Home > Πρώτο Θέμα > 3ο Ογκολογικό Συνέδριο Δράμας Δ. Κασαράκης: «Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί στη Δράμα Ογκολογικό Τμήμα…»

3ο Ογκολογικό Συνέδριο Δράμας Δ. Κασαράκης: «Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί στη Δράμα Ογκολογικό Τμήμα…»

 

3ο Ογκολογικό Συνέδριο Δράμας

Δ. Κασαράκης: «Είναι απαραίτητο

να δημιουργηθεί στη Δράμα

Ογκολογικό Τμήμα…»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Με αρκετά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ξεκίνησε χθες το τρίτο Ογκολογικό Συνέδριο στη Δράμα, με κεντρικό τίτλο: «Σύγχρονοι θεραπευτικοί χειρισμοί για τον ογκολογικό ασθενή – Από την έγκαιρη διάγνωση στην αποτελεσματική θεραπεία». Το Συνέδριο, πραγματοποιείται στο Hydrama Grand Hotel, και θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή 12 Μαΐου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, ενώ συνδιοργανωτές είναι η Θωρακοχειρουργική Κλινική Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο», η Β’ Ογκολογική – Χημειοθεραπευτική Κλινική Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο», η Μονάδα Χημειοθεραπείας Γ.Ν. Καβάλας και η Χειρουργική Κλινική Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ.

Η θεματολογία του Συνεδρίου, αφορά στα νεότερα δεδομένα της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής θεραπείας του καρκίνου.

Με αφορμή την έναρξη του Συνεδρίου, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον Διευθυντή Β’ Ογκολογικής Κλινικής του Α.Ν.Θ. «Θεαγενείου», κ. Δημήτρη Κασαράκη.

OGKOLOGIO SYNEDRIO (2)

Από αριστερά η κα. Ρ. Ιωσηφίδου και ο κ. Δ. Κασαράκης

Ο κ. Κασαράκης, ο οποίος συμμετείχε στο προεδρείο του πρώτου Στρογγυλού Τραπεζιού του Συνεδρίου, μαζί με την κα. Ρ. Ιωσηφίδου, με θέμα: «Μαστός Ι», μίλησε για τα ζητήματα που πρόκειται να αναπτυχθούν μέσω των εισηγήσεων.

Παράλληλα, ο κ. Κασαράκης αναφέρθηκε και σε ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα, το οποίο αναπτύχθηκε λεπτομερώς από εξειδικευμένους επιστήμονες χθες το απόγευμα σε Στρογγυλό Τραπέζι, και αφορούσε στο θέμα: «Αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου». Όπως επεσήμανε ο κ. Κασαράκης, υπάρχει αυξητική τάση στον καρκίνο του παχέος εντέρου. «Κανένας δεν μπορεί να ορίσει με βεβαιότητα που οφείλεται αυτό, αλλά σίγουρα συντελεί και η διατροφή μας. Πιστεύω όμως ότι από τις εξελίξεις που έχουν γίνει στο χώρο της Ογκολογίας και της έγκαιρης διάγνωσης, έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και έχουν μειωθεί κατά πολύ οι θάνατοι. Αν προλάβουμε και γίνει η εγχείρηση και η ογκολογική αντιμετώπιση που πρέπει, συνήθως πετυχαίνουμε την ίαση, ενώ τα περιστατικά αυτά που έρχονται με μεταστατικό καρκίνο είναι σαφώς πολύ λιγότερα. Στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση», εξήγησε ο κ. Κασαράκης.

 

Απαραίτητη η δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα  

Στο πλαίσιο της συζήτησής μας με τον κ. Κασαράκη, μιλήσαμε και για το σημαντικό ζήτημα που ταλανίζει χρόνια την Δραμινή κοινωνία, και δεν είναι άλλο από την δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας.

Δυστυχώς τα υψηλά ποσοστά των ογκολογικών ασθενών που έχουν καταγραφεί στο Νομό Δράμας, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταστεί ικανά ώστε να θορυβήσουν τους αρμόδιους και να δημιουργεί το πολυπόθητο αυτό τμήμα στην περιοχή μας, μειώνοντας έτσι τόσο την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς, όσο και το κόστος των μετακινήσεων τους.

Για το θέμα, μίλησε στην εφημερίδα μας ο κ. Κασαράκης, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα που υπάρχει στην περιοχή μας, ώστε να δημιουργεί άμεσα Ογκολογικό Τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας.

«Πρέπει να δημιουργηθεί Ογκολογικό Τμήμα στη Δράμα. Δεν γίνεται να υπάρχει Νοσοκομείο σε κάθε Νομό και να μην έχει κάποιο Ογκολογικό Τμήμα. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο Τμήμα. Μέχρι στιγμής, οι πολίτες του Νομού Δράμας απευθύνονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, αλλά και της Αλεξανδρούπολης.

Νομίζω ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, διότι και ο αριθμός των στοιχείων από τις έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά στο Νομό. Έχω καταγεγραμμένα στοιχεία από το Νοσοκομείο της Καβάλας περίπου 1.100 περιστατικά από τη Δράμα, τα οποία προσήλθαν και έκαναν νοσηλεία. Πολλά περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Και ας μην ξεχνάμε και την ταλαιπωρία, αλλά και το κόστος της μετακίνησης που υφίστανται κάθε φορά οι ασθενείς».