, το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό σε σχέση με την πώληση των προϊόντων που έχουμε από εδώ. Σχεδόν παντού. Δεν υπάρχει κάτι φθηνό στη χώρα, με το οποίο θα μπορεί να δουλέψει κάποιος. Από το 100% των μεικτών εσόδων μιας αγροτικής παραγωγής, το 75% καταλήγει σε έξοδα, εφορίες, ΦΠΑ που είναι πολύ υψηλό και μόνο όσοι συμμετέχουν σε ομάδες και συνεταιρισμούς, έχουν το ΦΠΑ στο 13% και όχι στο 24% που έχουν οι υπόλοιποι».

Άλλα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο αυτή την εποχή, είναι η πληρωμή των εισφορών των αγροτών. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ, η πληρωμή του 2018 θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι 31 Ιουλίου, και μάλιστα έχει πάρει και παράταση με απόφαση στις 22 Μαρτίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν για ζημιές που έχουν υποστεί εντός του 2018.

Επίσης, όσοι ενδιαφέρονται να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τον ΕΦΚΑ για οφειλές μέχρι και 2018, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν πληρωμένο το 2019 για να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.