Home > Πρώτο Θέμα > ‘Ένα κέντρο εκπαίδευσης για κυνηγούς με σεμινάρια και ενημέρωση στο Κ. Νευροκόπι ► Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου

‘Ένα κέντρο εκπαίδευσης για κυνηγούς με σεμινάρια και ενημέρωση στο Κ. Νευροκόπι ► Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου

Μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας 2014-2020

‘Ένα κέντρο εκπαίδευσης για κυνηγούς

με σεμινάρια και ενημέρωση στο Κ. Νευροκόπι

► Δηλώσεις του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ έργο γα εκπαίδευση και ενημέρωση των κυνηγών και όχι μόνο, και γενικώς όλων εκείνων που δρουν στο περιβάλλον, υλοποιείται αυτή την περίοδο στο Κ. Νευροκόπι.

Πρόκειται για ένα έργο, ο επίσημος τίτλος του οποίου είναι: «Κέντρο Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης των Περιβαλλοντικά Δρώντων» ή πιο απλά Σκοπευτήριο. Το έργο εκτελείται μέσω του προγράμματος «Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» και έχει συνολικό προϋπολογισμό 712.905,39 ευρώ, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από Εθνικούς πόρους κατά 15%.

Το εταιρικό σχήμα απαρτίζεται από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) με 254.615,1 ευρώ, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κ. Νευροκοπίου «Η Άρτεμις» με 252.730,15 ευρώ, το Δήμο Κ. Νευροκοπίου με 23.164 ευρώ, το Σύλλογο «EURORADAR» της Βουλγαρίας με 14.430 ευρώ και τον Κυνηγετικό και Αλιευτικό Σύλλογο Sokol Βουλγαρίας με 167.966,14 ευρώ.

Panagiotis Panagiotoy02

Ο κ. Παναγιώτης Παναγιώτου.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, κ. Παναγιώτης Παναγιώτου, μας εξηγεί ότι ο κύριος σκοπός του έργου, «είναι η οργάνωση και κατάρτιση των κυνηγών για την προστασία τους, τη διατήρηση και ανάπτυξη του θηραματικού πλούτου και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσικής βιοποικιλότητας».

Όπως ο ίδιος εξηγεί, «η ιδέα για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης των Περιβαλλοντικά Δρώντων ή πιο απλά Σκοπευτήριο, ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια. Από τότε, στον Κυνηγετικό Σύλλογο Κ. Νευροκοπίου έχουν αλλάξει 4 διοικητικά συμβούλια. Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες όσον αφορά τη διαδικασία».

Σημαντική είναι η προσφορά του κ. Θεοφάνη Καραμπατζάκη, του επιστημονικού συνεργάτη της ΚΟΜΑΘ, μας λέει ο κ. Παναγιώτου και σημειώνει ιδιαίτερα ότι, όλα αυτά τα χρόνια, «αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, βρίσκαμε συνέχεια μπροστά μας ένα τοίχο, όσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες και τη γραφειοκρατία, ενώ αργότερα αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε και προβλήματα και στον ιδιωτικό τομέα».

Στην ερώτηση για το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το Σκοπευτήριο στο Νευροκόπι, ο κ. Παναγιώτου μας εξηγεί: «Ο χώρος θα περιλαμβάνει ένα κτίριο 80 τ.μ. ως Κέντρο Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης, το οποίο θα διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας και αίθουσα προσομοίωσης με το ανάλογο οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό και επίσης, το Πεδίο Πρακτικής Άσκησης, το οποίο θα περιλαμβάνει σκοπευτήριο πήλινου και κινητού στόχου και χώρο ασκήσεων πολιτικής προστασίας. Οι δύο παραπάνω χώροι, μαζί την αρχιτεκτονική διαμόρφωση του περιβάλλοντος με πράσινο, πάρκιγκ, περίφραξη κτλ. θα συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο χωρικά Κέντρο Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης».

Στον χώρο, θα μπορούν να εκπαιδεύονται και να συμμετέχουν σε ενημερωτικά σεμινάρια, κυνηγοί, θηροφύλακες, στελέχη δασικών υπηρεσιών, εθελοντές κτλ.

Όπως δηλώνει στον «Π.Τ.» ο κ. Παναγιώτου, «όλο αυτό θα βοηθήσει στην εκπαίδευση και απόδοση σωστής νοοτροπίας και παιδείας στους νέους κυνηγούς. Το κυνήγι είναι ένας τρόπος ζωής, μας βοηθάει να έρθουμε κοντά στο περιβάλλον και δεν είναι μόνο να πάμε να σκοτώσουμε ένα θήραμα και να ανεβάσουμε στο διαδίκτυο. Είμαστε κατά αυτής της κατάστασης και μας κάνει μεγάλο κακό το διαδίκτυο.

Μέσα απ’ αυτό, οι κυνηγοί θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν, να συμμετάσχουν σε διάφορα σεμινάρια με επιστημονικούς συνεργάτες ώστε να διορθώνουν τα λάθη τους. Γενικά κι εμείς ακόμα είμαστε δυσαρεστημένοι από την εικόνα που υπάρχει έξω για τους κυνηγούς και πολλές φορές την εικόνα αυτή τη δημιουργούμε και εμείς οι ίδιοι».

maketa skopeftirio

Η μακέτα του Κέντρου όπως θα είναι όταν ολοκληρωθεί.

Ο ρόλος του κυνηγού

Στα λεγόμενά του, ο κ. Παναγιώτου εκφράζει το παράπονό του για το κακό προφίλ των κυνηγών, για το οποίο όπως λέει πολλές φορές φταίνε και οι ίδιοι οι κυνηγοί, ενώ εξηγεί ότι ανάμεσα στα άλλα, οι κυνηγοί κάνουν και διαχείριση, όπως για παράδειγμα συνέβη με την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων: «Όπως είπα και προηγούμενα, έχουμε ένα κακό προφίλ εμείς οι κυνηγοί. Δείτε ένα περιστατικό για να καταλάβετε το ρόλο του κυνηγού. Το τελευταίο διάστημα, έχουμε και το θέμα με την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων. Όταν χρειάστηκε, η Πολιτεία απευθύνθηκε πρώτα στους Κυνηγετικούς Συλλόγους για να κάνει διαχείριση στο πρόβλημα που προέκυψε. Γιατί ο κυνηγός κάνει και διαχείριση. Απλά, αυτό πρέπει να γίνεται πολύ σωστά και αυτό θα το πετύχουμε μόνο με τη σωστή και καλή ενημέρωση των κυνηγών. Και αυτό το έργο θα μας βοηθήσει πολύ σ’ αυτό».

Panagiotis Panagiotoy02

Το πρόβλημα με τον λύκο

Επί τη ευκαιρία της συζήτησης, ερωτήθηκε ο κ. Παναγιώτου και για το ζήτημα του πληθυσμού του λύκου και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ελληνική ύπαιθρο:

Επί τη ευκαιρία που μιλάμε για διαχείριση, ένα άλλο πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική ύπαιθρο και γενικότερα στην περιοχή μας, είναι ο λύκος. Τι γίνεται με το θέμα αυτό κ . Παναγιώτου;

«Ο λύκος, στις περιοχές μας τουλάχιστον στο Νευροκόπι, έχει φτάσει σε σημείο υπερπληθυσμού. Οι λύκοι είναι πάρα πολλοί και μας κάνουν πολλές ζημιές και σ’ εμάς με τα σκυλιά, αλλά και στους κτηνοτρόφους και σε άλλα επίπεδα.

Όσον αφορά αυτό το ζήτημα, εμείς έχουμε κάνει πολλές γραπτές καταγγελίες προς την ΚΟΜΑΘ και αλλού, και η ΚΟΜΑΘ προς την Πολιτεία.

Βλέπουμε όμως ότι στη μέση υπάρχουν οι διάφορες οργανώσεις όπως για παράδειγμα η «Καλλιστώ», που έχουν μεγάλη επιρροή στο κράτος, όπου εκεί δίνεται μεγαλύτερη έμφαση.

Πιστεύω πως από την πλευρά μας έχουν γίνει τα πάντα όσον αφορά το λύκο. Εννοείται βέβαια ότι εμείς δεν μπορούμε να βγούμε με τα όπλα και να κυνηγάμε τον λύκο».

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Κεχαγιόγλου, μάθαμε ότι θα υπήρχε κάποια σχετική βοήθεια προς τους κυνηγούς, όσον αφορά την προστασία των σκυλιών με την προσφορά κάποιων γιλέκων.

«Αυτό, όντως το έκανε ο Φ.Δ.Ο.Ρ., ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον, προφανώς επειδή γνωρίζει το πρόβλημα. Το  θέμα είναι ότι δεν μπορέσαμε να βοηθηθούμε στο μέγιστο μ’ αυτό το γιλέκο ως μέτρο προστασίας. Κι αυτό, γιατί δεν μπορεί να κινηθεί το σκυλί μας. Γιατί είναι σαν να φοράς στο σκυλί μια πανοπλία και μετά δεν θα μπορεί να τρέξει.

Εμείς πάντως ως Κυνηγετικός Σύλλογος Νευροκοπίου, δεν έχουμε παραλάβει τέτοια γιλέκα προστασίας».