Home > νέα > «Ζητείται ελπίς για τον Περιφερειακό Τύπο» Αναφορά στη Βουλή από τη βουλευτή Χ. Κεφαλίδου

«Ζητείται ελπίς για τον Περιφερειακό Τύπο» Αναφορά στη Βουλή από τη βουλευτή Χ. Κεφαλίδου

Αναφορά στη Βουλή από τη βουλευτή Χ. Κεφαλίδου

«Ζητείται ελπίς

για τον Περιφερειακό Τύπο»

Άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα

 

ΑΝΑΦΟΡΑ στη Βουλή και προς τους υπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ κ. Στ. Πέτσα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδ. Γεωργιάδη, για την στήριξη του Περιφερειακού Τύπου, κατέθεσε χθες η βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά Κεφαλίδου.

Στην αναφορά της, η κα. Κεφαλίδου ζητάει κατ’ αρχάς να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες των δύο υπουργών με στόχο την επιβίωση των Περιφερειακών Εφημερίδων, αλλά και την ουσιαστική στήριξη του ιστορικού και κρίσιμο ρόλου του Περιφερειακού Τύπου.

Όπως επισημαίνει μάλιστα, τόσο ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), όσο και η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για τον Περιφερειακό Τύπο, για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει και που ενδέχεται να οδηγήσουν σε λουκέτο πολλές από τις εβδομαδιαίες και ημερήσιες εφημερίδες της ελληνικής Περιφέρειας.

Οι δυο φορείς παρουσιάζουν τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, τονίζοντας την έναρξη θεσμικού διαλόγου με στόχο ένα σύγχρονο, δημοκρατικό πλαίσιο σχέσεων των επιχειρήσεων του Τύπου με την Πολιτεία και τη λειτουργία της μαζικής επικοινωνίας και του δημόσιου λόγου.

EFHMERIDES

Κεφαλίδου: «Ζητείται ελπίς»

Αναλυτικότερα, στην αναφορά της στη Βουλή η κα. Κεφαλίδου επισημαίνει:

[Προς τους Υπουργούς:

– Παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Στ. Πέτσα

– Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη

Θέμα: «Ζητείται ελπίς για τον Περιφερειακό Τύπο»

Με επιστολές τους ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για τον Περιφερειακό Τύπο, τα πολύ σοβαρά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει και που ενδέχεται να οδηγήσουν σε λουκέτο πολλές από τις εβδομαδιαίες και ημερήσιες εφημερίδες της ελληνικής Περιφέρειας. Οι δυο φορείς παρουσιάζουν τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, τονίζοντας την έναρξη θεσμικού διαλόγου με στόχο ένα σύγχρονο, δημοκρατικό πλαίσιο σχέσεων των επιχειρήσεων του Τύπου με την Πολιτεία και τη λειτουργία της μαζικής επικοινωνίας και του δημοσίου λόγου.

Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνονται:

▪ Η υποχρέωση των δημοσίων φορέων να δημοσιεύουν στις εφημερίδες τερματίζεται στις 31.12.2020. Η διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα δημοσίευσης των κρατικών καταχωρήσεων είναι μείζονος σημασίας ως τεκμήριο διαφάνειας και ενημέρωσης της αγοράς και της κοινωνίας. Παράλληλα πρέπει να προηγηθεί διάλογος για την αντικατάστασή του ερειπωμένου πλαισίου που διέπει τον Περιφερειακό Τύπο με άλλο σύγχρονο, λειτουργικό και δίκαιο πλαίσιο. Σε περίπτωση κατάργησης της δημοσίευσης των Διακηρύξεων θα κλείσουν περισσότερες από 232 εφημερίδες (ημερήσιες και εβδομαδιαίες) που σήμερα δικαιούνται αυτές τις δημοσιεύσεις

▪ Η διατήρηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων Περιφερειακού Τύπου να καταβάλουν ετησίως πέρα των ασφαλιστικών, το 2% επί του τζίρου τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, απειλεί την επιβίωσή των μικρότερων και ασθενέστερων εφημερίδων. Υπενθυμίζεται ότι με τον Νόμο Κατρούγκαλου έπαυσαν όλες οι ασφαλιστικές και φορολογικές πρόνοιες υπέρ του Τύπου, οι οποίες ουδέποτε αντικαταστάθηκαν με άλλα μέτρα.

▪ Όλα τα αιτήματα κατατείνουν στην άμεση ανάγκη συγκρότησης νέου, σύγχρονου και ενιαίου Μητρώου ενημερωτικών ΜΜΕ στη ΓΓΕ & Ε είτε αναφέρεται σε έντυπα, ανεξαρτήτως περιοδικότητας, είτε σε ενημερωτικές ιστοσελίδες με κριτήρια την απασχόληση, την αναγνωσιμότητας και την ιστορικότητά τους. Τέλος, άμεση είναι η ανάγκη να τεθεί ένα δίκαιο και διαφανές πλαίσιο για την οικονομική ενίσχυση των Περιφερειακών εφημερίδων.

Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε για τις άμεσες πρωτοβουλίες σας με στόχο την επιβίωση των Περιφερειακών εφημερίδων αλλά και την ουσιαστική στήριξη του ιστορικού και κρίσιμου ρόλου του Περιφερειακού Τύπου.]