Home > νέα > Τα Ποντιακά Σωματεία της Δράμας τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Τα Ποντιακά Σωματεία της Δράμας τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Τα Ποντιακά Σωματεία της Δράμας

τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων

της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 

Με πλήθος κόσμου και την παρουσία Ποντιακών Σωματείων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαΐου, εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της εκκλησίας, της πολιτικής και πολιτειακής αρχής της πόλης μας, ενώ κυμάτιζαν τα λάβαρα των Ποντιακών Σωματείων της περιοχής μας.

Ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο στρατηγικός σύμβουλος, κ. Νίκος Λυγερός, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μνημείου στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχίζουμε με αμείωτο ζήλο το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Όταν κάνετε μνημεία, να τα βάζετε εκεί που πρέπει. Εκεί που ενοχλούν τον θύτη. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν είναι ανάγκη να βάζετε μνημεία όπου θέλετε, επειδή απλώς βρήκατε μια θέση. Να διεκδικείτε μια θέση. Ένα μνημείο εδώ στη Δράμα, αν έχει μια θέση το έχει εδώ στην κεντρική πλατεία της. Αλλά όχι μόνο ένα μνημείο για κάποιους. Ένα μνημείο για τους Έλληνες του Πόντου, για τους Θρακιώτες, για τους γενναίους, και για όλους τους Έλληνες. Και αυτό να φαίνεται κάθε φορά που υπάρχει μια επέτειος, να το βλέπουμε, να ενοχλεί με την παρουσία του…

GENOKTONIA PLATEIA 1

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αν βρείτε αντίσταση, τότε μεγαλώνει ο αγώνας. Αν οι Πόντιοι καθυστέρησαν σε σχέση με τους Αρμένιους, είναι επειδή εδώ στην Ελλάδα βρήκαν μια πατρίδα. Οι Αρμένιοι δεν είχαν, αλλά το μόνο που τους είχε μείνει είναι το θέμα της αναγνώρισης…

Εμείς πρέπει να περάσουμε στα επόμενα στάδια. Η αναγνώριση έχει αρχίσει και το βλέπετε και σε διεθνές επίπεδο. Η ποινικοποίηση της άρνησης δεν πρέπει να είναι κάτι θεωρητικό. Δεν το πίστευαν οι δικοί μας ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε αυτή την απόφαση. Και όμως πάρθηκε. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε με τη συγγραφή των βιβλίων, με την αποκατάσταση περιουσιών και το πιο σημαντικό από όλα με την επιστροφή στα εδάφη…».

Στη συνέχεια, ο ποιητής και στιχουργός κ. Συμεών Αθανασιάδης, απήγγειλε, ενώ ακολούθως η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Αμισού Δράμας, έκανε την απόδοση των θρήνων.

Στη συνέχεια, προχώρησαν στην ανάγνωση ψηφίσματος των Ποντιακών Σωματείων για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ενώ ακολούθως προχώρησαν σε πορεία προς το Διοικητήριο, όπου εκεί επιδόθηκε το ψήφισμα που αναγνώστηκε στην πλατεία Ελευθερίας.

Ακολούθως, την Κυριακή στις 7.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία, στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ενώ στις 9.30 το πρωί, θα γίνει μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με ομιλήτρια την πρόεδρο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, κα. Χρύσα Παπαδοπούλου.

Επιπλέον, στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας, στο πάρκο των Κομνηνών, θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο, απόδοση μνήμης, κατάθεση στεφάνων, και ο Εθνικός Ύμνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας.

 

Ακολουθεί το ψήφισμα των Ποντιακών Σωματείων Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, το οποίο εγκρίθηκε από τους παρευρισκόμενους.

«Η Διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί τώρα μια ώριμη ιστορικά και πολιτικά πράξη, καθώς και μια συμβολή για την αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά τις ανθρωπότητας και του πολιτισμού στο μέλλον.

Η Διεθνής αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας, αποτελεί χρέος πρωτίστως προς τα θύματα και συμβάλει έστω και στο ελάχιστο στην ηθική αποκατάσταση της καταστροφής που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός. Η άρνηση μιας Γενοκτονίας, αναγνωρίζεται ως το έσχατο στάδιο Γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της και προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές Γενοκτονίες.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, είναι ιστορικό γεγονός των αρχών του προηγούμενου αιώνα, και εντάσσεται στην μεθοδευμένη και συστηματική εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τους Οθωμανούς Νεότουρκους  Κεμαλικούς. Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες που ζούσαν στις πατρογωνικές τους εστίες επί χιλιετίες γενοκτονήθηκαν από τον ίδοο θύτη, στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, την ίδια χρονική περίοδο, για τον ίδιο λόγο.

Τα ιστορικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τα ανωτέρω είναι αδιαμφισβήτητα. Καλούμε την ελληνική πολιτεία, να προωθήσει την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και όλων των άλλων χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τέλος, καλούμε την ελληνική πολιτεία να αποδοκιμάσει όλους όσους με λόγια ή έργα υπονομεύουν την διεθνή αναγνώριση».