Home > Πρώτο Θέμα > Στη Δράμα οι πρώτοι 50 φοιτητές της Σχολής Κινηματογράφου του Ε.Α.Π.► Σε πλήρη ανάπτυξη η Δράμα θα φιλοξενεί 600 φοιτητές στα δια ζώσης μαθήματα

Στη Δράμα οι πρώτοι 50 φοιτητές της Σχολής Κινηματογράφου του Ε.Α.Π.► Σε πλήρη ανάπτυξη η Δράμα θα φιλοξενεί 600 φοιτητές στα δια ζώσης μαθήματα

Στο κάδρο των πανεπιστημιακών σχολών η Δράμα

Στη Δράμα οι πρώτοι

50 φοιτητές της Σχολής

Κινηματογράφου του Ε.Α.Π.

► Σε πλήρη ανάπτυξη η Δράμα θα φιλοξενεί 600 φοιτητές στα δια ζώσης μαθήματα

► Φοιτητές από σκηνοθέτες, εκπαιδευτικούς, γιατρούς ακόμα και ένας ιερέας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΧΘΕΣ Παρασκευή ξεκίνησαν πλέον τα πρώτα δια ζώσης μαθήματα εργαστηρίων, της πρώτης εξ αποστάσεως Σχολής Κινηματογράφου στην Ελλάδα, από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) που γίνονται στη Δράμα.

Όπως είναι γνωστό, το ΕΑΠ παραδίδει μαθήματα πανεπιστημιακού ανωτάτου επιπέδου, και η Σχολή Κινηματογράφου είναι πλέον πραγματικότητα. Γίνεται σε συνεργασία με το ΕΑΠ, το Δήμος Δράμας και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, καθώς και την Περιφέρεια ΑΜΘ και την Π.Ε. Δράμας.

Η Σχολή Κινηματογράφου του ΕΑΠ, παραδίδει προπτυχιακά μαθήματα εξ αποστάσεως – αυτός είναι άλλωστε ο τρόπος που δουλεύει το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο – παρ’ όλα αυτά, θα γίνονται και δια ζώσης μαθήματα αποκλειστικά στη Δράμα, ορισμένα Σαββατοκύριακα.

Έτσι, όπως έχει ήδη δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος», τα προπτυχιακά μαθήματα έχουν ξεκινήσει από 1 Μαρτίου και πλέον το τριήμερο 17, 18 και 19 Μαρτίου, διεξάγονται στη Δράμα τα πρώτα εργαστηριακά δια ζώσης μαθήματα.

Το πρώτο εξάμηνο της Σχολής, αριθμεί ήδη 100 άτομα, από τα οποία οι 50 δήλωσαν ήδη να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της σκηνοθεσίας, ενώ οι υπόλοιποι θα το δηλώσουν σε επόμενο εξάμηνο. Η Σχολή έχει ήδη καλύψει το πλαφόν που ήθελε από την αρχή, ενώ είχε δεχθεί αρχικά περί τις 150 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως δηλώνει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του προγράμματος κ. Σιάκας, σε κάθε εξάμηνο θα προστίθενται νέα άτομα για τα εργαστηριακά μαθήματα στη Δράμα και έτσι, αν και στο πρώτο εξάμηνο τώρα έχουμε 50 άτομα, στο επόμενο τον Οκτώβριο θα είναι συν 50 νέους και μαζί με του πρώτου εξαμήνου 100. Έτσι σε κάθε εξάμηνο θα αυξάνονται συνεχώς οι συμμετοχές και σε πλήρη ανάπτυξη της Σχολής που είναι τετραετούς φοιτήσεως, θα έχουμε περίπου 600 άτομα.

Μαμσάκος: Η Δράμα γίνεται πόλη του κινηματογράφου

Σε δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, εξέφρασε τη χαρά του για την υποδοχή των πρώτων φοιτητών στη Δράμα της Σχολής Κινηματογράφου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Όπως είπε, «είναι μια πάρα πολύ σημαντική μέρα, γιατί υποδεχόμαστε τους πρώτους 50 φοιτητές, όπου ουσιαστικά ξεκινάνε τα προπτυχιακά μαθήματα της Σχολής. Και όπως είναι γνωστό, όλα τα δια ζώσης μαθήματα και εργαστήρια θα γίνονται στη Δράμα. Αυτό σημαίνει ότι, κόποι, προσπάθειες και αγωνίες πολλών χρόνων σήμερα γίνονται πραγματικότητα».

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του σε όλους τους προέδρους του ΕΑΠ «που δούλεψαν και φτάσαμε σ’ αυτή την ευτυχή κατάληξη» και συμπλήρωσε ακόμα, ότι «μ’ αυτό το πρόγραμμα πραγματικά δίνεται μια άλλη οντότητα σε ένα θεσμό (σ.σ. το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους) που είναι ο πρωταγωνιστής. Με το πρόγραμμα αυτό, η Δράμα θα καθιερωθεί ως η πόλη του κινηματογράφου και μπαίνει πλέον στο κάδρο των πανεπιστημιακών σχολών»

Δεμερτζής: Επιτυχία των προσπαθειών

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Δράμας κ. Δεμερτζής, αναφέρει ότι «για το πρόγραμμα αυτό, καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια από το δήμαρχο Δράμας, τον πρώην πρόεδρο του ΕΑΠ κ. Ζώρρα, την Ακαδημαϊκή Επιτροπή στην οποία συμμετέχει και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδης και πραγματικά είχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και ήδη ξεκινάει με τεράστια συμμετοχή φοιτητών από  όλη την Ελλάδα, καθώς και έναν Έλληνα από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Νιούκαστλ της Βρετανίας και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα ήταν πάνω από 160 για το πρώτο εξάμηνο και ήδη αρχικά ξεκινούν τα πρώτα 100 περίπου άτομα».

Καραμπατζάκης: Η αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και αντιδήμαρχος Προγραμματισμού στην προηγούμενη θητεία του κ. Καραμπατζάκης, σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου Δράμας, ένας ακόμη στόχος που είχαμε θέσει πριν πολλά χρόνια, σήμερα αποκτά σάρκα και οστά. Όλα αυτά τα χρόνια, από το 2016 μέχρι σήμερα πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν βοηθήσει σ’ αυτό, τόσο από τις διοικήσεις του ΕΑΠ μέχρι σήμερα και από την τοπική κοινωνία και τους κυβερνητικούς βουλευτές όλοι έχουν συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια. Αυτές οι δυναμικές προσπάθειες, θα προσφέρουν και θα δημιουργήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον στην πόλη και αυτό θ’ αρχίσει να φαίνεται το επόμενο διάστημα. Το επόμενο διάστημα θα δεχτούμε πολύ περισσότερους φοιτητές και θα τους υποστηρίξουμε για να έχουν αντίστοιχες σπουδές».

Σιάκας: Προσθετική ροή των φοιτητών στη Δράμα

Διευθυντής του προγράμματος είναι ο κ. Σιάκας, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και σημειώνει ότι, «είναι η πρώτη εργαστηριακή συνάντηση της θεματικής ενότητας σκηνοθεσίας για το πρόγραμμα σπουδών κινηματογράφου του ΕΑΠ. Παρ’ ότι οι σπουδές είναι εξ αποστάσεως, θα γίνονται εργαστήρια δια ζώσης στη Δράμα, γιατί γίνεται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας».

Όπως εξηγεί, αυτό σημαίνει ότι «κάθε εξάμηνο θα έχουμε προσθετική ροή με τους φοιτητές στη Δράμα», συμπληρώνοντας ότι «το πλαφόν είναι 100 άτομα κάθε εξάμηνο. Απ’ αυτούς τους 100, δεν παίρνουν όλοι τις ίδιες θεματικές, δεν είναι όπως τα συμβατικά πανεπιστήμια, αλλά επιλέγουν. Αυτή τη φορά επέλεξαν τη θεματική ενότητα σκηνοθεσίας 50 άτομα και έτσι έρχονται να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια. Σε κάθε νέο εξάμηνο θα έχουμε προσθετική ροή και έτσι από τον Οκτώβριο για παράδειγμα, θα έχουμε και νέους. Οπότε, εκεί θα έχουμε τους νέους φοιτητές μας καθώς και τους παλαιότερους πλέον φοιτητές στην σκηνοθεσία. Οπότε, αυτοί που δεν δήλωσαν φέτος τη σκηνοθεσία και θα δηλώσουν στο επόμενο εξάμηνο, θα είναι συν τους 50 και πλέον θα αυξάνονται συνέχεια. Σε πλήρη ανάπτυξη θα έχουμε περίπου 600 φοιτητές που θα βρίσκονται στη Δράμα για να παρακολουθούν τα εργαστήρια σκηνοθεσίας.

Από όλα τα επαγγέλματα

Σε ερώτηση του «Π.Τ.» , σε ποιες επαγγελματικές κατηγορίες ανήκουν οι συμμετέχοντες, ο κ. Σιάκας σημειώνει ότι, «σύμφωνα με τον πρώτο χάρτη όσων έχουν δηλώσει συμμετοχή, βλέπουμε ότι έχουμε πάρα πολλούς σκηνοθέτες με μέσο όρο ηλικίας από 30 έως 50 ετών. Επίσης, υπάρχουν και νέα παιδιά 18  – 20 ετών στο 30%, επίσης, διευθυντές φωτογραφίας, κειμενογράφους, απ’ όλες τις ειδικότητες του κινηματογράφου, οι οποίοι είχαν ως απωθημένο να το σπουδάσουν αυτό, γιατί δεν υπήρχε κάποια σχολή ανώτατη μέχρι να γίνει η σχολή της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η σχολή του ΕΑΠ είναι η πρώτη εξ αποστάσεως που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε άτομα που δεν μπορούν να πάνε να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, έχουμε αρκετούς δασκάλους εκπαιδευτικούς και από άλλες ειδικότητες όπως έναν πλαστικό χειρουργό, έναν καθηγητή χημείας, έναν ιερέα από τη Θεσπρωτία και έναν ακόμα που εργάζεται συγκεκριμένα στον «Ευαγγελισμό» και άλλους».

Τονίζει επίσης, ότι, «οι 150 αιτήσεις για ένα νέο Τμήμα του ΕΑΠ και χωρίς διαφήμιση μάλιστα, είναι μια αρχή αρκετά αισιόδοξη και το Τμήμα υπερκαλύφθηκε όπως το θέλαμε εμείς».