Home > Πρώτο Θέμα > 1.231.295 ευρώ για έναν υπερσύγχρονο παιδικό σταθμό στην περιοχή της ανάπλασης-Εγκρίθηκε η πρόταση χρηματοδότησης του Δήμου Δράμας από το Υπ. Εσωτερικών

1.231.295 ευρώ για έναν υπερσύγχρονο παιδικό σταθμό στην περιοχή της ανάπλασης-Εγκρίθηκε η πρόταση χρηματοδότησης του Δήμου Δράμας από το Υπ. Εσωτερικών

Εγκρίθηκε η πρόταση χρηματοδότησης του Δήμου Δράμας από το Υπ. Εσωτερικών

1.231.295 ευρώ για έναν υπερσύγχρονο

παιδικό σταθμό στην περιοχή της ανάπλασης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ νέα έρχονται εν μέσω πανδημίας και ολικής απαγόρευσης από το Υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» νυν «Αντώνης Τρίτσης».

Πρόκειται για την πρόταση χρηματοδότησης που είχε υποβάλλει στο πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2019 ο Δήμος Δράμας, για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου παιδικού σταθμού, ο οποίος θα δημιουργηθεί στην περιοχή της ανάπλασης, δίπλα στο γήπεδο του τένις.

Η υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης είχε περάσει ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, αν και με τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης, ότι ίσως να μην γινόταν δεκτή.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1.231.295,66 ευρώ, όπου μέσα σ’ αυτό το ποσό, οι 131.295,66 ευρώ αφορούν στον εξοπλισμό του παιδικού σταθμού. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτίριο, το οποίο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο του Δήμου Δράμας, που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο τένις στην περιοχή της ανάπλασης στην οδό Χελμού. Θα είναι ισόγειο, εμβαδού 501,35 τ.μ. και διαθέτει 96.63 τ.μ. ημιυπαίθριους χώρους. Αποτελείται από 4 αίθουσες νηπίων, ένα γραφείο διεύθυνσης, γραφείο πολλαπλών χρήσεων, χώρους προσωπικού, παρασκευαστήριο, συγκρότημα WC νηπίων, WC για ΑμεΑ, αποθηκευτικούς χώρους και λεβητοστάσιο. Η κεντρική είσοδος του κτιρίου θα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου, επί της οδού Χελμού.

Πλέον, από εδώ και πέρα το έργο θα πάρει το δρόμο προς τη δημοπράτησή του και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε νεότερα.

Σε δηλώσεις του στον  «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Τάσσου, σημείωσε ότι «τέτοια μεγάλα έργα όπως η κατασκευή ενός παιδικού σταθμού, ή το ΒΑΑ, είναι έργα τα οποία δυστυχώς οι Δήμοι με τα έσοδα και την οικονομική δυνατότητα όπως η Δράμα, δεν μπορεί να τα υλοποιήσει.  Αυτά τα έργα όπως ένας σύγχρονος μεγάλος παιδικός σταθμός, χρειάζεται χρηματοδοτικό εργαλείο. Για να τύχεις χρηματοδότησης χρειάζεται ένας σωστός προγραμματισμός, μια σοβαρή μελέτη και μια καλή προσπάθεια στα κέντρα των αποφάσεων.

Όλα αυτά έγιναν την προηγούμενη περίοδο και ολοκληρώθηκαν τώρα και έτσι έχουμε την ένταξη της δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου παιδικού σταθμού στο κέντρο της πόλης.

Έχουμε πει ότι με το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» προσπαθούμε να έχουμε την ετοιμότητα που είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση των πόρων και έτσι εργαζόμαστε».

 

Ι. Καψημάλης

Επίσης, σε δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Ιωάννης Καψημάλης, επισημαίνει σχετικά με το νέο Παιδικό Σταθμό:

“Με την παρούσα μελέτη προβλέπεται να κατασκευαστεί Παιδικός Σταθμός στο Ο.Τ. 822 του Δήμου Δράμας επί της οδού Χελμού ,δυναμικότητας 84 νηπίων, σύμφωνα με την άδεια δόμησης αρ. 33 / 2017, καθώς και στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την εύρυθμη λειτουργία του. Ο Παιδικός Σταθμός θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 5.516,69 τ.μ. και θα γίνει περίφραξη και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Η διαστασιολόγηση των χώρων έγινε σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στο Π.Δ. 99/2017 (ΦΕΚ 141 Α / 28-9-2017), οπότε πρόκειται για έναν σύγχρονο παιδικό σταθμό με τις απαιτούμενες μελέτες και εγκρίσεις που απαιτούνται για την αδειοδότησή του. Πρόκειται για κτίριο με πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση διότι το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) το κατατάσσει σε ενεργειακή κατηγορία Β+ Το κτίριο είναι ισόγειο εμβαδού 510,35 τ.μ. και 96,63 τ.μ. ημιυπαίθριοι χώροι. Αποτελείται από 4 αίθουσες νηπίων , ένα γραφείο διεύθυνσης, γραφείο πολλαπλών χρήσεων, χώρους προσωπικού, παρασκευαστήριο, συγκρότημα W.C. νηπίων, WC για ΑμεΑ, αποθηκευτικούς χώρους και λεβητοστάσιο. Ο σκοπός κατασκευής του νέου Παιδικού Σταθµού είναι η στέγαση ( µετεγκατάσταση ) του Β΄ και Ε΄ εν ενέργεια Παιδικών Σταθµών του δήμου Δράμας. Πλέον τούτου, στην περιοχή ενδιαφέροντος, λειτουργούν πολλές ∆ηµόσιες υπηρεσίες (∆ήµος ∆ράµας, Περιφερειακή Ενότητα ∆ράµας, ∆ηµοτικό Ωδείο ∆ράµας , Ελληνική Αστυνοµία , Κ.Η.Φ.Η, ∆ΕΗ, 3ο ΚΑΙ 4ο δηµοτικό σχολείο, 15ο Λύκειο ∆ράµας, Ειδικό Σχολείο, κ.α.) και συγχρόνως ενώ ήταν εξαιρετικά πυκνοδοµηµένη, δοµήθηκε επιπλέον στις περιοχές που εντάχθηκαν πρόσφατα στο σχέδιο πόλης ( Αµπελόκηποι, Στενήµαχος, Προάστειο), οπότε και η ζήτηση για φιλοξενία νηπίων σε παιδικό σταθµό, αυξήθηκε.”