Home > νέα > 4-10 Σεπτεμβρίου το 46ο DISFFF Αυλαία  για τα διαγωνιστικά προγράμματα στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

4-10 Σεπτεμβρίου το 46ο DISFFF Αυλαία  για τα διαγωνιστικά προγράμματα στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

4-10 Σεπτεμβρίου το 46ο DISFFF

Αυλαία  για τα διαγωνιστικά

προγράμματα στο Φεστιβάλ

Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

 

ΟΠΩΣ είναι γνωστό και όπως καθημερινά και με συνεχή δημοσιεύματα αναφέρει το «Π.Τ.», την ερχόμενη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας ανοίγει αυλαία, προκειμένου να μας ταξιδέψει για άλλη μια φορά, στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου.

Οι φίλοι του DISFF Δράμας, μπορούν να απολαύσουν ταινίες κάθε είδους, από μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, φύση, animation, μαθητικές, από τις διεθνές στερέωμα, ακόμα και πειραματικές.

Ήδη μέχρι σήμερα έχουμε παρουσιάσει αρκετά από τα στοιχεία και τα μέρη που διέπουν τη φετινή διοργάνωση, η οποία αναμένεται να είναι μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών. Από αυτά σήμερα θα δούμε τα παρακάτω:

Διεθνές Σπουδαστικό

Θα προβληθούν 14 ταινίες –ανάμεσά τους και 2 ελληνικές, με τα ζώα να κυριαρχούν φέτος: σαύρες, αγελάδες, ψάρια, αχινοί, και η σχέση τους με τους ανθρώπους. Πολλή αγάπη, αλλά και βία. Επιπλέον, θα δούμε ταινίες για την πολυσυζητημένη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη σεξουαλικότητα με τις διάφορες εκφάνσεις της. Άλλες συμμετοχές πάλι οδεύουν σε πιο διαχρονικούς δρόμους, θεματολογικά, μιλώντας για φλέγοντα πολιτικά ζητήματα, και άλλες για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη δυσκολία τους.

Επικεφαλής του Διεθνούς Σπουδαστικού Τμήματος: Θανάσης Νεοφώτιστος.

Εθνικό Σπουδαστικό

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 25 ταινίες από 11 εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δημόσια και ιδιωτικά, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου. Ανάμεσά τους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation. Αντιπροσωπεύουν σχεδόν κάθε τεχνική και αισθητική προσέγγιση της οπτικοακουστικής αφήγησης, ενώ θεματικά καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα — ιστορίες σχέσεων, ταυτότητας, συμπερίληψης και απομόνωσης, κοινωνικής κριτικής και αυτοκριτικής, διαχείρισης τραύματος, προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η ταινία Δηκεοσίνη των Άγγελου Μπαράι, Νικήτα Σιφονιού, μια συνέντευξη με τον πατέρα του Νίκου Σαμπάνη, που έπεσε νεκρός από σφαίρες έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας, η οποία φέρνει στο προσκήνιο τις τραγικές συνέπειες της προκατάληψης και του ρατσισμού απέναντι σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

Υπεύθυνος προγράμματος: Παναγιώτης Ιωσηφέλης.

Short and Green

Δεκαπέντε ταινίες, που ξεχώρισαν από το σύνολο των υποβολών στο Φεστιβάλ, σχηματίζουν —η κάθε μία με τη δική της φόρμα, οπτική ματιά και προσέγγιση του θεματικού άξονα (περιβάλλον) που τέμνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα —μια αλυσίδα ερεθισμάτων και προβληματισμών, επιχειρώντας, όχι να κουνήσουν το δάχτυλο στον θεατή, αλλά να τον συνεπάρουν σε ένα λιγότερο συνηθισμένο κινηματογραφικό ταξίδι, και να του εμφυσήσουν έναν μικρό σπόρο επαναπροσδιορισμού της σχέσης του με το φυσικό περιβάλλον.

Η ελληνική συμμετοχή, το Lumen της Ειρήνης Τζούλια μας μεταφέρει στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018 –εκεί όπου ξέσπασε η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά στην Ιστορία του 21ου αιώνα…  Υπεύθυνος προγράμματος: Βασίλης Τερζόπουλος.

Cinematherapy

To πρόγραμμα Cinematherapy, με εμπνεύστρια τη συνθετική ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου, συνεχίζεται, ενδυναμωμένο, στο 46ο DISFF. Θεματικός άξονας του προγράμματος Cinematherapy 2023: «Aνθρώπινες σχέσεις»

Όπως σημειώνει η Ντενίς Νικολάκου, «το πρόγραμμα Cinematherapy 2023 έχει ως θέμα την ρευστότητα και την αναδιάρθρωση των ανθρώπινων σχέσεων τον 21ο αιώνα καθώς και τις διάφορες μορφές που συγκροτούν την δομή της. Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του προγράμματος Cinematherapy είναι η δομή που έχουν οι ανθρώπινες σχέσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο σε οικογενειακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Πόσο έχουν επηρεαστεί οι σχέσεις μας από την οικονομική κρίση; την πανδημία; τις κοινωνικοπολιτικές μεταβολές; Και πώς διαμορφώνεται η σημερινή τους μορφή και οι άξιες μας;».

Στο πλαίσιο αυτό,

– Την Παρασκευή 8/9 (20:00) στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος θα προβληθεί η ταινία «Womb» του Θέμου Σκανδάμη. Ένας μεσήλικας (Αντώνης Τσιοτσιόπουλος), σε ένα διάλειμμα από μια τυπική μέρα, μιλάει με τη μητέρα του στο τηλέφωνο όταν ένας άγνωστος (Άρης Τρουπάκης) εμφανίζεται και του ανακοινώνει κάποια απρόσμενα και τρομερά νέα που θα αλλάξουν τον ίδιο και την αίσθηση της πραγματικότητάς του με κωμικοτραγικό τρόπο.

– Το Σάββατο 9/9 (20:00) στον θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος θα παρουσιαστεί η ταινία «Διάβαση» (Αινείας Τσαμάτης – Κατερίνα Μαυρογεώργη). Μια σιδηροδρομική διάβαση στη μέση του πουθενά. Δύο φύλακες: Ο μοναχικός Γιάννης που δεν φεύγει ποτέ από το πόστο του και ο χαλαρός Αντώνης που ακολουθεί τον ρυθμό του τοπίου. Κάθε τόσο μια φωνή αναγγέλλει την άφιξη ενός τρένου. Οι δύο φύλακες κατεβάζουν χειροκίνητα τις ράβδους. Τίποτα δεν φαίνεται να διαταράσσει την καθημερινότητά τους μέχρι που εισβάλλει η αγάπη, συντρίβοντας κάθε βεβαιότητα.

– Την Πέμπτη 7/9 (20:30) στον Πολιτιστικό χώρο Κύκλωψ θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του προγράμματος «Cinematherapy για νέους 18 έως 30 ετών» και η πρώτη γνωριμία με τη Ντενίς Νικολάκου και τους συμμετέχοντες. Η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.                                               Η νέα αυτή δράση, απευθύνεται  για πρώτη φορά στην ηλικιακή αυτή ομάδα με σκοπό την δημιουργία 5 μικτών ομάδων, που θα συναντώνται σε εβδομαδιαία βάση. Το πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί δια ζώσης και ψηφιακά (zoom), θα διαρκέσει έως τις 30/12/2023.