Home > Πρώτο Θέμα > Σε χαμηλό επίπεδο η κατανάλωση πετρελαίου στο Νομό Δράμας-Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων μιλάει στον «Π.Τ.»

Σε χαμηλό επίπεδο η κατανάλωση πετρελαίου στο Νομό Δράμας-Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων μιλάει στον «Π.Τ.»

Σε χαμηλό επίπεδο η κατανάλωση

 πετρελαίου στο Νομό Δράμας

Γ. Γρηγοριάδης: «Οι καταναλωτές θερμαίνονται και με άλλα καύσιμα»

«Αναίτια υψηλή και με αυξητικές τάσεις η τιμή του πετρελαίου»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

«ΑΝΑΙΤΙΑ υψηλή και με ανοδικές τάσεις», χαρακτηρίζει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυτή την ώρα, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Δράμας κ. Γιάννης Γρηγοριάδης.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Γρηγοριάδης, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στο Νομό Δράμας συνεχίζει να παραμένει χαμηλή αυτή την περίοδο. Αφενός επειδή μεν είχαν ήδη γεμίσει οι περισσότεροι με την χαμηλή τιμή του περασμένου Μαΐου του 2020, και αφετέρου επειδή οι περισσότεροι απ’ αυτούς, χρησιμοποιούν και άλλες πηγές για την θέρμανσή τους, όπως ξύλα και πέλετ.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «από πλευράς κατανάλωσης και σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο είμαστε χαμηλά μιας και οι περισσότεροι απ’ αυτούς που γέμισαν την άνοιξη του 2020, είχαν ως δεύτερη λύση το πετρέλαιο και ως ενεργειακή πηγή χρησιμοποιούν κυρίως ξύλα ή πέλετ».

Διευκρινίζει επίσης ο ίδιος, ότι «η περσινή κατανάλωση που έγινε τον περασμένο Μάιο, ναι μεν ήταν αυξημένη, παρ’ όλα αυτά δεν ήταν για πρώτη και κύρια ενεργειακή λύση. Κάποιοι που είχαν μισά ή άδεια καζάνια και είχαν εγκατάσταση πετρελαίου, βρήκαν ευκαιρία και γέμισαν. Το κρατάνε όμως ως αποθήκη για έκτακτη περίπτωση. Αυτός είναι ο λόγος που είχαμε αύξηση στην κατανάλωση πέρσι, αλλά και για το λόγο ότι παρατάθηκε ο χρόνος κατά πολύ το 2020. Κάποιοι καταναλωτές που θα έβαζαν φέτος για παράδειγμα, βρήκαν δελεαστική τιμή και γέμισαν πέρσι».

Φαίνεται όμως ότι ακόμα και η πανδημία και οι συνεχόμενες καραντίνες επέτειναν ακόμα περισσότερο τα γενικότερα προβλήματα, και αυτό έχει αντίκτυπο και στο χώρο του πετρελαίου θέρμανσης. Όπως εξηγεί ο κ. Γρηγοριάδης, «στο σημείο που είμαστε σήμερα, όλα παραμένουν άγνωστα. Δεν ξέρουμε τι χρήματα θα πάρει ο κόσμος, πότε θα τα πάρει και το μοναδικό που γνωρίζουμε, είναι ότι ένα μέρος των καταναλωτών που καίνε πετρέλαιο θέρμανσης, ξέρουν ότι θα πάρουν κάποια επιστροφή».

Υποστηρίζει ακόμα ότι, φέτος το πετρέλαιο είναι αναίτια αυξημένο, όχι για την χειμωνιάτικη περίοδο, αλλά κυρίως για όλα όσα συμβαίνουν με την πανδημία και την καραντίνα. Όπως σημειώνει, «το πετρέλαιο, φέτος,  έχω την εντύπωση ότι αδικήθηκε λίγο, με την έννοια ότι ήταν μη αναμενόμενη, αναίτια η αύξησή του. Ενώ είμαστε μέσα στην κρίση και ενώ δεν ισορρόπησαν οι οικονομίες, παρ’ όλα αυτά παραμένει ακριβό. Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης στη Βόρεια Ελλάδα. Εισοδήματα δεν υπάρχουν, μεγάλο μέρος του πληθυσμού κινείται με επιδόματα, οπότε σαφώς και είναι δύσκολα και ο κόσμος αναγκάζεται να στραφεί σε άλλη μορφή θέρμανσης».

Αυτή την ώρα το πετρέλαιο βαδίζει στα 0,85 λεπτά και έχει αυξητικές τάσεις. «Σε σχέση με πέρσι για την εποχή, η τιμή είναι καλή. Παρ’ όλα αυτά όμως, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι πέρσι τέτοια εποχή δεν είχαμε την υγειονομική κρίση, δεν είχαμε πανδημία και όλα λειτουργούσαν κανονικά. Τα πάντα βρισκόντουσαν σε λειτουργία», τονίζει ιδιαίτερα.

Όπως λέει, «φέτος όμως, για την εποχή, νομίζω ότι είναι ακριβό το πετρέλαιο. Ο κόσμος δεν έχει την άνεση να κινηθεί, έχουμε και το πρόβλημα ότι έχουμε κλειστεί μέσα και αναγκαστικά αρκετοί άνθρωποι βρέθηκαν καθηλωμένοι.

Όλοι εμείς στο χώρο των καυσίμων, δεν έχουμε κλείσει ούτε στιγμή όλο αυτό το διάστημα και σε γενικές γραμμές είμαστε στην πρώτη γραμμή από σπίτι σε σπίτι με τη διανομή πετρελαίου».

Καταλήγοντας, τονίζει ιδιαίτερα ότι, «η διστακτικότητα του κόσμου όσον αφορά την κατανάλωση, σαφώς και θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθει στην κανονικότητα. Όταν δεν υπάρχουν οικονομικά αποθέματα, είναι πολύ δύσκολο να κινηθούν οι καταναλωτές».