Home > Εκδηλώσεις > Η έκθεση «Ά-τοπος Μνήμη» της Ιωάννας Ζηκίδου στη Δράμα-18 Μαρτίου – 2 Απριλίου στην αίθουσα «Ελευθερία»

Η έκθεση «Ά-τοπος Μνήμη» της Ιωάννας Ζηκίδου στη Δράμα-18 Μαρτίου – 2 Απριλίου στην αίθουσα «Ελευθερία»

18 Μαρτίου – 2 Απριλίου στην αίθουσα «Ελευθερία»

Η έκθεση «Ά-τοπος Μνήμη»

της Ιωάννας Ζηκίδου στη Δράμα

 

 

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο: «Ά-τοπος Μνήμη», της Ιωάννας Ζηκίδου, ανοίγει σήμερα Σάββατο τις πύλες της στη Δράμα και συγκεκριμένα στον πολιτιστικό χώρο «Ελευθερία».

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι σήμερα Σάββατο 18 Μαρτίου και ώρα 18.30 και θα ολοκληρωθεί στις 2 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη 18.00 – 21.00 και Πέμπτη – Κυριακή 11.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00.

Επίσης, θα υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά κάθε Σάββατο και Κυριακή, ενώ την επιμέλεια έχει η ιστορικός Τέχνης, Βίκυ Κωνσταντινίδου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την έκθεση: Ο τόπος, η καταγωγή, το υλικό και η ιστορία αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της νέας ατομικής έκθεσης της εικαστικού Ιωάννας Ζηκίδου. Η πολυδιάστατη αυτή καλλιτέχνις επιστρέφει στην πόλη μας για να σκιαγραφήσει μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Μέσα από την σύγχρονη αφήγηση της παράδοσης ο θεατής γίνεται κοινωνός της αέναης κυκλικής πορείας της ιστορίας. Η ανθρώπινη κατάσταση, οι γεωγραφικές ταυτότητες και οι πολιτικές της ηγεμονίας, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, επηρεάζουν και αναδιαμορφώνουν την κοινωνική ισορροπία. Η ιστορία και η μνήμη διαφυλάσσονται μέσα από τα ίδια τα έργα. Η σκιαγράφηση της πορείας των προσφύγων, ο μποχτσάς, ασήκωτος πλέον, στον οποίο κουβάλησαν τις μνήμες της πατρίδας, ο ξεριζωμός αλλά και η ανάγκη δημιουργίας μιας νέας πατρίδας.

Το προσφυγικό ζήτημα, σύγχρονο όσο πότε, ξεδιπλώνεται στον  πλέον κατάλληλο τόπο. Έναν τόπο που υποδέχτηκε και συνεχίζει να υποδέχεται ένα μεγάλο αριθμό από διαφορετικές προσφυγικές εισροές ανά τους αιώνες.

Η έκθεση “Ά-τοπος Μνήμη” που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Β. Ελλάδας, παρουσιάζεται τώρα στη Δράμα στο πλαίσιο των 100 Χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, εμπλουτισμένη με μια σειρά νέων χαρακτικών της εικαστικού και σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης, Βίκυς Κωνσταντινίδου.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια ΑΜΘ, την ΑμΚΕ Emphasis και το Συλλόγου Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος» και υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων.

Βιογραφικό της Ιωάννας Ζηκίδου

Γεννήθηκε το 1971, κατάγεται από το Διδυμότειχο Έβρου. Το 1994 αποφοίτησε από το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής ΑΠΘ. Το 2017 αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών, παρακολουθώντας στο 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής και διδάσκοντα το Γιώργο Τσακίρη. Έχει οργανώσει πέντε ατομικές εκθέσεις στη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη και την Χαλκιδική. Έχει πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις.

«Στη δουλειά μου ερευνώ το συνδυασμό και τη διάκριση της διατήρησης, του εγκλωβισμού, της αίσθησης, της δομής και της εικόνας σε μία διαρκή εναλλαγή. Στο εργαστήριο χρησιμοποιώ την αντίθεση ανάμεσα στα φυσικά και βιομηχανικά υλικά, όπως οι βίδες, το μεταλλικό πλέγμα, κελύφη αυγών, κερί και κόσκινα με ένα τρόπο που ενθαρρύνει την αποδέσμευση από τις υποθέσεις του θεατή σε σχέση με τη λειτουργία, επιτρέποντας ένα νέο περιεχόμενο να αποκαλυφθεί. Με την ανάπτυξη στο χώρο σχολιάζονται σκέψεις σχετικά με την ανθρώπινη κατάσταση, την Ιστορία, την ταυτότητα, την αντίληψη της πραγματικότητας και το προσφυγικό ζήτημα περιλαμβάνοντας το θεατή και τις προεννοήσεις του».