Home > Πρώτο Θέμα > Την ενεργειακή του αυτονομία προωθεί ο Δήμος Προσοτσάνης με τη δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου

Την ενεργειακή του αυτονομία προωθεί ο Δήμος Προσοτσάνης με τη δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου

Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης στον «Π.Τ.»

Την ενεργειακή του αυτονομία προωθεί

ο Δήμος Προσοτσάνης με τη δημιουργία

μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου

Αθανασιάδης: «Με το έργο θα κερδίσουμε το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του Δήμου μας»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ χρηματοδότησης «Αντ. Τρίτσης» εντάχθηκε μόλις πρόσφατα το ενεργειακό πάρκο Προσοτσάνης με προϋπολογισμό 2.786.280 ευρώ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, από το οποίο ο Δήμος Προσοτσάνης ευελπιστεί ότι θα κερδίσει κατά 20% περίπου από το ενεργειακό κόστος, όσον αφορά τα έξοδά του για αντλιοστάσια και γεωτρήσεις.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Προσοτσάνης είναι ο πρώτος Δήμος τουλάχιστον για την Π.Ε. Δράμας, που θα στήσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο – ενεργειακή κοινότητα, ενώ όπως επισημαίνει το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος κ. Αθανασιάδης, ένα υποέργο είναι η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου με προϋπολογισμό 843.000 ευρώ, ένα άλλο υποέργο είναι η σύνδεσή του με το εθνικό σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας 130.200 ευρώ και 1.812.000 ευρώ για την εγκατάσταση εξοπλισμού βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Προσοτσάνης, στα αντλιοστάσια του Δήμου και γεωτρήσεις, όπου θα αντικατασταθεί ο εξοπλισμός τους.

Όπως τονίζει ο κ. Αθανασιάδης, «υπολογίζουμε ότι μ’ αυτά θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 20%».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πλέον το έργο μπαίνει σε φάση δημοπράτησης της μελέτης και όπως επισημαίνει, αν όλα δουλέψουν όπως πρέπει, τότε μέχρι τέλος του έτους μπορεί το έργο να έχει ολοκληρωθεί. Όπως εξηγεί, «όλα τα συστήματα θα είναι καινούρια και θα ελέγχονται από έναν κεντρικό υπολογιστή».

Διευκρινίζει ακόμα ο κ. Αθανασιάδης ότι, «αυτό σημαίνει ότι αρχικά, το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ο δήμος σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, θα είναι πλέον δωρεάν αφού θα παράγεται από το δημοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από αυτή την κίνηση θα επιτρέψουν στον δήμο να μειώσει ή να μηδενίσει τα ανταποδοτικά τέλη για τον ηλεκτροφωτισμό και να εξοικονομήσει κονδύλια για άλλες δράσεις προς όφελος των δημοτών».

Την ίδια στιγμή πάντως ο Δήμος Προσοτσάνης, πέρα από την αρχική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 μεγαβάτ, δουλεύει ήδη για την ένταξη νέων προτάσεων προκειμένου να μπορεί να παράγει ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας άλλων 2 μεγαβάτ. Δηλαδή να έχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 3 MW. «Έχουμε ήδη εξασφαλίσει την σύνδεση με τα δίκτυα και προχωρούμε σε ένα Δήμο αυτόνομο ενεργειακά» δήλωσε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι: «Ο χώρος που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου, βρίσκεται σε δημοτική έκταση βορειοδυτικά της Προσοτσάνης».

«Στόχος μας είναι η ενεργειακή αυτονομία μέσα στην επόμενη τριετία, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν και με στόχο αρχικά να μειώσει όσο γίνεται τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες του».

Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα στηθεί δίπλα στο πάρκο οδικής κυκλοφορίας όπου εκπαιδεύονται οι υποψήφιοι οδηγοί. Ο χώρος αυτός ανήκει στο Δήμο Προσοτσάνης και δεν υπάρχει ζήτημα ιδιοκτησίας.