Home > Πρώτο Θέμα > Κατά πλειοψηφία από το Δήμο Δράμας Αγορά drone για έλεγχο πυρκαγιών, πλημμυρών καθώς και εντοπισμό επιζώντων σε κάθε περίπτωση

Κατά πλειοψηφία από το Δήμο Δράμας Αγορά drone για έλεγχο πυρκαγιών, πλημμυρών καθώς και εντοπισμό επιζώντων σε κάθε περίπτωση

Κατά πλειοψηφία από το Δήμο Δράμας

Αγορά drone για έλεγχο πυρκαγιών,

πλημμυρών καθώς και εντοπισμό

επιζώντων σε κάθε περίπτωση

► Επιφυλάξεις για το επείγον του θέματος λόγω τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ της αγοράς drone από το Δήμο Δράμας που τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 21 Αυγούστου, έμελλε να προκαλέσει τον ποικίλο σχολιασμό του σώματος. Το 14ο  θέμα της ημερήσιας διάταξης του 14ου και τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου με την σύνθεση των εκλογών του 2014, ζητούσε την έγκριση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους – τετρακότερου (drone) με απευθείας ανάθεση και εκπαίδευση ενός υπαλλήλου του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας για απόκτηση άδειας χειριστή ΣμηΕΑ.

Την εισήγηση του θέματος – το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία – έκανε ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της αγοράς του μηχανήματος.

Όπως είπε μεταξύ άλλων, το drone θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έργο πυρκαγιών στην αντιπυρική περίοδο, σε ζητήματα πλημμυρών, ακόμα και σε χιονοπτώσεις καθώς και για το ζήτημα παράνομων χωματερών σε διάφορα σημεία του.

Αν και σε γενικό πλαίσιο η αντιπολίτευση δεν είχε αντίρρηση για την αγορά του συγκεκριμένου drone, εγέρθηκε ζήτημα, για το αν το θέμα έπρεπε να συζητηθεί με αυτή την σύνθεση του σώματος ή με τη νέα σύνθεση από τον Σεπτέμβριο. Η δημοτική αρχή αντέτεινε ότι μόνο μέχρι 31 Οκτωβρίου μπορεί να γίνει η αγορά και η εκπαίδευση του χειριστή και άρα έπρεπε να συζητηθεί άμεσα.

Ο επικεφαλής της μείζονος κ. Μλεκάνης, είπε ότι αν το θέμα ερχόταν και δύο μέρες πριν τις εκλογές, η παράταξη του θα το ψήφιζε. «Διότι θα υπήρχε η περίοδος μπροστά, πραγματικά επικίνδυνη για πυρκαγιές και θα μπορούσε κανείς να τεκμηριώσει το επείγον. Είναι αδύνατο μέχρι 31 Οκτωβρίου να έχει γίνει η αγορά και η εκπαίδευση του χειριστή και να είναι χρήσιμο στο Δήμο μας».

Ο κ. Μλεκάνης έθεσε επίσης και τις επιφυλάξεις του, αν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Πολιτιστικής Προστασίας που έχει ο Δήμος, έχει την αρμοδιότητα της χρήσης του drone. «Αν μπορούν, τα δεδομένα που θα συγκεντρώνει ο υπάλληλος, να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των φορέων για την Πολιτική Προστασία» εννοώντας Αστυνομία, Πυροσβεστική, Στρατό. Όπως είπε, ο κάθε φορέας έχει διαβαθμισμένες αρμοδιότητες και «δεν γνωρίζω αν στις αρμοδιότητες του Δήμου είναι να σηκώνει drone και να παρακολουθεί τι γίνεται και που». Σε άλλο σημείο επίσης έθεσε και ζήτημα προσωπικών δεδομένων ατόμων. Τελικά καταψήφισε την πρόταση.

Ο κ. Χαραλαμπίδης της «Νέας Εποχής – Νέας Δράμας», σημείωσε ότι το drone είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές δράσεις, όπως ακόμα και σε μποτιλιάρισμα, πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα πολλά και ψήφισε την πρόταση.

Ο κ. Τσιαμπούσης σημείωσε ότι βλέπει θετικά την πρόταση, επισημαίνοντας όμως ότι «δεν αρκεί να πάρουμε ένα drone, να το πετάξουμε και να συλλέξουμε πληροφορίες. Ούτε ο ένας χειριστής αρκεί. Πρέπει να έχεις την αρμόδια υπηρεσία, η οποία θα πάρει την πληροφορία και θα την αξιοποιήσει».

Συμφώνησε ότι είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί «πολυδιάστατα», τόνισε όμως ότι «πρέπει να έχουμε τα σωστά άτομα που θα πάρουν την πληροφορία και θα την αξιοποιήσουν προς το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών. Δεν τίθεται μόνο θέμα αντιπυρικής περιόδου». Τελικά ψήφισε το θέμα, παρ’ όλο που όπως είπε, «δεν έχω πειστεί ότι είναι επείγον το θέμα».

Η λειτουργία του drone

Σύμφωνα με την εισήγηση του θέματος, στα χαρακτηριστικά του drone, αναφέρονται μεταξύ άλλων: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πυρκαγιάς  με άμεση εικόνα και πληροφορίες για το μέγεθός της, να δώσει εικόνα για την παρουσία οικιών και οικισμών καθώς και ατόμων στο χώρο της  πυρκαγιάς.

Επίσης, σε περίπτωση πλημμυρών μπορεί να φανεί χρήσιμο γιατί δίνει άμεσα πληροφορίες για το μέγεθος της πλημμυρισμένης περιοχής, την εκτίμηση και την αποκατάσταση ζημιών, ενώ μπορεί να εντοπίσει άμεσα τυχόν επιζώντες ακόμα και τη νύχτα με χρήση θερμικής κάμερας μέσα στο νερό ή σε δύσβατες περιοχές.  Επιπλέον, σε περίπτωση έντονων χιονοπτώσεων, δίνει άμεσα εικόνα για την επικρατούσα κατάσταση στους δρόμους, μπορεί να εντοπίσει σημεία οδικού δικτύου που πιθανόν να έχει διακοπεί η κυκλοφορία καιβοηθά στη λήψη απόφαση για τον καλύτερο συντονισμό και διάθεση των μέσων και μηχανημάτων του Δήμου.

Μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμο στην προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων, την προστασία του εδάφους και των εσωτερικών υδάτων από την αλιεία και στην καταπολέμηση της ρύπανσης που αποτελούν αρμοδιότητα των Δήμων.