Home > νέα > Έργο ζωτικής σημασίας η αντικατάσταση κεντρικού αγωγού ύδρευσης στο Νευροκόπι► Αντιδήμαρχος Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»: Έχουμε βλάβες και απώλειες υδάτινων και ανθρώπινων πόρων

Έργο ζωτικής σημασίας η αντικατάσταση κεντρικού αγωγού ύδρευσης στο Νευροκόπι► Αντιδήμαρχος Νευροκοπίου στον «Π.Τ.»: Έχουμε βλάβες και απώλειες υδάτινων και ανθρώπινων πόρων

Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου

Έργο ζωτικής σημασίας

η αντικατάσταση κεντρικού

αγωγού ύδρευσης στο Νευροκόπι

► Εντάχθηκε στο ΠΕΠ ΑΜΘ το έργο του γενικού σχεδίου ύδρευσης και ασφάλειας νερού στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου

► Αντιδήμαρχος Νευροκοπίου: Έχουμε βλάβες και απώλειες υδάτινων και ανθρώπινων πόρων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΥΟ σημαντικά έργα για την περιοχή, ενέκρινε στην πρώτη του συνεδρίαση για το 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου.

Το ένα έργο αφορά την αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού της Δημοτικής Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου και το δεύτερο έργο αφορά στο Γενικό Σχέδιο Ύδρευσης και Σχέδιο Ασφάλισης Νερού του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

Με δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδη, επισημαίνει ότι πρόκειται για δύο έργα ζωτικής σημασίας τα οποία προωθούνταν ακόμα από την προηγούμενη δημοτική αρχή: «Το έργο της αντικατάστασης του καταθλιπτικού αγωγού εντάχθηκε σε πρόγραμμα του LEADER μέσω της Αναπτυξιακής Δράμας, ενώ όσον αφορά το γενικό σχέδιο ύδρευσης ασφάλειας νερού όλης της περιοχής, εντάχθηκε στο ΠΕΠ ΑΜΘ. Αυτό σημαίνει ότι, μέσω του γενικού σχεδίου, θα γνωρίζουμε από πού παίρνουμε νερό, εάν το νερό αυτό αρκεί και αν μας εξασφαλίζει τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, να γνωρίζουμε από πού ακριβώς παίρνει νερό ο Δήμος, αν χρειάζεται στο μέλλον να κάνουμε άλλες γεωτρήσεις ή να βρούμε νέες πηγές και τι μας δημιουργεί πρόβλημα».

Ο καταθλιπτικός αγωγός

Το έργο της αντικατάστασης του καταθλιπτικού αγωγού της Δημοτικής Κοινότητας Νευροκοπίου, εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα CLLD/LEADER μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας και έχει προϋπολογισμό 310.483,87 ευρώ και εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου Κ. Νευροκοπίου για το 2020.

Από το Δήμο θα καλυφθεί με ξεχωριστό κωδικό και από ιδίους πόρους, το πρόσθετο ποσό των 74.516,13 ευρώ για τον ΦΠΑ του έργου, καθώς δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη.

Τόσο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, όσο και για το ίδιο το έργο, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, κ. Κώστας Σιουμάνης, ο οποίος σημειώνει ότι το έργο εντάσσεται στο LEADER και πρόκειται για την αντικατάσταση ενός αγωγού, ο οποίος τροφοδοτεί τις υδατοδεξαμενές του Νευροκοπίου, τη νότια υδατοδεξαμενή από τις δίδυμες γεωτρήσεις.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «το μήκος του καταθλιπτικού αγωγού είναι περίπου 2.400 μέτρα. Η διαφορά ως προς το έργο, είναι ότι ο νέος αγωγός θα τοποθετηθεί με διαφορετική χάραξη και σε διαφορετική πορεία από τον υφιστάμενο αγωγό. Θα τοποθετηθεί λοιπόν νέος αγωγός σε άλλη χάραξη και αυτό γιατί ο υφιστάμενος αγωγός διέρχεται μέσα από διάφορες καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει ότι, σε κάθε βλάβη δημιουργείται απώλεια σοδειάς και άλλα προβλήματα, σπαταλούνται ανθρώπινοι και υδάτινοι πόροι. Έχουν παρατηρηθεί επίσης πολλές απώλειες».

Γενικό σχέδιο ύδρευσης

Όσον αφορά το γενικό σχέδιο ύδρευσης και σχέδιο ασφάλειας νερού, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την ένταξη του έργου στον άξονα προτεραιότητας «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αν. Μακεδονίας –  Θράκης.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 117.353,56  ευρώ και θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑΕ, ενώ το ποσό των 28.164,85 ευρώ θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμους για την κάλυψη του ΦΠΑ, η οποία δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη από το πρόγραμμα.

Σχετικά με το έργο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σιουμάνης, επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα σχέδιο ασφάλειας νερού «και συμμορφωνόμαστε με μια ευρωπαϊκή οδηγία πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, πρόκειται για ένα πρόγραμμα προστασίας και εξασφάλισης της ποιότητας του πόσιμου νερού αλλά και των  πηγών. «Για έναν ορεινό Δήμο όπως του Κ. Νευροκοπίου με 17 οικισμούς, μιλάμε για 89 πηγές, οι οποίες δεν υδροδοτούν όλες, αλλά πολλές απ’ αυτές λειτουργούν συμπληρωματικά και κάποιες απ’ αυτές είναι καθαρά για κτηνοτροφική χρήση, ενώ πολλές απ’ αυτές καταλήγουν στα δίκτυα που υδρεύονται οι οικισμοί.  Πολλές απ’ αυτές μάλιστα είναι ορεινές, χρειάζονται καθαρισμό, φροντίδα της υδρομάστευσης, καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου από βλάστηση και η πρόσβαση σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «το έργο έχει να κάνει κυρίως με αντικατάσταση δικτύων (εσωτερικό και εξωτερικό) και στην ουσία, το γενικό σχέδιο ύδρευσης, είναι κυρίως για την προστασία και την εξασφάλιση της ποιότητας του νερού. Οι αναλύσεις που κάνουμε για τα ποιοτικά όρια του νερού, δεν εξαντλούν όλο πρόβλημα, δεν εξασφαλίζει δηλαδή πλήρως ό,τι σημαίνει ασφάλεια νερού. Όλα αυτά θα πρέπει να υποστηριχθούν και με κάποια έργα».

Αντικατάσταση του δικτύου

Όπως τονίζει ιδιαίτερα ο κ. Σιουμάνης, «έχουμε ήδη προχωρήσει σε σύνταξη μελέτη για την αντικατάσταση όλου του δικτύου του Νευροκοπίου, καθώς έχουμε χρόνια προβλήματα με την ύδρευση στο εσωτερικό δίκτυο του Νευροκοπίου, πάρα πολλές βλάβες και πολλές αστοχίες από προηγούμενες εφαρμογές δικτύων, αντικαταστάσεων κτλ. Τώρα προχωρούμε προς ένα περισσότερο ολοκληρωμένο σχέδιο, μια σοβαρή μελέτη, την οποία δουλεύουμε εντατικά για να την εντάξουμε σε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας».

Όπως σημειώνει, από εκεί και πέρα ο Δήμος προτίθεται να προχωρήσει και σε διάφορα άλλα έργα με προγράμματα που θα προκύψουν, είτε με ιδίους πόρους του Δήμου, όπως σε αντικαταστάσεις τοπικών εξωτερικών δικτύων μεταφοράς νερού ή κάποιες βελτιώσεις σε χαράξεις και άλλα.

Καταλήγοντας  ο κ. Σιουμάνης, επισημαίνει ότι η δημοτική αρχή δίνει προτεραιότητα σε δημόσια αγαθά, σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία όσο και άλλα ζητήματα πέραν της ύδρευσης. Ήδη, όπως έχουμε δημοσιεύσει, προχωράει πλέον μετά από κάποια προβλήματα στο παρελθόν ο βιολογικός καθαρισμός Νευροκοπίου, έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή.