Home > Πρώτο Θέμα > «Δεν κινδυνεύει να κλείσει το Τμήμα στη Δράμα λόγω έλλειψης φοιτητών» -Ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας – Οινολογίας μιλάει στον «Π.Τ.»

«Δεν κινδυνεύει να κλείσει το Τμήμα στη Δράμα λόγω έλλειψης φοιτητών» -Ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας – Οινολογίας μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας – Οινολογίας μιλάει στον «Π.Τ.»

«Δεν κινδυνεύει να κλείσει

το Τμήμα στη Δράμα

λόγω έλλειψης φοιτητών»

Ι. Γούναρης: «Αναγκαιότητα η αγορά εξοπλισμού και πρόσληψης καθηγητών για την εκπαίδευση  των φοιτητών»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ τέτοια εποχή, γίνεται ιδιαίτερη κουβέντα σχετικά με τα δύο Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) στη Δράμα˙ το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, καθώς και το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.

Όταν παλαιότερα τα δύο Τμήματα ήταν στα ΤΕΙ, είχαμε μόνο το Τμήμα της Οινολογίας. Κατόπιν, έγιναν πανεπιστημιακά, το Τμήμα Οινολογίας έγινε Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.

Το πρόβλημα προκύπτει με τις νέες αλλαγές που έχει κάνει το Υπ. Παιδείας, όσον αφορά το ζήτημα με τις εισαγωγές πρωτοετών φοιτητών στα Πανεπιστήμια. Με τις νέες ελάχιστες βάσεις εισαγωγής, είδαμε σε γενικότερο επίπεδο σε όλη τη χώρα, να μειώνονται σημαντικά οι πρωτοετείς εισαχθέντες σε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα. Ο «Πρωινός Τύπος» παρακολουθεί το ζήτημα αυτό, σχετικά με τα δύο Τμήματα της Δράμας. Από πέρυσι που έχει ξεκινήσει το νέο σύστημα εισαγωγής, στη Δράμα έρχονται πλέον λιγότεροι φοιτητές.

Το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη μόνιμων καθηγητών. Σήμερα, το Τμήμα διαθέτει 4 μόνιμους καθηγητές, ενώ χρειάζεται άμεσα υποδομές και εξοπλισμό, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά για τους φοιτητές στο μάθημα της Βιοτεχνολογίας.

Για όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρός του κ. Ιωάννης Γούναρης, Βιοτεχνολόγος και επισημαίνει ότι το Τμήμα δεν κινδυνεύει να κλείσει από την έλλειψη φοιτητών, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά εξοπλισμού βιοτεχνολογίας και στην πρόσληψη μόνιμων καθηγητών.

Οι νέοι εισαχθέντες

Η κουβέντα μας με τον κ. Γούναρη, ξεκίνησε με την ερώτηση για το πώς είδε τις φετινές εισαγωγές πρωτοετών στο Τμήμα. Όπως μας λέει, «είμαστε στο ίδιο επίπεδο που ήταν και πέρυσι. Είναι οι νέοι αριθμοί, οι οποίοι προκύπτουν μετά την επιβολή των βάσεων».

Σημειώνει ακόμα εδώ «να μην τα συγκρίνουμε με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τότε δεν υπήρχαν βάσεις εισαγωγής και έμπαιναν πολλοί φοιτητές. Μέχρι και 200 άτομα είχαμε τότε».

Επισημαίνει ότι «το Τμήμα δεν έχει την υποδομή να εκπαιδεύσει 150 και 200 φοιτητές. Αυτός ο αριθμός που εισέρχεται τώρα, είναι στις δυνατότητες του Τμήματος να τους εκπαιδεύσει. Πρέπει να πούμε ότι, το Τμήμα χρειάζεται να επεκταθεί με νέους χώρους και κυρίως με εξοπλισμό. Διότι το Τμήμα είναι Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και όχι μόνο Οινολογίας».

Ο ίδιος, ζητάει την επέκταση του Τμήματος στη Μοριακή Βιολογία και Βιοτεχνολογία και φυσικά διατηρείται το μέρος της Οινολογίας. Δεν απορρίπτεται. Βασικό μέρος της Βιοτεχνολογίας είναι και οι ζυμώσεις, δηλαδή η Οινολογία» και όπως λέει, «οι φοιτητές επαρκούν. Δεν κινδυνεύουμε να κλείσουμε λόγω έλλειψης φοιτητών. Κινδυνεύουμε λόγω έλλειψης υποδομών και εξοπλισμού, την οποία προσπαθώ να επιτύχω. Πάω στην Περιφέρεια, πάω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν βλέπω ανταπόκριση όμως».

 

Οι εσωτερικές αντιθέσεις

Ερωτώμενος για το αν με λιγότερους φοιτητές το Τμήμα θα μπορούσε τελικά να λειτουργήσει καλύτερα, απαντάει θετικά: «Οπωσδήποτε ναι. Με τον σημερινό αριθμό, είναι καλύτερη η εκπαίδευση. Αλλά τονίζω ότι έχουμε αρκετούς φοιτητές».

Στο σημείο αυτό τονίζει ότι μαζί με τον ίδιο υπάρχουν σήμερα τέσσερις μόνιμοι καθηγητές και όπως λέει, «εδώ και δέκα χρόνια δεν είχε κανένα μόνιμο καθηγητή. Ένα περίεργο πράγμα!»

Μας λέει ότι έχει ζητήσει και άλλους, «ώστε να φτάσουμε στους δώδεκα. Τότε, το Τμήμα γίνεται ανεξάρτητο πλέον. Που σημαίνει ότι θα έχει τη δική του συνέλευση, θα αποφασίζει το ίδιο. Ενώ τώρα η συνέλευση του Τμήματος αποτελείται από εμένα, τον κοσμήτορα κ. Σαμαρά, τον κ. Μάμαλη, πρώην διευθύνοντα επί 10 χρόνια του Τμήματος, τα δύο νέα μέλη που ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία και ένα ακόμα άτομο. Δεν είναι ακόμα ανεξάρτητο Τμήμα».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης ο κ. Γούναρης για ένα ζήτημα που προκύπτει από κάποιες εσωτερικές αντιθέσεις που υπάρχουν εντός του ΔΙΠΑΕ, όταν του επισημάναμε ότι υπάρχουν άτομα που θέλουν το Τμήμα να επιστρέψει μόνο στην Οινολογία και να φύγει η Βιοτεχνολογία.

Όπως λέει, «εδώ υπάρχει ένα μυστήριο. Όποιον ρώτησα, και τον επιχειρηματικό κόσμο της Δράμας και τους απλούς πολίτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κανείς δεν είναι εναντίον της Βιοτεχνολογίας. Εγώ βλέπω ένα μόνο άτομο και διερωτώμαι για ποιον λόγο γίνεται αυτό. Δεν κινδυνεύει η Οινολογία αν συνυπάρχει με τη Βιοτεχνολογία.

Το Τμήμα, όταν ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια, είχε πάρει ένα ποσό 80.000 ευρώ για να εξοπλιστεί με όργανα μοριακής βιολογίας βιοτεχνολογίας. Και τι μαθαίνω μετά; Ότι δεν προχώρησε. Ενώ ο διαγωνισμός ζητούσε να σταλούν προσφορές από διάφορες εταιρείες με τιμές και χαρακτηριστικά των οργάνων, αυτές οι προσφορές δεν είχαν συλλεγεί ποτέ και δεν προχώρησε τίποτα. Και βρισκόμαστε τώρα στη δύσκολη κατάσταση, να μην έχουμε όργανα Βιοτεχνολογίας για να εκπαιδεύσουμε τους φοιτητές μας. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει μια αντίθεση και δεν μπορώ να καταλάβω τους λόγους».

Συναφή αντικείμενα

Ερωτώμενος για το αν τα δύο αντικείμενα – Βιοτεχνολογία και Οινολογία – είναι αντίθετα μεταξύ τους ή αν έχουν συνάφεια επισημαίνει:

«Όχι. Η Οινολογία και η παρασκευή ποτών, είναι μέρος της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας.  Η βιοτεχνολογία είναι η παρασκευή χρήσιμων προϊόντων, με χρήση μικροοργανισμών και μερικές χημικές μεθόδους. Μέσα σ’ αυτές τις τεχνικές, είναι και οι ζυμώσεις, όπως οι μαγιές. Τις ρίχνουμε στο  βιολογικό υλικό, κάνουν τη ζύμωσή τους.  Επομένως, η Οινολογία είναι βασικό μέρος της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας. Φυσικά και είναι συναφή αντικείμενα. Η Οινολογία είναι ένα πιο εξειδικευμένο μέρος της Βιοτεχνολογίας».

 

Παγκόσμια πρωτοτυπία

Ο κ. Γούναρης μιλάει μάλιστα για «παγκόσμια πρωτοτυπία» και εξηγεί: «Αυτό που συμβαίνει είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Να έρχεται δηλαδή το κράτος, να μας λέει: πάρτε ένα πρωτοκλασάτο αντικείμενο, τη Βιοτεχνολογία κι εμείς να λέμε όχι, να θέλουμε μόνο την Οινολογία.

Είμαι πρόεδρος και έχω υπευθυνότητα. Αυτή την στιγμή έχω φοιτητές στο τέταρτο έτος, που έχει πολλά μαθήματα Βιοτεχνολογίας και δυσκολεύομαι να τους εκπαιδεύσω. Και θέλουν να μάθουν Βιοτεχνολογία. Εδώ και δυο –τρία χρόνια φωνάζω για αγορά εξοπλισμού και δεν εισακούομαι από κανέναν».

Στο σημείο αυτό, εκφράζει το παράπονό του ότι, έχει επισκεφθεί αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, έχει προσπαθήσει να καταδείξει την ανάγκη αγοράς εξοπλισμού για τη Βιοτεχνολογία, παρ’ όλα αυτά όμως δεν έχει βρει καμιά ανταπόκριση από πουθενά και επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά: «Το Τμήμα δεν κλείνει. Το Τμήμα έχει αρκετούς φοιτητές να διατηρηθεί. Με 100.000 ευρώ μπορώ να εξοπλίσω πλήρως το Τμήμα. Δεν μπόρεσα να κάνω κάτι».

Ερωτώμενος γιατί αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να βρεθούν από τη διοίκηση του ΔΙΠΑΕ, διευκρινίζει ότι είναι μια πολύ αργή διαδικασία. «Μας στάλθηκε μια ειδοποίηση, να υποβάλουμε μια λίστα με εξοπλισμό που θέλουμε, ώστε να γίνει ένας μεγάλος διαγωνισμός, με όργανα για όλα τα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ κτλ. Αυτό μπορεί να κάνει και 3 χρόνια και παραπάνω. Εμείς τα θέλουμε αυτά όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Μάλιστα, ευχής έργον θα ήταν να βρεθεί ίσως κάποιος ιδιώτης χορηγός».