Home > νέα > Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες της Δράμας-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του διευθυντή Κτηνιατρικής Δράμας

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες της Δράμας-Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του διευθυντή Κτηνιατρικής Δράμας

Δηλώσεις του διευθυντή Κτηνιατρικής Δράμας στον «Π.Τ.»

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού

σε κτηνοτροφικές μονάδες της Δράμας

► Αναμένονται αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων από μονάδες της περιοχής

► Παπαδούδης: Μόνο όπλο οι προληπτικές απολυμάνσεις και εντομοκτονίες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ καταρροϊκού πυρετού, ο οποίος πλήττει κυρίως τα πρόβατα και λιγότερο τα κατσίκια, επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε κτηνοτροφικές μονάδες του Νομού Δράμας.

Ο καταρροϊκός πυρετός, προέρχεται από έναν ιό, ο οποίος μεταφέρεται από σκνίπες και πλήττει κυρίως πρόβατα, λιγότερο τα κατσίκια και καθόλου τα βοοειδή, τα οποία όμως είναι οι κύριοι φορείς του. Οι αιματοφάγες σκνίπες, τσιμπούν αγελάδες φορείς του ιού και έτσι αυτός μεταφέρεται στα πρόβατα, τα οποία μολύνονται.

Τα κρούσματα έχουν εμφανιστεί στο νομό μας τις τελευταίες ημέρες και ήδη έχει επιβεβαιωθεί η μόλυνση σε μια κτηνοτροφική μονάδα της Εξοχής, ενώ ήδη αναμένονται αιματολογικά αποτελέσματα και από άλλες κτηνοτροφικές μονάδες.

Σχετικά με το ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού που ήδη έπληξε τις πρώτες μονάδες, δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε χθες ο διευθυντής της Δ/νσης Κτηνιατρικής στη Δράμα κ. Παπαδούδης, ο οποίος σημειώνει ότι «ο ιός χτυπάει κυρίως τα πρόβατα, λιγότερο τις αίγες και καθόλου τα βοοειδή, αν και αυτά παραμένουν δεξαμενή του ιού, ενώ η μεταφορά του γίνεται με σκνίπες».

Όπως είπε, «μέχρι τώρα έχουμε μια επιβεβαιωμένη μονάδα στην Εξοχή και 2-3 άλλες, από τις οποίες έχουμε πάρει δείγματα τις τελευταίες ημέρες και περιμένουμε αποτελέσματα».

Ο κ. Παπαδούδης διευκρινίζει ότι «προς το παρόν δεν έχουμε απώλειες. Τα κοπάδια που χτυπήθηκαν είναι δυνατά, η παραγωγή είναι σωστή δηλαδή, τα ζώα είναι ταϊσμένα, είναι καλά, οπότε βγάζουν μια εικόνα στο ανώτερο αναπνευστικό, πρηξίματα στα χείλια, στα μάτια, μύξες ενώ κόβεται το γάλα. Ευτυχώς ακόμα δεν έχουμε απώλεια».

Σε ερώτηση αν η ασθένεια θεραπεύεται με κάποια φάρμακα, ο κ. Παπαδούδης απαντά αρνητικά: «Όχι. Στην ουσία χρειάζονται μέτρα προληπτικά, όπως εντομοκτονίες και απολυμάνσεις. Δηλαδή οι παραγωγοί να κάνουν εντομοκτονίες, ώστε μαζί με όλα τα άλλα έντομα, να σκοτώνονται και οι σκνίπες. Εκεί εντοπίζεται όλο το θέμα».

Στην ερώτηση αν θα μπορούσαν να υπάρχουν θανατηφόρα κρούσματα, ο κ. Παπαδούδης σημειώνει ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν θανατηφόρα κρούσματα. Το ίδιο θέμα είχαμε περάσει στη Δράμα το 2014 και μάλιστα τότε είχαμε αρκετές απώλειες μερικές χιλιάδες πρόβατα. Αυτή τη φορά είναι ακόμα αρχή και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Ερωτώμενος αν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα ο ιός του καταρροϊκού πυρετού και να φτάσουμε στο σημείο να διαταχθεί ακόμα και σφαγή κοπαδιού, ο κ. Παπαδούδης είναι αρνητικός, λέγοντας ότι «η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα εντομοκτονιών και καθαριότητας, οπότε δεν πάμε σε διαδικασίες θανάτωσης. Μόνο αν τα ζώα που έχουν προσβληθεί, είναι σε τραγική εικόνα, δεν μπορούν να αναπνεύσουν, είτε έχουν κακή διατροφική κατάσταση, τότε για λόγους ευζωίας μπορούμε να προχωρήσουμε σε θανάτωση των ζώων. Για να μην τα αφήσουμε να πεθαίνουν βασανιστικά. Το όλο ζήτημα είναι να περάσει η κατάσταση με ψεκασμούς».

Ερωτώμενος αν υπάρχουν κρούσματα σε γειτονικούς νομούς, ο διευθυντής Κτηνιατρικής Δράμας επισημαίνει ότι «αυτή η ιστορία ξεκίνησε πριν ενάμιση μήνα από τα Σκόπια, χτύπησε τη Δυτική Μακεδονία, χτύπησε την Πέλλα και το επόμενο κρούσμα είναι εδώ στη Δράμα».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι είναι και ζήτημα καιρού με ζέστη και υγρασία «και πολύ πιθανόν να έχουμε κρούσματα και σε άλλους νομούς. Αν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες, η σκνίπα θα κυκλοφορήσει και σιγά-σιγά θα μπούμε σε πιο ψυχρές ημέρες».

Τέλος, επισημαίνει ότι «προειδοποιούμε τους παραγωγούς να παίρνουν τα μέτρα τους, να κάνουν ψεκασμούς, γιατί στην ουσία είναι το μόνο όπλο που έχουν», ενώ ερωτώμενος αν οι κτηνοτρόφοι παίρνουν τα ανάλογα μέτρα, σημείωσε ότι «γίνονται» και διευκρινίζει: «Ο παραγωγός που έβγαλε κρούσμα, επειδή ήταν υποψιασμένος από παλιά, το 2014, είχε ήδη προχωρήσει σε ψεκασμούς. Και να μην έχουν κάνει παρ’ όλα αυτά, εμείς τους προειδοποιούμε συνέχεια και αν μη τι άλλο, χάνεται το γάλα από τα ζώα, που σημαίνει ότι έχουν οικονομική ζημία».

Να διευκρινίσουμε ότι ο καταρροϊκός πυρετός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν κινδυνεύει.