Home > νέα > Πλήθος κόσμου στην 5η Επιστημονική Συνάντηση Ανάλυση των τρεχουσών εξελίξεων στον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών

Πλήθος κόσμου στην 5η Επιστημονική Συνάντηση Ανάλυση των τρεχουσών εξελίξεων στον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών

Στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας

Ανάλυση των τρεχουσών εξελίξεων στον κλάδο

των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών

Πλήθος κόσμου στην 5η Επιστημονική Συνάντηση

 

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η 5η Επιστημονική Συνάντηση ενημέρωσης της παραγωγικής βάσης αφιερωμένη στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, σε διοργάνωση του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο της επιστημονικής συνάντησης, αναλύθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο των ΑΦΦ, καθώς και η σημασία της δημιουργίας ομάδων παραγωγών και ενώσεων καλλιεργητών ΑΦΦ.

Εισηγητές της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν η Δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με πολύχρονη εμπειρία στον κλάδο των ΑΦΦ, ο κ. Πασχάλης Παπαδάκης, γεωπόνος, τέως διευθυντής της Δ.Α.Ο. & Κ. της Π.Ε. Έβρου και ο κ. Θωμάς Σεμερτζίδης, καλλιεργητής και μεταποιητής λεβάντας από το Τσοτύλι Κοζάνης, περιοχή με παράδοση για τη χώρα μας στην καλλιέργεια των ΑΦΦ.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας η κα. Μαλούπα, μίλησε για το πολλαπλαστιαστικό υλικό των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. «Είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει αρκετά και σαν ομάδα αλλά και συνολικά σαν Ελλάδα», επεσήμανε μεταξύ άλλων και εξήγησε ότι ενώ το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια των ελληνικών αρωματικών φυτών είναι τεράστιο δεν έχουν συντονιστεί ακόμη δράσεις μεταξύ του υπουργείου, των ομάδων ή των παραγωγών, των φυτωριούχων και των Ερευνητικών και Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια λίστα, διαπιστευμένων αν όχι πιστοποιημένων ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών τα οποία θα μπορούν με συγκεκριμένα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά να καλλιεργηθούν και γιατί όχι να εξαχθούν.

AROMATIKA FYTA 2

Επιπλέον, η κα. Μαλούπα, αναφέρθηκε στην παράλληλη αξιοποίηση των μικρών δασικών καρπών. «Είναι ένα ζήτημα που επίσης μας απασχολεί και κάνουμε και εκεί κάποιες κινήσεις για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα διαπιστευμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, πάντοτε ελληνικό». Ακόμη, αναφέρθηκε στο κομμάτι του branding και της προώθησης των προϊόντων, καθώς και των κανόνων ασφαλείας αλλά και των στοιχείων τα οποία μπορούν να προσελκύσουν πλέον τους καταναλωτές οι οποίοι είναι αρκετά απαιτητικοί.

«Οι καταναλωτές, θέλουν πλέον να συνδυάσουν την καλή ποιότητα, την αρκετά καλή τιμή -ας είναι και λίγο ακριβή- την ασφάλεια, αλλά και το λεγόμενο storytelling, δηλαδή ακριβώς την ιστορία που κρύβεται πίσω από το κάθε είδος που καλλιεργείται. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα ανθρώπων μικρών ηλικιών, από 30 έως 45-50 ετών οι οποίοι είναι οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται να μεταποιήσουν αυτή την πρώτη ύλη την οποία πρέπει να βρουν διαθέσιμη».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι τα αρωματικά φυτά τον τελευταίο καιρό δεν είναι μόδα, αλλά μπορούν να γίνουν μια καινούργια καλλιέργεια που θα αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο κ. Παπαδάκης, μίλησε μεταξύ άλλων για τις ομάδες παραγωγών και τις ενώσεις των καλλιεργητών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε τους συνεταιρισμούς σε μια άλλη βάση, και όχι πια σε έναν συνεταιρισμό που είναι χιλιάδες άνθρωποι, αλλά σε έναν συνεταιρισμό με μια ομάδα παραγωγών η οποία θα ασχολείται με ένα ειδικό προϊόν. Πιστεύω ότι μόνο με την συνεργασία στα χρόνια που είμαστε, ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχτεί σε ομαδική δουλειά και όχι σε ιδιωτική γιατί στο παγκόσμιο εμπόριο πρέπει να υπάρχει ποσότητα και ποιότητα για να μπορεί κάποιος να ασχοληθεί. Τα αρωματικά φυτά τα οποία αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στην δική μας περιοχή πρέπει να οργανωθούμε για να μπορούμε να σταθούμε απέναντι σε εμπόρους ή και να παρακάμψουμε τους μεσάζοντες».

AROMATIKA FYTA 1

Σε ερώτησή της εφημερίδας μας για το αν είναι αναπτυγμένη η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών, ο κ. Παπαδάκης απάντησε ότι: «Στη Δράμα, νομίζω ότι δεν είναι στο επίπεδο στο οποίο είναι στον Έβρο και στην Ροδόπη. Εμείς ξεκινήσαμε από το 2014 και οργανώσαμε συνεταιρισμούς ο ένας από το 2015 και ο άλλος από το 2016. Εδώ στη Δράμα γίνεται μια προσπάθεια στην οποία πιστεύω ότι από σήμερα αυτή η προσπάθεια θα γίνει πιο έντονη και θα πεισθούν οι παραγωγοί ότι μπορούν και πρέπει να ασχοληθούν με τα αρωματικά φυτά και σαν εναλλακτική καλλιέργεια στις καλλιέργειες που έχουν όπως είναι τα σιτηρά, αλλά μπορούν οι μεγάλοι παραγωγοί που έχουν πολλά στρέμματα να το κάνουν και ως κύρια καλλιέργεια στις εκμεταλλεύσεις τους. Στη Δράμα από όσο γνωρίζω, υπάρχει ο συνεταιρισμός με τα ρόδια και είναι ένα παράδειγμα για την περιοχή, για να πεισθούν οι παραγωγοί εκτός από το να καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά, πρέπει και να οργανωθούν σε συνεταιρισμό και ομάδα παραγωγών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η 5η επιστημονική συνάντηση «Ημέρα ΑΦΦ», εντάσσεται σε ένα κύκλο ενημερωτικών εκδηλώσεων που έχει καθιερώσει το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας από το 2015, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωση από εξειδικευμένους ομιλητές, των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής του Ν. Δράμας.