Home > Πρώτο Θέμα > Μετά από έξι χρόνια κηρύχθηκε έκπτωτος ο εργολάβος που είχε αναλάβει να χτίσει το εντευκτήριο

Μετά από έξι χρόνια κηρύχθηκε έκπτωτος ο εργολάβος που είχε αναλάβει να χτίσει το εντευκτήριο

Οι διαδικασίες για το εντευκτήριο των Φυλακών Νικηφόρου

Μετά από έξι χρόνια κηρύχθηκε

έκπτωτος ο εργολάβος που είχε

αναλάβει να χτίσει το εντευκτήριο

► Κι έπειτα αναρωτιόμαστε γιατί δεν προχώρησε ποτέ μέχρι σήμερα η δουλειά!

► Στη συνέχεια μπορούν να ανοίξουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου εργολάβου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΟΛΙΣ προ ημερών αναφερθήκαμε στο θέμα των Φυλακών Νικηφόρου, ή γενικότερα του Καταστήματος Κράτησης Αν. Μακεδονίας – Θράκης (Δράμα – Νικηφόρος), καθώς έχει ξεκινήσει η δημοπράτηση για το έργο της προμήθειας του αναγκαίου εξοπλισμού του καταστήματος.

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω για να δούμε πού βρίσκεται η διαδικασία με το κτίριο του εντευκτηρίου το οποίο ποτέ μέχρι σήμερα δεν χτίστηκε, μαθαίνουμε ότι οι διαδικασίες δημοπράτησης αναδόχου εργολάβου όχι μόνο δεν ξεκίνησαν, αλλά έμειναν πίσω πολλά χρόνια!

Και επειδή οι διάφορες πληροφορίες που δίνονται σε γενικότερο επίπεδο είναι συγκεχυμένες, ήρθε μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. (ΚΤΥΠ Α.Ε.), να καταδείξουν την πραγματικότητα.

Στις 9 Αυγούστου 2018, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΥΠ Α.Ε., πάρθηκε μια απόφαση για το έργο: «Ειδικό κτίριο επιμόρφωσης και επαγγελματικής  αποκατάστασης στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Νικηφόρο Δράμας)». Με την απόφαση αυτή, απορρίπτεται η ένσταση του αναδόχου «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΤΑΓΚΑΣ & ΣΙΑ Ε.Τ.Ε.» κατά της απόφασης έκπτωσής του.

Τι είχε γίνει; Ο παραπάνω ανάδοχος εργολάβος, όχι μόνο δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις εργασίες κατασκευής του συγκεκριμένου χώρου – κτιρίου το οποίο βρίσκεται εντός του χώρου του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου, αλλά ούτε είχε ξεκινήσει.  Ο χρόνος πέρασε, το συνολικό κτίριο των Φυλακών ολοκληρώθηκε, όμως εκείνο, το εντευκτήριο όπως ονομάζεται εν συντομία, δεν είχε ξεκινήσει καν.

Το θέμα είχε γίνει γνωστό πριν από μερικά χρόνια, και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν είχε βρεθεί στη Δράμα ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Φυτράκης. Εκείνες τις ημέρες, όπως έγινε γνωστό, είχε ανακοινωθεί ότι «είχε ξεχαστεί» να κτιστεί το εν λόγω κτίριο.

Ακολούθησε μια σειρά δηλώσεων πολιτικών της Δράμας καθώς και δημοσίευση αρκετών άρθρων στον τοπικό Τύπο όπως και στον «Πρωινό Τύπο».

Η ιστορία του αναδόχου

fylakes_nikhforoy (4)

Όταν ο εργολάβος δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις εργασίες, που δεν είχε ξεκινήσει ποτέ, κηρύχθηκε έκπτωτος. Στις 20 Μαΐου 2013, κατέθεσε ένσταση στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, κατά της απόφασης έκπτωσής του. Και επειδή το ελληνικό δημόσιο λειτουργεί προφανώς με τις δικές του ταχύτητες, ή τουλάχιστον για να το πούμε διαφορετικά από τον Μάιο του 2013 μέχρι σήμερα Σεπτέμβριος 2018, η ένσταση του εργολάβου δεν είχε εξεταστεί.

Αυτό όμως εμπόδιζε μέχρι σήμερα τη συνέχιση των διαδικασιών για να προχωρήσει ο νέος διαγωνισμός για την ανάδειξη νέου εργολάβου, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την κατασκευή του έργου.

Έτσι, στις 9 Αυγούστου 2018, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΥΠ ΑΕ, με την με αριθμό 173 συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΤΥΠ Α.Ε.: [1. Απορρίπτεται η υπ’ αριθ. Πρωτ. 71119/24.05.2013 ένσταση του αναδόχου «Δημήτριος Ντάγκας & ΣΙΑ Ε.Τ.Ε.», του έργου: «Ειδικό κτίριο επιμόρφωση και επαγγελματικής αποκατάστασης στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Νικηφόρο Δράμας)», κατά της απόφασης έκπτωσής του.

  1. Εγκρίνει την επιβολή ποινικής ρήτρας στον ανάδοχο «Δημήτριος Ντάγκας & ΣΙΑ Ε.Τ.Ε.» για υπέρβαση της συνολικής προθεσμίας αποπεράτωσης του έργου: «Ειδικό κτίριο επιμόρφωση και επαγγελματικής αποκατάστασης στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Νικηφόρο Δράμας)», συνολικού ποσοστού 10% επί του συμβατικού αντικειμένου, ήτοι 70.642,02 ευρώ.
  2. Εγκρίνει την κατάπτωση υπέρ της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», ως ειδική ποινική ρήτρα, το σύνολο των κατατεθειμένων εγγυητικών για την καλή εκτέλεση του έργου: «Ειδικό κτίριο επιμόρφωση και επαγγελματικής αποκατάστασης στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Νικηφόρο Δράμας)», ύψους 127.439 ευρώ.]

Μετά λοιπόν από έξι ολόκληρα χρόνια, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι διαδικασίες, προκειμένου να ξεκινήσει η νέα δημοπράτηση του έργου του εντευκτηρίου.

Η άδεια δόμησης

Στο μεταξύ, στις 2 Αυγούστου 2018, πριν δηλαδή από την απόρριψη ένστασης του αναδόχου εργολάβου κατά της έκπτωσής του (9 Αυγούστου 2018), εγκρίνεται η έγκριση δόμησης του κτιρίου, με αριθμό 68/18 -02/08/2018 και με ισχύ έως και 02/08/2024.

Σύμφωνα με την έγκριση δόμησης, την αρχιτεκτονική μελέτη, την στατική μελέτη και τις μηχανολογικές μελέτες συνέταξε η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.»

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο, με ισόγειο και Α΄ όροφο, χωρίς υπόγειο, όπου θα στεγάζονται διάφορα εργαστήρια.

 

Το ιστορικό των Φυλακών Νικηφόρου

Η κατασκευή των φυλακών του Νικηφόρου ανατέθηκε το 2002, μετά την τελετή θεμελίωσης από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο, στην εταιρία «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το 2016 για την ολοκλήρωση του έργου, η παραπάνω εταιρία χρηματοδοτήθηκε από το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων), με το ποσό των 2.572.391 ευρώ. Τις εργασίες ολοκλήρωσης της κατασκευής με την επίβλεψη της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.», ανέλαβε η κοινοπραξία «ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ», η οποία από της εγκαταστάσεώς της εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωσή τους λόγω και της ύπαρξης χρηματοδότησης αφού ο σχετικός κωδικός ενισχύεται σημαντικά.
Την εταιρία «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.» διαδέχθηκε το 2015, σε όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της, η νέα εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» που υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.