Home > νέα > Το 1o Βραβείο έλαβε το Δημοτικό Σχολείο Καλλιφύτου Δράμας με θέμα τους Μωμόγερους Καλλιφύτου

Το 1o Βραβείο έλαβε το Δημοτικό Σχολείο Καλλιφύτου Δράμας με θέμα τους Μωμόγερους Καλλιφύτου

6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Το 1o Βραβείο έλαβε το Δημοτικό

Σχολείο Καλλιφύτου Δράμας

με θέμα τους Μωμόγερους Καλλιφύτου

 

 

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ επιτυχία καταγράφει στο ενεργητικό του το Δημοτικό Σχολείο Καλλιφύτου, αναφορικά με τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Συγκεκριμένα, όπως είχαμε γράψει και στις αρχές Ιουνίου φέτος, το Δημοτικό Σχολείο Καλλιφύτου είχε κατακτήσει το 1ο βραβείο, στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό, με τίτλο: «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», στο οποίο συμμετείχε με θέμα: «Οι Μωμόγεροι Καλλιφύτου Δράμας».

Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν, ήταν οι: Βασιλείου Λυδία, Βατάι Νεσίλντα, Κάσπαρη Αικατερίνη, Μακρυγιάννης Μάριος, Μασμανίδης Θεμιστοκλής, Μιζαμτσίδου Αλεξάνδρα, Πατσινακίδου Πελαγία, Σαββαΐδου Μαλαματή-Δέσποινα, Σανοζίδης Άγγελος-Παναγιώτης, Στεφανίδου Δημητρία και Τοπαλίδης Νικόλαος. To project εκπονήθηκε με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού της τάξης κ. Δεμίρογλου Παντελή.

Η εκδήλωση βράβευσης όμως πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων (από την Ελλάδα και την ομογένεια) τον ποντιακό ελληνισμό και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του, και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.

Έως σήμερα έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό πάνω από 900 σχολεία από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια, και περίπου 35.000 μαθητές. Το σχολικό έτος 2019-20 το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στις σχολικές μονάδες της Κύπρου.

Στην τελετή βράβευσης την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπ. Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Καλαφάτης, ο ποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Επί επτά συνεχή χρόνια ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός συνδέει το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο του ποντιακού ελληνισμού. Μεταφέρει τη σκυτάλη που μας συνδέει με το ένδοξο παρελθόν, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις και την ιστορία, τη γλώσσα και τη μουσική, την πολιτιστική κληρονομιά και τη λεβεντιά των Ποντίων. Και αναδεικνύει, ταυτόχρονα, την ιδιαίτερη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας».

 

Η εργασία

Στην εργασία των μαθητών για τους Μωμόγερους Καλλιφύτου, το βασικό υλικό έχει αντληθεί από συνεντεύξεις με τον πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιφύτου κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο και την νυν πρόεδρο του Συλλόγου κα. Αικατερίνη Ιωαννίδου.

Στην εργασία, γίνεται αναφορά στο ότι οι κάτοικοι της Καλλιφύτου έχουν έρθει από τη Μικρά Ασία και από πολλές περιοχές του Πόντου (όπως την Σαμψούντα, την Αργυρούπολη, τα μεταλλεία Ακ-Νταγ Μαντέν και Κιουμούς Μαντέν, την Κερασούντα και την Τραπεζούντα).

Σύμφωνα με την εργασία των παιδιών, «στα πρώτα χρόνια από την εγκατάστασή τους οι πρόσφυγες του Πόντου δεν έκαναν το έθιμο, γιατί υπήρχαν μεγαλύτερες ανάγκες επιβίωσης. Έφεραν από την πατρίδα μόνο “την ψυχή και την πίστη τους”.

Για πρώτη φορά το έθιμο στην Καλλίφυτο πραγματοποιήθηκε στα έτη 1926-1927 μέχρι το 1940. Σταμάτησε λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά ξεκίνησε πάλι το έτος 2003, έπειτα από προετοιμασίες δύο ετών.

Πρόκειται για μια εκδοχή των Μωμόγερων, η οποία προέρχεται από την περιοχή της Αργυρούπολης του Πόντου».

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Καλλιφύτου κα. Ανθή Βλασίου, «η ενασχόληση της νέας γενιάς με θέματα που αφορούν τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς διαμορφώνει το σημείο σύνδεσης με την ιστορία και τις παραδόσεις των προγόνων μας. Επίσης ευαισθητοποιεί τους μαθητές/τριές μας για τη διατήρηση και συνέχιση των πατροπαράδοτων εθίμων του τόπου μας».