Home > Πρώτο Θέμα > Με 2.884.000 ευρώ ενισχύεται το CLLD LEADER του Νομού Δράμας για τις προτάσεις που υλοποιούν οι επενδυτές

Με 2.884.000 ευρώ ενισχύεται το CLLD LEADER του Νομού Δράμας για τις προτάσεις που υλοποιούν οι επενδυτές

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Μ. Χατζόπουλος

Με 2.884.000 ευρώ ενισχύεται το CLLD

LEADER του Νομού Δράμας για τις

προτάσεις που υλοποιούν οι επενδυτές

«Το LEADER δεν είναι αγροτική ανάπτυξη, αλλά ανάπτυξη του αγροτικού χώρου»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ νέα έρχονται από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς με μια τροποποίηση του υπεγράφη στις 21 Ιουλίου 2022, για την Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ Δράμας, ενισχύεται το CLLD LEADER κατά 2.884.000 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού, είναι, η δημόσια δαπάνη να ανέλθει πλέον στα 6.500.000 ευρώ, ώστε οι επενδυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει και υλοποιούν τις προτάσεις τους, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους.

Το συνολικό ποσό αναμένεται να φτάσει στα 12 εκατομμύρια ευρώ και αυτό σημαίνει ότι η υπερδέσμευση που είχε δοθεί από το αρμόδιο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την υλοποίηση του προγράμματος στο Νομό Δράμας έχει αρχίσει να υλοποιείται με τον ερχομό των χρημάτων.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος, σημειώνει ότι «πρόκειται για την υπερδέσμευση που είχαμε πάρει αρχικά από το Υπουργείο και είχαμε μπορέσει να εντάξουμε όλα τα έργα που είχαμε αξιολογήσει θετικά και έχουμε πλέον 96 ενταγμένα έργα».

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «η υπερδέσμευση όμως δεν είναι χρήματα, αλλά υπόσχεση για χρήματα. Τώρα λοιπόν ξεκινά αυτή η υπερδέσμευση και πληρώνεται. Μας έστειλαν λοιπόν 2.844.000 ευρώ, τα οποία προστίθενται στα 6.500.000 ευρώ και φτάνουμε στα 9.384.000 ευρώ. Όσο προχωράει το πρόγραμμα και χρειαζόμαστε τα χρήματα αυτά, στο τέλος θα έχουμε τόσα χρήματα, όσα χρειάζονται οι επενδυτές μας. Στόχος είναι να πιάσουμε τα 12,5 εκατ. ευρώ, αν όλα πάνε καλά, οι επενδυτές χρειαστούν όλα τα χρήματα κτλ. Πλέον τα πράγματα εξαρτώνται από την υλοποίηση του προγράμματος».

Ο ίδιος τονίζει ότι «έχουμε πλέον αρκετά χρήματα να καλύψουμε τους επενδυτές μας και μόλις γεννηθεί η ανάγκη ή πριν ακόμα γεννηθεί η ανάγκη, θα μεριμνήσει το Υπουργείο και θα στείλει και τα υπόλοιπα μετά από δικό μας αίτημα».

Αναφορικά με το ζήτημα των πληρωμών, ο κ. Χατζόπουλος σημειώνει ότι οι πληρωμές γίνονται παράλληλα με το νέο σύστημα, όμως «το μεγάλο ζόρι είναι να μπορούν πλέον οι επενδυτές μας με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, να μπορούν να υλοποιούν με τις αυξήσεις τιμών, με την αβεβαιότητα που επικρατεί, να τελειώσουν και να πάρουν την επιδότηση που τους αναλογεί».

Τα χρήματα αυτά αναφέρονται στις ήδη υπάρχουσες 96 επενδύσεις που έχουν ήδη επιλεγεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο περίπου και δεν αφορά σε μελλοντικές επενδύσεις μέσω του CLLD LEADER, ξεκαθαρίζει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας.

Επενδύσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας

Να τονίσουμε ότι οι επενδύσεις αυτές αφορούν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, «με ιδιαίτερες τάσεις στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ενώ υπάρχει ένα καλό κονδύλιο με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για δράσεις τουρισμού όμως με soft ενέργειες, όπως τα συνεργατικά σχέδια που έχουμε, τον γενικό σχεδιασμό, τα τοπικά διακρατικά με το Πάρκο Φιλίππων και τη Μάχη των Οχυρών. Αυτά είναι μεν soft ενέργειες, δίνουν όμως ταχύτητα στην τουριστική διαδικασία. Δεν γίνονται καινούρια καταλύματα, υπάρχει μόνο μία επένδυση για κάποια κρεβάτια. Τώρα, το ζόρι μας είναι να στηρίξουμε την προσέλκυση επισκεπτών τουριστών με βοηθητικές δράσεις».

Στις επενδύσεις αυτές συμμετέχουν κυρίως ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις, ενώ από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης υπάρχουν δύο έργα ύδρευσης στο Νευροκόπι και στη Μαυρολεύκη, ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου – Λυκείου στο Παρανέστι και γενικά πολιτιστικοί φορείς για την έκδοση λευκωμάτων ή την προμήθεια στολών».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει επίσης ο κ. Χατζόπουλος, για τη δημιουργία δύο σύγχρονων μικροβιολογικών εργαστηρίων στην Προσοτσάνη και τον Άγιο Αθανάσιο και φυσικοθεραπευτήριο.

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, «είναι δράσεις που δεν φαίνονται, όμως για παράδειγμα στο μικροβιολογικό εργαστήρι στην Προσοτσάνη για παράδειγμα, κάποιος από διπλανό χωριό, δεν χρειάζεται να κατεβαίνει στη Δράμα. Κατεβαίνει στην Προσοτσάνη και γλυτώνει δυο και τρεις μετακινήσεις. Το ίδιο και στον Άγιο Αθανάσιο».

Όπως εξηγεί μάλιστα, «αυτό που ο πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει, είναι ότι το LEADER δεν είναι αγροτική ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη του αγροτικού χώρου. Και για να έχεις ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και για να μείνουν οι κάτοικοι στα χωριά τους, θέλουν και παροχή υπηρεσιών και ποιότητα ζωής. Θέλουν και παιδικό σταθμό για το παιδί τους, θέλουν και ένα γιατρό και ένα εργαστήριο για την υγεία τους. Αυτά λοιπόν είναι τα συμπληρωματικά που δίνει το LEADER  που δεν φαίνονται. Είναι όμως σημαντικά γιατί γλυτώνει ο κόσμος κόστος, χρήμα, ταλαιπωρία. Και αποφορτίζεις έτσι και το σύστημα υγείας».